Η παγκόσμια αγορά του καφέ συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις.

Οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου έχουν προκαλέσει καινούργιο γύρο συζητήσεων για το τι θα φέρει το μέλλον, σε έναν κλάδο που ήδη έχει «χτυπηθεί» από τις συνεχείς ανατιμήσεις.

Οι δασμοί Τραμπ στον καφέ δρομολογούν εξελίξεις

Σύμφωνα με τον κ. Τάσο Γιάγκογλου, πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης καφέ, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Καφέ βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Εθνική Ένωση Καφέ (NCA) της Αμερικής, προκειμένου να πείσουν τον Αμερικανό προέδρο να εξαιρεθεί ο καφές απο τους δασμούς.

To NCA τονίζει ότι ο κλάδος συνεισφέρει 343 δις. δολάρια ετησίως στην οικονομία των ΗΠΑ, με τρεις στους τέσσερις Αμερικανούς να καταναλώνουν τακτικά καφέ.

Όπως εξηγεί ο κ. Γιάγκογλου, «είναι νωρίς ακόμα για να εκτιμήσουμε τις επιπτώσεις των δασμών στην ελληνική αγορά. Κάποιες εταιρείες που εξάγουν στις ΗΠΑ θα έχουν πρόβλημα».

Η κ. Κλαίρη Χαρόγιαννη, Head of Marketing & Trade Marketing της εταιρείας Beverage World- που έχει τη διανομή και την εμπορία προϊόντων καφέ Lavazza- θεωρεί ότι οι δασμοί θα επηρεάσουν σημαντικά τις ευρωπαϊκές εξαγωγές καφέ. «Παρόλο που η Lavazza έχει μεταφέρει μέρος της παραγωγής στις ΗΠΑ, ένα μεγάλο ποσοστό πωλείται ακόμα εισαγόμενο από την Ιταλία». Επισημαίνει όμως ότι «η Lavazza έχει σχεδιάσει ήδη την στρατηγική της με τέτοιο τρόπο, ώστε να μειώσει την έκθεση σε παρόμοιους κινδύνους, αναπτύσσοντας περαιτέρω τη δυναμικότητα παραγωγής της στις ΗΠΑ».

Ανατιμήσεις, κερδοσκοπία και κλιματικές αλλαγές

Πρόσφατα, ο Ιταλός διευθύνων σύμβουλος της Lavazza Αντόνιο Μπαραβάλε, σε συνέντευξή του στους Financial Times (FT), προειδοποίησε ότι η ανοχή των καταναλωτών στις αυξήσεις των τιμών έχει φθάσει σε οριακό σημείο ενώ απέδωσε την ραγδαία άνοδο των τιμών του καφέ στην κερδοσκοπία στις χρηματοπιστωτικές αγορές. «Όταν βλέπω τρεις, τέσσερις λίρες για έναν εσπρέσο στο Λονδίνο ή οκτώ για έναν καπουτσίνο στη Νέα Υόρκη… βλέπω το όριο», είπε στους FT, προσθέτοντας: «Είναι σαν να βλέπεις τη χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης να ανεβαίνει, να ανεβαίνει, να ανεβαίνει και λες ότι αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσει».

Σύμφωνα με τους FT, οι προθεσμιακές τιμές του καφέ έχουν εκτοξευθεί στα ύψη από τις αρχές του περασμένου έτους, με τους κόκκους arabica να φτάνουν στο ρεκόρ των 4,39 δολαρίων ανά λίβρα φέτος τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, υποχώρησαν απότομα αυτόν τον μήνα σε κάτω από τα 3,45 δολάρια, εν μέσω φόβων ότι οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου θα περιορίσουν τη ζήτηση.

Όπως εξηγεί η κ. Χαρόγιαννη, «η κερδοσκοπία στις αγορές έχει συμβάλει σημαντικά στις απότομες αυξήσεις των τιμών ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε βασικές χώρες παραγωγής, όπως στη Βραζιλία και το Βιετνάμ, έχουν επηρεάσει την προσφορά».

Ο κ. Γιάγκογλου αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις κάνουν αγώνα προκειμένου να απορροφήσουν τις αυξήσεις των τιμών. Οι μεγάλες εταιρείες έχουν κάνει μικρότερες αυξήσεις ενώ οι μικρότερες εταιρείες κάνουν μεγαλύτερες αυξήσεις γιατί έχουν μεγάλο λειτουργικό κόστος, λέει ο κ. Γιαγκόγλου αναφερόμενος στο μισθολογικό κόστος, στα ενοίκια και στην ενέργεια.

Στο κόστος λειτουργίας και στους μισθούς αναφέρεται και ο CEO του Coffee Island κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος. «Όταν λέμε ότι ο καφές έχει ακριβύνει, δεν εννοούμε μόνο την τιμή. Το κόστος λειτουργίας αυξάνεται. Πρέπει να γίνουν αυξήσεις στους μισθούς, αλλά να γίνουν στον καθαρό μισθό», λέει ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Η κ. Χαρόγιαννη εξηγεί, όπως είχε αναφέρει και ο κ. Μπαραβάλε, ότι η Lavazza έχει επιλέξει να μην αλλάξει τα χαρμάνια των προϊόντων, διατηρώντας την ποιότητα του προϊόντος ενώ έχει απορροφήσει σημαντικό μέρος των αυξήσεων, με αποτέλεσμα να μειωθεί το περιθώριο κέρδους από 11–12% σε 9,3% EBITDA. Και τονίζει ότι η εταιρεία εξετάζει συνεχώς τη στρατηγική της μάρκας, πάντα με γνώμονα την εμπειρία του καταναλωτή.

Ο κ. Γιάγκογλου επισημαίνει ότι είναι το τέταρτο συνεχόμενο έτος με ελλειμματικό ισοζύγιο μεταξύ παραγωγής και ζήτησης. «Η παραγωγή του καφέ μεινώνεται λόγων των συνθηκών κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, παρατηρείται μια ζήτηση από χώρες που μεχρι πρότινος δεν καταναλώναν καφέ και αρχίζουν να εντάσσουν τον καφέ στην καθημερινότητα τους, όπως είναι η Κινα, που μεσα σε ενα έτος τετραπλασιασε τη ζήτησή της».

Φορολογία: Η μεγαλύτερη απειλή στον κλάδο του καφέ

Και σαν μην έφθαναν οι αμερικανικοί δασμοί, ο κλάδος έχει να διαχειριστεί και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ).

Η Ελληνική Ένωση Καφέ έχει ζητήσει την κατάργηση ή την δραστική μείωση του ΕΦΚ που επιβαρύνει ετησίως τον κλάδο με 140 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Γιάγκογλου εξηγεί ότι ο ΕΦΚ ανέρχεται στα 2 ευρώ ανά κιλό στον πράσινο (ωμό) καφέ, στα 3 ευρώ στον έτοιμο εισαγόμενο καφέ και στα 4 ευρώ στον στιγμιαίο.

«Εάν γινόταν η κατάργηση του ειδικού φόρου, αυτό θα σήμαινε την ίδια στιγμή την μείωση της τιμής στο ράφι κατά τουλάχιστον 10%» αναφέρει ο κ. Γιάγκογλου, προσθέτοντας ότι η επιβάρυνση μεταφέρεται στον καταναλωτή. «Χωρίς τον ειδικό αυτό φόρο, ο κλάδος, που είναι έντονα ανταγωνιστικός, θα ήταν πιο ευέλικτος και θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ ήπιες ανατιμήσεις στο προϊόν».

Την κατάργηση του ΕΦΚ θέλει και ο κ. Κωνσταντινόπουλος, που θεωρεί τον ειδικό αυτό φόρο άδικο και έντονα αντιαναπτυξιακό, ο οποίος κάνει τον ποιοτικό καφέ να είναι προϊόν πολυτελείας.

Όμως, και ο ΦΠΑ στην εστίαση επιβαρύνει αρκετά τον καταναλωτή. Και ο κ. Κωνσταντινόπουλος και η κ. Χαρόγιαννη, θεωρούν τον ΦΠΑ που έχει επιβληθεί ως σοβαρή πρόκληση για τον κλάδο του καφέ. «Η πρόσφατη επαναφορά του ΦΠΑ στον καφέ στην εστίαση από το 13% στο 24% επηρεάζει περαιτέρω τις τελικές τιμές για τον καταναλωτή», επισημαίνει η κ. Χαρόγιαννη, προσθέτοντας ότι ο ΦΠΑ και ΕΦΚ δυσκολεύουν την πρόσβαση του καταναλωτή σε ποιοτικά προϊόντα και ασκούν πίεση σε όλο το δίκτυο διανομής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις