Η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ επί Ντόναλντ Τραμπ έχει απρόσμενες συνέπειες: πλήττει την PepsiCo πολύ πιο έντονα από την ανταγωνίστριά της, Coca-Cola, δημιουργώντας νέες ισορροπίες σε μια μάχη που μετρά δεκαετίες — αυτή της παγκόσμιας κυριαρχίας στην αγορά αναψυκτικών.

Αιτία; Η τοποθεσία του του μυστικού συμπυκνώματος που αποτελεί τη βάση για τα διάσημα αναψυκτικά όπως η Pepsi και η Coca-Cola. Το συμπύκνωμα αυτό παρασκευάζεται σε εξειδικευμένες εγκαταστάσεις και στη συνέχεια αποστέλλεται σε εμφιαλωτήρια όπου αναμιγνύεται με νερό, διοξείδιο του άνθρακα και γλυκαντικά.

Pepsi vs Coca Cola

Η PepsiCo, για πάνω από 50 χρόνια, έχει εγκαταστήσει την παραγωγή του συμπυκνώματος στην Ιρλανδία, χάρη στον ευνοϊκό φορολογικό συντελεστή της χώρας. Ωστόσο, αυτή η στρατηγική σήμερα γυρίζει μπούμερανγκ: οι εισαγωγές του συμπυκνώματος υπόκεινται πλέον σε δασμό 10%, καθώς δεν παράγονται σε αμερικανικό έδαφος.

Αντίθετα, η Coca-Cola, αν και επίσης διαθέτει εγκαταστάσεις στην Ιρλανδία, παράγει το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού συμπυκνώματός της στην Ατλάντα και το Πουέρτο Ρίκο, αποφεύγοντας έτσι τους νέους δασμούς.

«Η Ιρλανδία είχε πάντα φορολογικό πλεονέκτημα—μέχρι που μπήκαν οι δασμοί», σχολίασε ο Carlos Laboy, αναλυτής της HSBC. «Τώρα η Pepsi βρίσκεται σε μειονεκτική θέση».

Δεύτερο πλήγμα: Ο δασμός στο αλουμίνιο

Και οι δύο κολοσσοί της αναψυκτικής βιομηχανίας επηρεάζονται και από έναν ακόμη δασμό —  το 25% στις εισαγωγές αλουμινίου, ο οποίος εφαρμόστηκε από τις ΗΠΑ τον Μάρτιο. Η Coca-Cola, η οποία εισάγει αλουμίνιο από τον Καναδά, έχει προειδοποιήσει ότι η αύξηση του κόστους μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών. Ωστόσο, η εταιρεία εξετάζει λύσεις, όπως μεγαλύτερη χρήση της πλαστικής συσκευασίας ή προμήθεια αλουμινίου από την εγχώρια αγορά.

Δύσκολη στιγμή για την Pepsi

Η χρονική συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη για την PepsiCo. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, η εταιρεία έχει χάσει μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ. Το 2023, η Dr Pepper εκθρόνισε την Pepsi-Cola από τη δεύτερη θέση στις προτιμήσεις των Αμερικανών. Παρότι η PepsiCo προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, επενδύοντας ξανά στα αναψυκτικά μετά από χρόνια εστίασης σε snacks και ενεργειακά ποτά, οι δασμοί θέτουν εμπόδια στις προσπάθειες ανάκαμψης.

Η PepsiCo, πέρα από την Ιρλανδία, διαθέτει επίσης εγκαταστάσεις παραγωγής συμπυκνώματος στο Τέξας, την Ουρουγουάη και τη Σιγκαπούρη. Ωστόσο, η εταιρεία δεν σχολίασε αν εξετάζει εναλλακτικές για να μειώσει τις επιπτώσεις των δασμών, ούτε αν οι αυξήσεις θα μετακυλιστούν στους καταναλωτές με ανατιμήσεις σε προϊόντα όπως η Pepsi και η Mountain Dew.

Για τους ανεξάρτητους εμφιαλωτές της Pepsi —συχνά οικογενειακές επιχειρήσεις— ο εμπορικός πόλεμος αποτελεί μία ακόμη δυσκολία. Οι δασμοί στα συμπυκνώματα ενδέχεται να αυξήσουν τα κόστη τους, ενισχύοντας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Coca-Cola.

Πέρα από τα αναψυκτικά

Η «μάχη των δασμών» δεν περιορίζεται μόνο στα αναψυκτικά. Η βιομηχανία των blue jeans επηρεάζεται επίσης: η Levi Strauss προμηθεύεται ύφασμα από χώρες που πλέον υπάγονται σε δασμούς 10%. Αντίθετα, η Wrangler —μέσω της μητρικής της εταιρείας— κατασκευάζει το 40% των προϊόντων της στο δυτικό ημισφαίριο, κυρίως στο Μεξικό, αποφεύγοντας τους δασμούς βάσει της συμφωνίας USMCA.

Ακόμη και οι οδοντόκρεμες φαίνεται να εμπλέκονται. Ενώ η Crest παράγεται κυρίως στις ΗΠΑ, η Colgate παράγει μέρος των προϊόντων της στο Μεξικό — με ό,τι συνεπάγεται αυτό από πλευράς δασμών.

Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ φέρνει απρόβλεπτες συνέπειες στις παγκόσμιες επιχειρήσεις και η PepsiCo βρίσκεται τώρα σε μειονεκτική θέση, ακριβώς τη στιγμή που προσπαθεί να επανέλθει δυναμικά στην αγορά των αναψυκτικών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή