
Οι πωλήσεις της Pernod Ricard SA μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο στο δημοσιονομικό τρίτο τρίμηνο, αφού το κονιάκ χτυπήθηκε από άρση στα αδασμολόγητα στην Κίνα και η ζήτηση στην Ευρώπη συγκρατήθηκε λόγω του ότι το Πάσχα των καθολικών ήρθε αργά φέτος.
Ο κατασκευαστής του Martell Cognac είπε ότι οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 3%, κάτι που ήταν χειρότερο από το αναμενόμενο. Αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στον αποκλεισμό των αδασμολόγητων πωλήσεων στην Κίνα από τον Δεκέμβριο ως μέρος των μέτρων αντιντάμπινγκ, στην ευρύτερη οικονομική επιβράδυνση στην ηπειρωτική χώρα και στους εμπορικούς δασμούς του Πεκίνου στο ευρωπαϊκό μπράντι. Οι μειώσεις στη Γερμανία και την Ισπανία επηρέασαν επίσης τις πωλήσεις.
Οι μετοχές της Pernod υποχώρησαν 1,6% στις αρχές της Πέμπτης. Η μετοχή είχε υποχωρήσει περίπου 15% από την αρχή του έτους έως το κλείσιμο της Τετάρτης.
Η Pernod και οι ανταγωνιστές της στην ΕΕ, όπως η Remy Cointreau SA, ήταν από τα πρώτα εταιρικά θύματα ενός εντεινόμενου παγκόσμιου εμπορικού πολέμου, καθώς στοχοποιήθηκαν από την Κίνα με δασμούς τον Οκτώβριο ως απάντηση στους εισαγωγικούς δασμούς της ΕΕ στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα. Το παγκόσμιο λιανικό εμπόριο ταξιδιών, το οποίο περιλαμβάνει καταστήματα αφορολογήτων ειδών στα αεροδρόμια, μειώθηκε σχεδόν κατά το ένα τρίτο λόγω της αναστολής του αφορολόγητου καθεστώτος της Κίνας.
Η κινεζική Πρωτοχρονιά, η οποία συνήθως δημιουργεί ισχυρές πωλήσεις, ήταν πολύ ήπια. Η Pernod αύξησε την τιμή του Martell τον Φεβρουάριο, προσθέτοντας ότι η αγορά της ηπειρωτικής Κίνας «παραμένει προκλητική».
Οι πωλήσεις Pernod σε ΗΠΑ
«Τίποτα δεν έχει αλλάξει», στην Κίνα και δεν υπήρξε καμία βελτίωση στο κανάλι αφορολογήτων ειδών, το οποίο παραμένει σε αναστολή, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pernod, Αλεξάντρ Ρικάρντ, στο Bloomberg. Η ζήτηση των καταναλωτών εξακολουθεί να είναι «πολύ ήπια», πρόσθεσε.
Στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις του τρίτου τριμήνου υποστηρίχθηκαν από χονδρεμπόρους που έφτιαχναν αποθέματα πριν από τις ανακοινώσεις δασμών του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή η τάση αναμένεται να αντιστραφεί το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τον Ρικάρντ.
Το σχέδιο της Pernod για τον μετριασμό των τιμολογίων περιλαμβάνει στοχευμένες αυξήσεις τιμών, εξοικονόμηση κόστους και πιο αποτελεσματικές προσφορές. «Δεν πρόκειται να είναι ευρείας βάσης, μεγάλες αυξήσεις τιμών εδώ ή εκεί», είπε ο Ρικάρντ. Η Pernod δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι σχεδιάζει να μειώσει το κόστος κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ μεταξύ 2026 και 2029.
Ο Ρικάρντ είπε ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ΗΠΑ είχε επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά αυτό δεν αντικατοπτρίζεται ακόμη στα στοιχεία πωλήσεων της Pernod.
Στην Ευρώπη, σημειώθηκε καλή ανάπτυξη στη Γαλλία και χαλαρότητα σε άλλες αγορές όπως η Ισπανία. «Η κατανάλωση στην Ευρώπη ήταν αρκετά ανθεκτική», είπε, προσθέτοντας ότι οι προοπτικές της εταιρείας ήταν «απόλυτα σύμφωνες». Αναπροσαρμοσμένη για το Πάσχα και ένα τεχνικό ζήτημα στην Ινδία που θα αντιστραφεί το τέταρτο τρίμηνο, η Pernod ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις, είπε.
Η Pernod είπε ότι το παγκόσμιο μακροοικονομικό περιβάλλον γύρω από τους δασμούς παραμένει προκλητικό και επιβεβαίωσε την καθοδήγηση για χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό μείωσης των πωλήσεων για ολόκληρο το έτος. Αυτό περιλαμβάνει τον αντίκτυπο των αναμενόμενων δασμών στην Κίνα και τις ΗΠΑ.
Η αγορά της Αμερικής κέρδισε με «σταθερή ορμή» στο τρίτο τρίμηνο, το οποίο συνεπικουρήθηκε από προηγμένες αποστολές στις ΗΠΑ, έγραψε σε σημείωμα ο αναλυτής της Jefferies, Έντουαρντ Μάντι.


Latest News

Ιταλία και ΗΠΑ αντιτάσσονται στους «μεροληπτικούς» φόρους των Big Tech
Η Ιταλία συμφωνεί με τις ΗΠΑ να αντιταχθούν στους «μεροληπτικούς» φόρους τεχνολογίας που επιβάλλονται στις Big Tech

Lazard: Προσλαμβάνει πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Αμερικανικής Βουλής
Το νέο απόκτημα της Lazard, Πάτρικ ΜακΧένρι, ήταν γνωστός ως σύμμαχος της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων στο Κογκρέσο

«Παζάρια» της Uber για την απόκτηση της τουρκικής πλατφόρμας delivery Trendyol Go
Η Uber Eats δραστηριοποιείται επί του παρόντος σε περίπου 45 χώρες και σε περισσότερες από 6.000 πόλεις, δημιουργώντας έσοδα 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024.

Το Plan B των πλούσιων Αμερικανών - Γιατί ανοίγουν μαζικά λογαριασμούς στην Ελβετία
Η ουδέτερη πολιτική της Ελβετίας, η σταθερή οικονομία, το ισχυρό νόμισμα και το αξιόπιστο νομικό σύστημα προσελκύουν πελάτες

Οι τουρίστες αποφεύγουν τις ΗΠΑ και... στριμώχνουν την αγορά πετρελαίου
Μια πτώση του τουρισμού προς τις ΗΠΑ φαίνεται στα στοιχεία για τη ζήτηση πετρελαίου

Μπορούν 1,6 τρισ. δολάρια να λύσουν το πρόβλημα του κρυφού χρέους της Κίνας;
Το πακέτο μέτρο που ανακοίνωσε η Κίνα τον Νοέμβριο για να στηρίξει τις υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις είναι σε εξέλιξη

Θα μπορούσε ο Τραμπ να απολύσει τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας;
Στο προσκήνιο μετά από 90 χρόνια η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έμεινε στην ιστορία ως «Εκτελεστής του Χάμφρεϊ εναντίον ΗΠΑ»

H δυναμική επιστροφή της Puma με αθλητικά τρεξίματος
Με το λανσάρισμα αυτό, στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, η Puma προσπαθεί να αναβιώσει το brand, σε ένα άθλημα που βοήθησε να διαδοθεί

Ελ Εριάν: Η οικονομία σε ένα επικίνδυνο ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά
Ο κορυφαίος οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν βλέπει τις ρωγμές στην οικονομική πολιτική των ΗΠΑ και

Η Coca Cola επαναλανσάρει το BodyArmor με στόχο την αναζωογόνηση των πωλήσεων
To προϊόν BodyArmor της Coca Cola θα αρχίζει να εμφανίζεται στα ράφια με τη νέα εφμάνιση αυτό τον μήνα