
Όταν ο Ντέιβιντ Σόλομον παραδέχθηκε στον Κεν Γκρίφιν ότι οι προσδοκίες για αύξηση των εταιρειών που θα εισαχθούν στο χρηματιστήριο φέτος είχαν μέχρι στιγμής διαψευστεί παταγωδώς, ένα νευρικό γέλιο διαπέρασε την αίθουσα ενός συνεδρίου της Goldman Sachs στο Αμπού Ντάμπι. Κι όμως, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, αυτό δεν ήταν καν το πιο ανησυχητικό σημείο της συνάντησης της περασμένης εβδομάδας, η οποία συγκέντρωσε κορυφαίους διαχειριστές hedge funds που επιδίωκαν να εξασφαλίσουν μερίδιο από τον πλούτο της σημαντικής πόλης του Κόλπου.
Μόλις μία ημέρα νωρίτερα, ο Πολ Σίνγκερ, ιδρυτής της Elliott Investment Management, είχε προειδοποιήσει το ακροατήριο ότι ανησυχεί πως το δολάριο θα χάσει το καθεστώς του ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, σύμφωνα με παριστάμενους που ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους λόγω της ιδιωτικότητας της εκδήλωσης. Ο Σίνγκερ προειδοποίησε επίσης ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πόλεμο, χωρίς να διευκρινίσει σε ποια σύγκρουση αναφερόταν.
Οι επικεφαλής των hedge funds είχαν συγκεντρωθεί για μια ιδιωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Goldman Sachs Group Inc. σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο αναταραχής στις παγκόσμιες αγορές λόγω των δασμών και των ζημιών που υπέστησαν εταιρείες οι οποίες, μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα, στήριζαν ένθερμα την οικονομική πολιτική του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Τι ψάχνουν τα funds και ο ρόλος της Goldman Sachs
Ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους, όπως η Citadel του Γκρίφιν, έχουν βγει σχετικά αλώβητοι. Όμως, για πολλά hedge funds, το βασικό τους ενδιαφέρον ήταν ένα: τα αυξανόμενα διαθέσιμα κεφάλαια στη Μέση Ανατολή, τα οποία γίνονται όλο και πιο ελκυστικά καθώς οι επενδυτές στις ΗΠΑ προετοιμάζονται για ενδεχόμενη ύφεση.
Στόχος της συνόδου ήταν να φέρει σε επαφή τα hedge funds με επενδυτές που διαθέτουν κεφάλαια προς επένδυση. Ήταν η πρώτη επίσημη εκδήλωση «cap-intro» της Goldman στην περιοχή, συγκεντρώνοντας περίπου 100 traders και διαχειριστές κεφαλαίων στο Al Maryah του Αμπού Ντάμπι — έναν κόμβο τόσο πυκνά γεμάτο με χρηματοοικονομικές εταιρείες που έχει χαρακτηριστεί ως «νησί των hedge funds».
Η εκδήλωση ανέδειξε επίσης τον ρόλο του Αμπού Ντάμπι ως σημαντικού παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κέντρου. Διαθέτοντας το 6% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου και διαχειριζόμενο 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικά κεφάλαια, το εμιράτο έχει μετατρέψει τους τεράστιους πόρους του σε μαγνήτη για διεθνές κεφάλαιο. Ο Χαλντούν Αλ Μουμπάρακ, διευθύνων σύμβουλος της Mubadala Investment Co. — του πιο δραστήριου κρατικού επενδυτικού ταμείου στον κόσμο το 2024 — ήταν ανάμεσα στους πιο εξέχοντες συμμετέχοντες.
Αλλάζει πίστα το Αμπού Ντάμπι
Τα τελευταία χρόνια, το Αμπού Ντάμπι έχει προσελκύσει κορυφαίες εταιρείες — από τράπεζες της Wall Street και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έως hedge funds όπως οι Marshall Wace και Brevan Howard Asset Management. Μαζί με το γειτονικό Ντουμπάι, το Αμπού Ντάμπι έχει εδραιωθεί ως χρηματοοικονομικό κέντρο, με εκδηλώσεις όπως η σύνοδος της Goldman να αποτελούν πλέον βασικά σημεία συνάντησης για παγκόσμιους διαχειριστές κεφαλαίων.
Στη συζήτηση του Γκρίφιν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Goldman, Σόλομον, ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge funds αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των δασμών στις αγορές — ιδιαίτερα στην ανάγκη κατανόησης και διαχείρισης των αναταράξεων στα κρατικά ομόλογα.
Ο επικεφαλής της Citadel επέκρινε την εξάρτηση της Ευρώπης από τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία άνιση και επαναλαμβάνοντας το παράπονο του Τραμπ ότι οι ευρωπαϊκές χώρες επωφελούνται από την αμερικανική προστασία χωρίς να αναλαμβάνουν το δίκαιο μερίδιό τους. Επίσης, κατηγόρησε την κυβερνητική αναποτελεσματικότητα στις ΗΠΑ, ενώ επαίνεσε το Υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας του Έλον Μασκ, το οποίο πρόσφατα προσέλαβε έναν από τους δικούς του υπαλλήλους.
Ο Γκρίφιν, που έχει δωρίσει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δολάρια σε πολιτικές επιτροπές δράσης υπέρ των Ρεπουμπλικανών κατά την τελευταία προεδρική περίοδο — αν και κανένα από αυτά τα ποσά δεν κατευθύνθηκε στην εκστρατεία του Τραμπ — ήταν ανάμεσα στους εξέχοντες χρηματοοικονομικούς παράγοντες που μίλησαν για τους κινδύνους της πολιτικής δασμών του προέδρου.
Στη διάσκεψη, τον Σόλομον συνόδευε ο Τζάρεντ Κοέν, πρόεδρος των παγκόσμιων υποθέσεων της Goldman και πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος έχει βοηθήσει την εταιρεία να διαχειριστεί γεωπολιτικές προκλήσεις από τότε που εντάχθηκε σε αυτή το 2022.
Ο Κοέν και ο Σόλομον στρέφονται όλο και περισσότερο προς τα κεφάλαια της περιοχής, όχι μόνο για λογαριασμό των πελατών των hedge funds, αλλά και για τη Goldman Sachs Asset Management. Το Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο της Σαουδικής Αραβίας πρόσφατα έγινε βασικός επενδυτής σε μια νέα σειρά προϊόντων της μονάδας, η οποία πλέον διαχειρίζεται περίπου 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.


Latest News

Γιατί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις πατάνε... pause - Τι είναι η «μεγάλη παύση»
Η νέα λέξη της μόδας για τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων είναι η «παύση», το προσωρινό πάγωμα των αποφάσεων μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους δασμούς. Όμως το pause κινδυνεύει να γίνει delete.

Τα Hedge Funds κυνηγούν συμφωνίες σε σενάρια κινδύνου πολύ δαπανηρά για τις ασφαλιστικές
Οι ασφαλιστικές υποφέρουν από δυσβάσταχτες αποζημιώσεις που καλούνται να πληρώσουν μετά από θεομηνίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή

Εμπορικά «μπαϊπάς» ερήμην της Ουάσιγκτον
Αναδιπλώνονται οι εταίροι των ΗΠΑ και χαράσσουν νέους δρόμους - Μεγάλες δυνάμεις σε Ανατολή και Δύση προχωρούν σε συμφωνίες με άλλους εταίρους

Αναιμική ανάπτυξη εν μέσω δασμών δείχνει ένας βασικός δείκτης για την οικονομία των ΗΠΑ
Ο δείκτης LEI είναι ένας σύνθετος οικονομικός δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να σηματοδοτεί τη μελλοντική κατεύθυνση της οικονομίας των ΗΠΑ

Πώς Βραζιλία και Αργεντινή βγαίνουν κερδισμένοι από τον εμπορικό πόλεμο
Ο εμπορικός πόλεμος φαίνεται σε πρώτη φάση να ευνοεί χώρες με ισχυρές αγροτικές εξαγωγές όπως οι δύο οικονομίες της Λατινικής Αμερικής

Στα άδυτα του παπικού κονκλαβίου - Πώς θα γίνει η επιλογή του νέου Ποντίφικα
Το παπικό κονκλάβιο αποτελεί μια παράδοση που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα - Όσα πρέπει να ξέρετε για αυτό

Νέα επίθεση Τραμπ στον «πολύ αργό» Πάουελ - Τον καλεί να μειώσει τα επιτόκια
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει αναστάτωση στη Wall Street με τις επανειλημμένες επικρίσεις του προς τον Πάουελ

Τα κινεζικά funds σταματούν τις επενδύσεις στις ΗΠΑ εν μέσω δασμών
Τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στην Κίνα έχουν αποσύρει επενδύσεις από ιδιωτικά κεφάλαια με έδρα τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες

Επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου στην Ινδία, στη σκιά των δασμών
Ο αμερικανός αντιπροέδρος θα συζητήσει στην Ινδία με τον Ναρέντρα Μόντι την πρόοδο των θεμάτων που εξετάστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στο Λευκό Οίκο

Το Brexit, οι δασμοί των ΗΠΑ και η αναπόφευκτη σύγκριση
Οι υποστηρικτές του Brexit προέβαλαν το εγχείρημα ως «μαγική λύση» που θα αντιμετώπιζε τα προβλήματα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας