
Μεγάλη, έως και επικίνδυνη, κρίνει την έκθεση των ξένων επενδυτών στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία η Deutsche Bank, η οποία μετά από ανάλυσή της καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια διαρκής μεταβολή στην κατανομή των ξένων επενδυτών στις ΗΠΑ, επιστρέφοντας σε ιστορικά επίπεδα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές αρνητικές ροές δολαρίων.
Αν οι ξένοι επενδυτές αρχίσουν να μειώνουν τις υπερβολικές τους θέσεις σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, ειδικά στις μετοχές, οι συνέπειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια απότομη διόρθωση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και να αποσταθεροποιήσουν τις αγορές νομισμάτων, εκτιμά.
Πόσο μεγάλη είναι η έκθεση;
Η φαινομενικά απλή ερώτηση για το πόσο υπερβολική είναι η κατοχή αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων από τους ξένους είναι στην πραγματικότητα πιο περίπλοκη απ’ ό,τι φαίνεται, σύμφωνα με την Deutsche Bank. Γι’ αυτό και προσπάθησε να εξετάσει σε βάθος το ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που προκύπτουν από τα προβλήματα ποιότητας δεδομένων, τις επιδράσεις αποτίμησης και τις παραμορφώσεις συγκριτικών αναφορών που καθιστούν δύσκολη την ακριβή απάντηση.
Ανάλυση της ανάπτυξης της έκθεσης των ξένων
Η Deutsche Bank υπολογίζει την ονομαστική αξία των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν οι ξένοι. Η ανάλυσή της δείχνει ότι οι διεθνείς επενδυτές κατέχουν σήμερα 7 τρισ. δολάρια σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος και 18 τρισ. δολάρια σε αμερικανικές μετοχές.
Από το 2010, η έκθεση των ξένων έχει αυξηθεί κατά 3 τρισ. δολάρια σε ομόλογα—σχεδόν διπλάσιο ποσό—και κατά 15 τρισ. δολάρια σε μετοχές, κάτι που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά έξι φορές. Εντυπωσιακά, το 90% αυτής της αύξησης στην έκθεση μπορεί να αποδοθεί στην εκτίναξη της αξίας των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων, αντί για νέες εισροές κεφαλαίων.
Ο ρόλος των αλλαγών στην αποτίμηση
Δεδομένου του σημαντικού αντίκτυπου που έχουν οι αλλαγές στην αποτίμηση, η Deutsche Bank επικεντρώνεται σε ένα πιο χρήσιμο ερώτημα: το ποσοστό των ξένων χαρτοφυλακίων που είναι επενδεδυμένο σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία.
Εξετάζει το μερίδιο των αμερικανικών στοιχείων που κατέχουν οι Ευρωπαίοι και οι Ιάπωνες επενδυτές σε σχέση με τα συνολικά τους χαρτοφυλάκια. Τα ευρήματά δείχνουν ότι το μερίδιο της Ευρώπης σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία έχει τετραπλασιαστεί, αυξανόμενο από περίπου 5% το 2010 σε 20% το 2024.
Παρομοίως, το μερίδιο της Ιαπωνίας έχει διπλασιαστεί από 8% σε περίπου 16% την ίδια περίοδο.
Σύγκριση έκθεσης σε αγορά και μέγεθος αγοράς
Στη συνέχεια, η Deutsche Bank αξιολογεί την έκθεση των ξένων σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία σε σχέση με το συνολικό μέγεθος της αγοράς. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η έκθεση των Ευρωπαίων και Ιαπώνων σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία ακολούθησε σε μεγάλο βαθμό την τεράστια αύξηση του μεριδίου των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων σε σχέση με το υπόλοιπο κόσμο.
Καθώς οι αμερικανικές αγορές μετοχών και ομολόγων έχουν αυξηθεί, οι ξένοι επενδυτές έχουν αυξήσει ανάλογα τις επενδύσεις τους, συχνά εις βάρος των εγχώριων χαρτοφυλακίων τους.
Μια παθητική ή ανησυχητική τάση;
Υπάρχουν δύο ερμηνείες για αυτές τις τάσεις. Από τη μία, η πιο ήπια προσέγγιση είναι ότι οι ξένοι επενδυτές απλώς ακολούθησαν παθητικά τις αυξανόμενες αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών και την αυξανόμενη έκδοση αμερικανικών ομολόγων.
Από την άλλη πλευρά, η πιο ανησυχητική ερμηνεία είναι ότι αυτή η αύξηση της έκθεσης των ξένων —ιδιαίτερα στις αμερικανικές μετοχές, οι οποίες είναι σε μεγάλο βαθμό χωρίς αντιστάθμιση νομισματικού κινδύνου—έχει αφήσει τα ξένα χαρτοφυλάκια υπερβολικά έκθετα σε σχέση με τις ιστορικές τους επιδόσεις.
Αντισταθμισμένη έκθεση σε συναλλαγματικό κίνδυνο
Η Deutsche Bank επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι αγορές ότι η έκθεση των ξένων στα αμερικανικά assets δεν αφορά μόνο το σχετικό μερίδιο των περιουσιακών στοιχείων σε δολάριο, αλλά και τις αντισταθμίσεις νομισματικού κινδύνου.
Τα δεδομένα σε αυτόν τον τομέα είναι πιο περιορισμένα, ωστόσο παρέχονται στοιχεία από την Ιαπωνία, τη Σουηδία και την Ευρωζώνη που υποδεικνύουν ότι η μη αντισταθμισμένη έκθεση σε συναλλαγματικό κίνδυνο στο απόθεμα αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων είναι εξαιρετικά υψηλή.
Οι αρνητικές ροές δολαρίων
Η ανάλυση της Deutsche Bank καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια διαρκής μεταβολή στην κατανομή των ξένων επενδυτών σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, επιστρέφοντας σε ιστορικά επίπεδα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές αρνητικές ροές δολαρίων.
Αν οι ξένοι επενδυτές αρχίσουν να μειώνουν τις υπερβολικές τους θέσεις σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, ειδικά στις μετοχές, οι συνέπειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια απότομη διόρθωση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και να αποσταθεροποιήσουν τις αγορές νομισμάτων.


Latest News

Οι ρωγμές από την πολιτική Τραμπ χτίζουν την Ευρώπη ως ασφαλές καταφύγιο
Όλο και περισσότεροι επενδυτές εξετάζουν την Ευρώπη με τρόπο που πραγματικά δεν το είχαν κάνει στο παρελθόν

Ιαπωνία: Δεν παρεμβαίνει για να υποτιμήσει το γεν
Ενδεχόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών ΗΠΑ και Ιαπωνίας

Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές - Σε στάση αναμονής οι επενδυτές
Κλειστές οι αγορές του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης.

Βουτιά 500 μονάδων για τον Dow, παρέμειναν οι αυξομειώσεις και η αβεβαιότητα
Αστάθεια χαρακτήρισε τις συναλλατές του S&P 500 την Πέμπτη, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της εβδομάδας στη Wall Street

Από το «σοκ Νίξον» στο «σοκ Τραμπ» - Οι 100 ημέρες που άλλαξαν 100 χρόνια για το δολάριο
Ήρθε το τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου, ή απλώς είναι... πολύ σκληρό για να πεθάνει;

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, υποχώρησαν στο τέλος οι πιέσεις
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με μικτά πρόσημα μετά και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία της Ευρωζώνης αυξάνονται

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Βουτιά για τον Dow Jones - Προσπαθούν θετικά οι S&P 500 και Nasdaq
Στο επίκεντρο σήμερα είναι η UnitedHealth Group, η οποία χάνει πάνω από 17%

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια