![Δισεκατομμυριούχοι: Οι περιουσίες των κροίσων εν μέσω της μεγάλης κόντρας για τους δασμούς [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_bloomberg_billionaires_25.png)
Η αναταραχή στις αγορές μετά τις ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ στις 2 Απριλίου για μεγάλους δασμούς παγκοσμίως και ειδικά στην Κίνα έπληξε τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο –και μαζί τις περιουσίες των μεγαλύτερων κροίσων του πλανήτη, ιδίως του Ίλον Μασκ.
Παρά την ανάκαμψη που σημείωσαν τα χρηματιστήρια από τις 9 Απριλίου όταν ο Τραμπ έδωσε παράταση 90 ημερών στην εφαρμογή των δασμών –πλην τις Κίνας- το πλήγμα στην κεφαλαιοποίηση των εταιρειών που ελέγχουν οι κροίσοι έπληξε και τις προσωπικές τους περιουσίες, οι οποίες βασίζονται κυρίως σε μετοχές.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο άλλαξε –λογιστικά τουλάχιστον- άρδην από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα. Πρόκειται για τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία όπως αυτά καταγράφηκαν τη Μ. Πέμπτη 16 Απριλίου 2025.

Η πρόκληση για τον Μασκ
Ως μεγάλος χαμένος από τις πιέσεις στις αγορές εμφανίζεται ο επικεφαλής της Tesla, Ίλον Μασκ, ο οποίος παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με προσωπική περιουσία που υπολογίζεται σε 313 δις ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από το ΑΕΠ ολόκληρης της Ελλάδος.
Η εμπλοκή του Μασκ με τα κοινά ως στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ και η υποχώρηση των μετοχών της Tesla -είτε ως αντίδραση μετόχων και αγοραστών στην εμπλοκή του με την πολιτική, είτε λόγω της μεγάλης πτώσης των πωλήσεων της Tesla λόγω του ανταγωνισμού από την Κίνα και αλλού- προκάλεσαν σημαντική μείωση περιουσίας για τον κροίσο: Ο Μασκ από τις αρχές του έτους φαίνεται να έχει χάσει ούτε λίγο ούτε πολύ 120 δις δολάρια από την προσωπική του περιουσία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από οποιονδήποτε άλλο κροίσο.
Στους «χαμένους» από τις αρχές του έτους –αν και οι περιουσίες τους παραμένουν μυθικές- είναι και οι περισσότεροι από τους μεγιστάνες στο χώρο της τεχνολογίας.
Εταιρείες όπως οι Amazon, Meta, Oracle, Google και Microsoft απολάμβαναν τεράστια κέρδη λόγω κυρίως της εμπλοκής τους στην ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης αλλά και των μεγάλων πωλήσεων των προϊόντων τους. Η όρεξη των επενδυτών όμως για τις μετοχές τους άλλαξε λόγω των αναταραχών στην αγορά κυρίως από τους δασμούς Τραμπ, με αποτέλεσμα να αλλάξει και η περιουσία των ιδρυτών, ιδιοκτητών και επικεφαλής τους.
Έτσι, ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος εμφανίζεται να έχει χάσει λογιστικά από τις αρχές του έτους περίπου 37 δις δολάρια. Η περιουσία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ εμφανίζεται μειωμένη κατά 22 δις δολάρια, ενώ αυτή του Λάρι Έλισον της Oracle εμφανίζεται λογιστικά μειωμένη κατά 36 δις δολάρια.
Άλλοι χαμένοι είναι ο Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν της Google με 26 και 24 δις δολάρια αντίστοιχα, καθώς και ο Στιβ Μπάλμερ της Microsoft με 11 δις δολάρια.
Ειδική κατηγορία αποτελεί επίσης το μεγάλο αφεντικό και ιδρυτής της γαλλικής εταιρείας ειδών πολυτελείας LVMH, ο Μπερνάρ Αρνό. Η πτώση στις πωλήσεις και η ανησυχία για τα οικονομικά αποτελέσματα λόγω των δασμών προκάλεσαν υποχώρηση στις μετοχές του ομίλου με τον ίδιο τον Αρνό να εμφανίζεται λιγότερο πλούσιος κατά 25 δις δολάρια. Καμία από τις παραπάνω απώλειες πάντως δεν είναι οριστική εάν κάποιος από τους κροίσους δεν έχει πουλήσει μετοχές του όλη αυτή την περίοδο.
Μεγάλος κερδισμένος ο Μπάφετ
Το «Θαύμα της Όμαχα», ένας από τους πιο πετυχημένους επενδυτές όλων των εποχών, ο ιδρυτής και επικεφαλής της Berkshire Hathaway, Ουόρεν Μπάφετ, κατάφερε για μια ακόμη φορά να πλοηγηθεί με μεγάλη επιτυχία μέσα τις συμπληγάδες των αγορών. Η προσωπική του περιουσία σύμφωνα με το Bloomberg εμφανίζεται φέτος αυξημένη κατά 23 δις δολάρια.


Latest News

Μπιλ Άκμαν: Γιατί βλέπει σύμπραξη Uber και Hertz
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπιλ Άκμαν αποκάλυψε ότι κατέχει σχεδόν το 20% των μετοχών της Hertz

Ο Πούτιν επαινεί τον Μασκ συγκρίνοντάς τον με σοβιετικό πρωτοπόρο πυραύλων
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαίνεσε τον Ίλον Μασκ για τα επιτεύγματά του στα διαστημικά ταξίδια και τον θεωρεί τολμηρό οραματιστή αντάξιο των σοβιετικών πρωτοπόρων του διοαστήματος

«Τσουνάμι» απολύσεων στις γερμανικές επιχειρήσεις - 1 στις 3 σχεδιάζει περικοπές το 2025
Οι προοπτικές για το 2025 παραμένουν ζοφερές στη Γερμανία και τον επιχειρηματικό της κόσμο, σύμφωνα με έρευνα

Έτοιμη για τη μεγάλη στροφή η Ευρώπη - Πώς επιδρούν οι δασμοί στο μοντέλο της
Η Citi προβλέπει μεγάλη στροφή στο οικονομικό μοντέλο της Γηραιάς Ηπείρου - Οι επιπτώσεις στο εμπόριο από τους δασμούς Τραμπ

Πάουελ: Το μεγάλο διακύβευμα της απόλυσής του – Ποιοι τον υπερασπίζονται
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέβασε τους τόνους εναντίον του κεντρικού τραπεζίτη με το Λευκό Οίκο να εξετάζει την απόλυσή του

Γιατί η Apple εγκλωβίστηκε στους δασμούς Τραμπ
Η Apple πωλεί περισσότερα από 220 εκατομμύρια iPhone ετησίως και σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, εννέα στα δέκα κατασκευάζονται στην Κίνα

Ο γιoς δισεκατομμυριούχου κληρόνομου της Chanel αποκαλύπτει τις δικές του επενδύσεις
Ο 38χρονος Ντέιβιντ Βερτχάιμερ προσέλαβε τον Ντέιβιντ Αν για να ηγηθεί των επενδύσεών στην εταιρεία του 1686 Partners

Γιατί ο ακροδεξιός Φάρατζ θέλει τα... χλωριωμένα κοτόπουλα των ΗΠΑ στη Βρετανία
Ο Φάρατζ δήλωσε ότι οι Βρετανοί καταναλωτές αγοράζουν ήδη κοτόπουλα από μέρη όπως η Ταϊλάνδη που εκτρέφονται σε κακές συνθήκες

Καμπανάκι επικεφαλής Fed Σικάγο για ανάγκη ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας
Οι κεντρικές τράπεζες όπως η Fed που μπορούν να ασκούν νομισματική πολιτική χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις έχουν καλύτερα αποτελέσματα για τις οικονομίες τους

Μπέσεντ: Σχοινοβάτης σε ένα εύθραυστο σχοινί
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα σε ένα απρόβλεπτο Τραμπ και στο να διατηρήσει την εμπιστοσύνη στα αμερικανικά ομόλογα και στο δολάριο