
Δυο παράδοξες για τα μέχρι πρόσφατα χρηματιστηριακά ειωθότα κινήσεις των ζευγαριών ευρώ-bunds και δολαρίου – αμερικανικών ομολόγων δίνουν το σήμα ότι η Ευρώπη κερδίζει τη μάχη του ασφαλούς καταφυγίου σε περιόδους κρίσεις.
Είθισται ευρώ και γερμανικά ομόλογα (bunds) να κινούνται αντίστροφα, καθώς οι θετικές προοπτικές για την οικονομία που ενισχύουν το ενιαίο νόμισμα πλήττουν τη ζήτηση για χρέος που είναι το ασφαλές καταφύγιο των επενδυτών στην ευρωζώνη. Η αντίστροφή κίνηση παρέμεινε και μετά την ιστορική απόφαση της μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ να αυξήσει τις δαπάνες για άμυνα και υποδομές βάζοντας τους τίτλους τέλους σε δεκαετίες λιτότητας.
Η φυγή κεφαλαίων
Αλλά αυτό το μήνα το ευρώ έχει αυξηθεί περίπου 5% έναντι του δολαρίου ακόμη και όταν διευρύνθηκε το διατλαντικό χάσμα στις αποδόσεις των ομολόγων, αυξάνοντας το πρόσθετο επιτόκιο που παρέχουν τα κρατικά ομόλογα, όπως αναφέρουν σε ανάλυση τους οι Financial Times. Το διετές κόστος δανεισμού των ΗΠΑ είναι τώρα περίπου 2 % πάνω από εκείνο της Γερμανίας, από περίπου 1,7 ποσοστιαίες μονάδες στις αρχές Μαρτίου.
Η συνήθης συσχέτιση μεταξύ του ευρώ και των σχετικών επιτοκίων έχει «καταρρεύσει εντελώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς τόσο τα Bunds όσο και το ευρώ επωφελήθηκαν από τις ανησυχίες της αγοράς που προκλήθηκαν από την πολιτική των ΗΠΑ» εξηγεί ο Mike Riddell, διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων ομολόγων στη Fidelity International. Αυτό ήταν «σύμπτωμα φυγής κεφαλαίων», πρόσθεσε.
Η ταυτόχρονη πτώση των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και του δολαρίου, που συνήθως κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις, τάραξε τα νεύρα στη Wall Street. Αλλά και στην Ευρώπη οι επενδυτές έχουν εντυπωσιαστεί ομοίως από την άνοδο των τιμών των γερμανικών Bund και του ευρώ.
«Οι αγορές συναλλάγματος δεν ενδιαφέρονται πλέον για τη δυναμική των επιτοκίων» εξηγεί ο Benoit Anne, στρατηγικός αναλυτής της MFS Investment Management, προσθέτοντας ότι μια μεγάλη σχετική άνοδος των επιτοκίων της αμερικανικής αγοράς «παραδοσιακά θα πυροδοτούσε ένα έντονα ανοδικό σήμα [για το δολάριο]».
«Φαίνεται να συμβαίνουν κάποιες παγκόσμιες αλλαγές στην κατανομή των περιουσιακών στοιχείων, με τους παγκόσμιους επενδυτές να επιδιώκουν τη διαφοροποίηση από τις ΗΠΑ και να εξετάζουν την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο ως πιο ελκυστικό μέρος για επενδύσεις», πρόσθεσε.
Αχαρτογράφητα νερά
Ο George Saravelos, αναλυτής συναλλάγματος της Deutsche Bank, τονίζει ότι «γινόμαστε μάρτυρες μιας ταυτόχρονης κατάρρευσης της τιμής όλων των περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών, του δολαρίου έναντι του εναλλακτικού αποθεματικού συναλλάγματος και της αγοράς ομολόγων».
«Εισερχόμαστε σε αχαρτογράφητο έδαφος στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, γεγονός που καθιστά δύσκολο να προβλεφθεί η δυναμική της αγοράς τις επόμενες ημέρες» εκτιμά ο ίδιος.
Αναζητώντας καταφύγιο εκτός ΗΠΑ
Οι ειδικοί σε θέματα σταθερού εισοδήματος υποστηρίζουν ότι οι επενδυτές επανεκτιμούν την ελκυστικότητα των κρατικών ομολόγων ως καταφύγιο εν μέσω ανησυχιών για την πολιτική των ΗΠΑ. Αναζητούν εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών μια «ασφαλή κυβέρνηση, με κράτος δικαίου που μπορούμε να βασιστούμε σε αυτό, με μια καλά διοικούμενη οικονομία» τονίζει η April LaRusse, επικεφαλής των ειδικών επενδύσεων στην Insight Investment.
Επισήμανε την αυξημένη μεταβλητότητα των κρατικών ομολόγων τα τελευταία χρόνια. Ο δείκτης Ice BofA Move, ο δείκτης των προσδοκιών των επενδυτών ομολόγων για τη μελλοντική μεταβλητότητα των κρατικών ομολόγων, παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα μετά το ξεπούλημα της αγοράς ομολόγων το 2022. Την περασμένη εβδομάδα, άγγιξε το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο κατά τη διάρκεια της πτώσης των Treasuries( αμερικανικά ομόλογα).
Υπάρχουν επενδυτές που εξετάζουν την Ευρώπη με τρόπο που πραγματικά δεν το είχαν κάνει στο παρελθόν
Ωστόσο, παραμένουν μεγάλα εμπόδια στο να αντικαταστήσουν τα γερμανικά ομόλογα τα Treasuries ως το παγκόσμιο ασφαλές περιουσιακό στοιχείο της επιλογής, με την αγορά να αποτελεί μόλις ένα κλάσμα της αγοράς κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, που αγγίζει πλέον τα 30 τρισ. δολάρια. Η ιστορική σπανιότητα των Bunds τα έχει δει να διαπραγματεύονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα με μηδενική απόδοση.
Πουλούν αμερικανικά ομόλογα οι ξένοι επενδυτές;
Το καθεστώς των κρατικών ομολόγων ως το παγκόσμιο αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο επιλογής συνδέεται επίσης με τον κυρίαρχο ρόλο του δολαρίου στην παγκόσμια χρηματοδότηση και το εμπόριο, ακόμη και αν οι σχολιαστές λένε ότι αυτό δοκιμάζεται από την κρίση εμπιστοσύνης στη χάραξη πολιτικής των ΗΠΑ.
Ο Steven Major, παγκόσμιος επικεφαλής της έρευνας σταθερού εισοδήματος στην HSBC, σημείωσε ότι οι ισχυρισμοί περί κοσμικής μετατόπισης από τα κρατικά ομόλογα παραλείπουν ότι «ο οριακός αγοραστής κρατικών ομολόγων είναι όλο και περισσότερο οι εγχώριοι επενδυτές», καθώς ορισμένοι ξένοι επενδυτές μειώνουν τις τοποθετήσεις τους.
Το ξεπούλημα των αμερικανικών ομολόγων είχε ειδικό βάρος στην απόφαση του Τραμπ να πατήσει παύση στους αμοιβαίους δασμούς. Η απομόχλευση κυρίως των hedge funds,η ρευστότητα, οι πωλήσεις από ξένους επενδυτές και η ρωγμή στην πίστη στην αγορά στην μεγαλύτερη αγορά χρέους του πλανήτη ήταν οι σημαντικότερες εξηγήσεις για το ξεπούλημα των Treasuries.
Αλλά υπάρχουν ενδείξεις, λένε οι διαχειριστές κεφαλαίων, ότι οι μεγάλοι παγκόσμιοι επενδυτές αναζητούν πράγματι να διαφοροποιήσουν τα ασφαλή περιουσιακά τους στοιχεία, με τα Bunds να είναι ένας από τους βασικούς δικαιούχους, καθώς η Γερμανία αυξάνει τις εκδόσεις για να χρηματοδοτήσει τα σχέδια δαπανών της.
Οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις των Bunds περιορίστηκαν περαιτέρω την Πέμπτη, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια και οι έμποροι στοιχημάτισαν ότι θα υπάρξουν και άλλες μειώσεις. Το ευρώ παρουσίασε μικρή μεταβολή.
«Υπάρχουν επενδυτές που εξετάζουν την Ευρώπη με τρόπο που πραγματικά δεν το είχαν κάνει στο παρελθόν» τονίζει ο LaRusse της Insight.
Οι ευρωπαϊκές φωνές
Πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τόνισε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία να δώσουν στο ευρώ μεγαλύτερο βάρος στο παγκόσμιο εμπόριο.
Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.
Πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει θετικό παράγοντα για την ανάπτυξη του διεθνούς ρόλου του ευρώ.
«Δόξα τω Θεώ που η Ευρώπη, πριν από 25 χρόνια, δημιούργησε το ευρώ. Δημιουργήσαμε τη δική μας νομισματική αυτονομία, μπορούμε να διαχειριζόμαστε τα επιτόκια μας με τρόπο διαφορετικό από τους Αμερικανούς, κάτι που δεν συνέβαινε πριν» είπε.


Latest News

Ιαπωνία: Δεν παρεμβαίνει για να υποτιμήσει το γεν
Ενδεχόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών ΗΠΑ και Ιαπωνίας

Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές - Σε στάση αναμονής οι επενδυτές
Κλειστές οι αγορές του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης.

Βουτιά 500 μονάδων για τον Dow, παρέμειναν οι αυξομειώσεις και η αβεβαιότητα
Αστάθεια χαρακτήρισε τις συναλλατές του S&P 500 την Πέμπτη, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της εβδομάδας στη Wall Street

Από το «σοκ Νίξον» στο «σοκ Τραμπ» - Οι 100 ημέρες που άλλαξαν 100 χρόνια για το δολάριο
Ήρθε το τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου, ή απλώς είναι... πολύ σκληρό για να πεθάνει;

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, υποχώρησαν στο τέλος οι πιέσεις
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με μικτά πρόσημα μετά και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία της Ευρωζώνης αυξάνονται

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Βουτιά για τον Dow Jones - Προσπαθούν θετικά οι S&P 500 και Nasdaq
Στο επίκεντρο σήμερα είναι η UnitedHealth Group, η οποία χάνει πάνω από 17%

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια

Υπό πίεση οι ευρωαγορές - Στηρίζει τον DAX η Siemens Energy
Οι αγορές αναμένουν την επικείμενη ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας