
Καλώς ήλθατε …στη μεγάλη παύση. Έτσι χαιρετίζει το Business Insider τη νέα εποχή αβεβαιότητας, δισταγμού και αναβλητικότητας στο παγκόσμιο επιχειρείν. Όλο και περισσότεροι CEOs, είτε διευθύνουν πολυεθνικούς γίγαντες όπως η Morgan Stanley είτε μικρότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τη λέξη «παύση» όταν μιλάνε για τη λήψη εταιρικών αποφάσεων.
Στην αγγλική γλώσσα το pause έχει την έννοια της προσωρινής, σύντομης διακοπής, κάτι σαν το time out στους αθλητικούς αγώνες, ενώ στη γλώσσα μας η παύση μπορεί να είναι και οριστική. Υπάρχει ωστόσο ένας κοινός παρονομαστής: Η τήρηση στάσης αναμονής, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Όταν ο Τραμπ πάτησε…PAUSE
Στις 9 Απριλίου, όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε τη μερική αναστολή των δασμών για 90 ημέρες (πλην της Κίνας) έγραψε με κεφαλαία γράμματα «PAUSE» στη δήλωσή του στην πλατφόρμα Τruth Social. Ήταν αρκετό για να εκτοξεύσει προσωρινά τους δείκτες στα χρηματιστήρια, που είχαν καταβαραθρωθεί.
Λες και πήραν τη σκυτάλη από τον απρόβλεπτο πλανητάρχη, πολλοί CEOs πατάνε pause, επιφυλασσόμενοι για το τι μέλει γενέσθαι. Η παύση όμως είναι δίκοπο μαχαίρι. Από τη μία δείχνει σύνεση και ελπίδα ότι τα πράγματα σύντομα θα ξεκαθαρίσουν. Από την άλλη, ο δισταγμός και η αναβλητικότητα μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση επενδύσεων και στον οικονομικό μαρασμό.
Το Βusiness Insider αναφέρει δύο παραδείγματα, μεσαίων (για τα αμερικανικά δεδομένα) επιχειρήσεων, που πάτησαν pause. Η Οxidiser παρέχει εξοπλισμό για τον έλεγχο της ρύπανσης σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, με ετήσιο τζίρο άνω των 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δηλώνει ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι πελάτες τους κινούνται πλέον πολύ προσεκτικά, βάζοντας στον πάγο τις νέες παραγγελίες και τις προσλήψεις, μέχρι να καταλάβουν τις θα γίνει με τους δασμούς.
H εταιρεία χημικών Catalyst Solutions, με ετήσιο τζίρο 90 εκατ. δολαρίων, έχει επίσης παγώσει ορισμένες κεφαλαιουχικές δαπάνες και επενδύσεις στην έρευνα. Η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, αναβάλλει την υπογραφή νέων συμβάσεων, ακριβώς επειδή «δεν έχουμε ιδέα τι θα γίνει».
Πότε το pause… μπορεί να γίνει delete.
Ο Τεντ Πικ, διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley δήλωσε στους επενδυτές στις 11 Απριλίου, ότι ενώ η αβεβαιότητα και οι διακυμάνσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν επιβραδύνει ορισμένες διεργασίες, όπως οι αρχικές δημόσιες προσφορές (IPOs), τελικά το κλίμα που κυριάρχησε είναι η «παύση έναντι διαγραφής».
Πολλές εισηγμένες επιχειρήσεις αναστέλλουν σημαντικές συμφωνίες, όσο πλέουν σε αχαρτογράφητα νερά. Ενημερώνουν τους επενδυτές ότι πρόκειται απλώς για μια «άνω τελεία», για να μελετήσουν τον αντίκτυπο των δασμών που πρόκειται να επιβληθούν και να διασφαλίσουν τους ισολογισμούς τους έναντι πιθανών κινδύνων. Το άγχος τους είναι να μη χάσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς, δίνοντας την εντύπωση ότι δρουν σπασμωδικά. Πίσω από το προσωπείο της περισυλλογής κρύβεται ο εταιρικός τρόμος, μήπως το pause γίνει… delete.
Θολό τοπίο
Συνήθως σύνθετες και δαπανηρές επιχειρηματικές αλλαγές, όπως η αναδιάταξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, αποφασίζονται από τρία ως επτά χρόνια πριν εφαρμοστούν, δηλώνει η Έριν Μακ Λάφλιν, ανώτερη οικονομολόγος στoν οργανισμό Conference Board (κάτι σαν το αμερικανικό ΙΟΒΕ).
Γι’αυτό και τα διευθυντικά στελέχη διστάζουν να λάβουν αποφάσεις βιαστικά, καθώς ακόμα και με το τρίμηνο «πάγωμα» των δασμών, το τοπίο παραμένει θολό. Προσπαθούν να κατανοήσουν πώς θα λειτουργήσει το «παιχνίδι» των δασμών, μήπως έτσι καταφέρουν να χαλαρώσουν τα φρένα και να επιστρέψουν σε ένα κανονικό ρυθμό λήψης αποφάσεων.
Στο βάθος… ύφεση;
Όσο οι καθυστερήσεις παρατείνονται, η κατάσταση γίνεται προβληματική. Ο διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley δήλωσε ότι αν η προσαρμογή στις νέες οικονομικές συνθήκες διαρκέσει πολύ, η όρεξη για επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές – θα ατονήσει, και πολλές συμφωνίες θα ακυρωθούν εντελώς.
«Είμαι της άποψης ότι εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε παύση. Δεν ξέρουμε αν η οικονομία πρόκειται να συρρικνωθεί», δήλωσε ο Πικ ενημερώνοντας τους επενδυτές λίγο μετά την ανακοίνωση της τρίμηνης αναβολής. Καθώς ο επιχειρηματικός χρόνος μετράει διπλά, όσο η αμφιβολία παραμένει, έρχεται όλο και πιο κοντά το σενάριο της ύφεσης.
Πηγή: In.gr


Latest News

Τα Hedge Funds κυνηγούν συμφωνίες σε σενάρια κινδύνου πολύ δαπανηρά για τις ασφαλιστικές
Οι ασφαλιστικές υποφέρουν από δυσβάσταχτες αποζημιώσεις που καλούνται να πληρώσουν μετά από θεομηνίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή

Εμπορικά «μπαϊπάς» ερήμην της Ουάσιγκτον
Αναδιπλώνονται οι εταίροι των ΗΠΑ και χαράσσουν νέους δρόμους - Μεγάλες δυνάμεις σε Ανατολή και Δύση προχωρούν σε συμφωνίες με άλλους εταίρους

Η «κρυφή» συνάντηση των fund managers στο Αμπού Ντάμπι και το κυνήγι επενδύσεων στη Μέση Ανατολή
H Goldman Sachs συγκέντρωσε δεκάδες fund manages στο Αμπού Ντάμπι - Αναζήτηση επενδύσεων εν μέσω δασμών Τραμπ

Αναιμική ανάπτυξη εν μέσω δασμών δείχνει ένας βασικός δείκτης για την οικονομία των ΗΠΑ
Ο δείκτης LEI είναι ένας σύνθετος οικονομικός δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να σηματοδοτεί τη μελλοντική κατεύθυνση της οικονομίας των ΗΠΑ

Πώς Βραζιλία και Αργεντινή βγαίνουν κερδισμένοι από τον εμπορικό πόλεμο
Ο εμπορικός πόλεμος φαίνεται σε πρώτη φάση να ευνοεί χώρες με ισχυρές αγροτικές εξαγωγές όπως οι δύο οικονομίες της Λατινικής Αμερικής

Στα άδυτα του παπικού κονκλαβίου - Πώς θα γίνει η επιλογή του νέου Ποντίφικα
Το παπικό κονκλάβιο αποτελεί μια παράδοση που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα - Όσα πρέπει να ξέρετε για αυτό

Νέα επίθεση Τραμπ στον «πολύ αργό» Πάουελ - Τον καλεί να μειώσει τα επιτόκια
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει αναστάτωση στη Wall Street με τις επανειλημμένες επικρίσεις του προς τον Πάουελ

Τα κινεζικά funds σταματούν τις επενδύσεις στις ΗΠΑ εν μέσω δασμών
Τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στην Κίνα έχουν αποσύρει επενδύσεις από ιδιωτικά κεφάλαια με έδρα τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες

Επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου στην Ινδία, στη σκιά των δασμών
Ο αμερικανός αντιπροέδρος θα συζητήσει στην Ινδία με τον Ναρέντρα Μόντι την πρόοδο των θεμάτων που εξετάστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στο Λευκό Οίκο

Το Brexit, οι δασμοί των ΗΠΑ και η αναπόφευκτη σύγκριση
Οι υποστηρικτές του Brexit προέβαλαν το εγχείρημα ως «μαγική λύση» που θα αντιμετώπιζε τα προβλήματα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας