
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις νέες φοροελαφρύνσεις που θα εξαγγείλει η κυβέρνηση. Οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, η ρήτρα διαφυγής και τα έξτρα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής θα ορίσουν τον δημοσιονομικό χώρο για τις φοροελαφρύνσεις και παροχές.
Στις 22 Απριλίου η Eurostat αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις οριστικές εκτιμήσεις της για το ύψος στο οποίο έκλεισε το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2024.
Πρόκειται για το κρίσιμο στοιχείο με βάση το οποίο θα δοθεί μια πρώτη, πλην σαφέστερη, εικόνα για τις επιδόσεις του περυσινού προϋπολογισμού και τον δημοσιονομικό χώρο που θα μπορεί να αξιοποιηθεί για τις νέες φοροελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.
Το επόμενο ορόσημο θα είναι ο Ιούνιος όταν θα οριστικοποιηθούν οι εκτιμήσεις για το ύψος των εσόδων από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής εφέτος. Από τον συνδυασμό των δύο αυτών παραμέτρων θα προκύψει το αποτέλεσμα για τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα έχει τελικά στη διάθεσή της η κυβέρνηση προκειμένου να κλειδώσει το πακέτο των νέων θετικών μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ.
Τα σενάρια για τις φοροελαφρύνσεις
Το πακέτο της ΔΕΘ θα οριστικοποιηθεί στο τέλος του καλοκαιριού με το Μαξίμου που έχει στραμμένο το βλέμμα κυρίως στη μεσαία τάξη να διαμηνύει πως η εποχή του «δώσ’ τα όλα» έχει τελειώσει και να ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και της 13ης και 14ης σύνταξης.
Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται σενάρια που προβλέπουν:
1.Αλλαγές στη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων με στόχο την ελάφρυνση των φορολογουμένων που ανήκουν στη λεγόμενη μεσαία τάξη, με εισοδήματα δηλαδή μεταξύ 20.000 – 40.000 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται:
– Η προσθήκη ενός ενδιάμεσου συντελεστή στο κλιμάκιο εισοδήματος από τα 10.001 ευρώ μέχρι και τα 20.000 ευρώ, όπου ο συντελεστής φορολόγησης από 9% που εφαρμόζεται για εισοδήματα μέχρι και τα 10.000 ευρώ αυξάνεται απότομα στο 22%.
– Η αύξηση του εισοδήματος πάνω από το οποίο θα εφαρμόζεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής. Σήμερα ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 44% επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ.
2. Μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
3. Νέες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης με επιδότηση του επιτοκίου για ευάλωτους δανειολήπτες και επιδότηση ενοικίου για χαμηλόμισθους νέους και νέες και νέα ζευγάρια.
4. Κούρεμα κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης, με στόχο την εξάλειψη των στρεβλώσεων και τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.
5. Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% το 2026.


Latest News

Επιδόματα: Ποιες πληρωμές θα γίνουν από 22 έως 25 Απριλίου
Το χρονοδιάγραμμα ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ - Ποιοι πάνε ταμείο την ερχόμενη εβδομάδα

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις - – Όλες οι ημερομηνίες ανά ταμείο
Οι ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών

Μεγάλη η απήχηση των Youth Pass στους νέους - Πόσοι έλαβαν 150 ευρώ
Το Youth Pass μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών

Ποια ελληνικά προϊόντα χτυπούν οι δασμοί Τραμπ - Πώς επηρεάζονται οι τιμές
Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου όπως εξελίσσεται αναμένεται να διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού απειλώντας την ανθεκτικότητα των οικονομιών

Η επόμενη μέρα για το ελληνικό χρέος - Τι φέρνει η αποπληρωμή των δανείων του Μνημονίου
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, που είναι σήμερα το υψηλότερο στην ευρωζώνη, αναμένεται να «πέσει» κοντά στο 135% του ΑΕΠ μέχρι το 2027

Η ανάγκη για επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας - Τι λένε κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες
Μονόδρομο αποτελεί η επαναβιομηχανοποίηση της χώρας και η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας
![Επιχειρήσεις: Με τι επιτόκιο δανείζονται – Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/daneia-trapezes-768x432-1-600x338.jpg)
Με τι επιτόκιο δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις - Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]
Η υποχώρηση των επιτοκίων δημιουργεί αυξημένες ευκαιρίες για τις τράπεζες

Πού βρίσκει... πόρτα το Σπίτι μου 2 - Η κούρσα για την χρηματοδότηση
Μεγάλο ενδιαφέρον για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2

Το παζάρι της ΕΕ με τις ΗΠΑ για τους δασμούς - Το ελληνικό στοίχημα
Η Ελλάδα στηρίζει την Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις, ενώ παράλληλα διεκδικεί εξαιρέσεις για εγχώρια προϊόντα, όπως οι ελιές, η φέτα και το ελαιόλαδο

Τι κρύβει ο χρησμός της S&P - Πώς επηρεάζουν τις αξιολογήσεις δασμοί και Τέμπη
Η S&P αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας ένα σκαλοπάτι ψηλότερα στην επενδυτική βαθμίδα, στο ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές