Σε πρόσφατη ομιλία του στο Κογκρέσο, και καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλυε κάποιες από τις δαπάνες των ΗΠΑ στο εξωτερικό, αναφέρθηκε στο Λεσότο, λέγοντας: «Οκτώ εκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στην αφρικανική χώρα του Λεσότο, την οποία κανείς δεν έχει ακούσει ποτέ», είπε προκαλώντας τις επευφημίες του ακροατηρίου του.

Το σχόλιο προκάλεσε σοκ στην κυβέρνηση του Λεσότο, με τον υπουργό Εξωτερικών Λετζόουν Μποτζοάνε να δηλώνει «σοκαρισμένος και προσβεβλημένος». Παράλληλα, όμως, δημιούργησε και μία έκρηξη ενδιαφέροντος για τη χώρα που αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από βουνά και περιβάλλεται πλήρως από τη Νότια Αφρική.

Λεσότο: Θα απειληθεί η επιτυχημένη μεταποιητική πορεία;

Οι δασμοί των ΗΠΑ στο Λεσότο, μια από τις ελάχιστες ιστορίες επιτυχίας στη μεταποίηση της υποσαχάριας Αφρικής, θα μπορούσαν να προκαλέσουν οικονομική κρίση.

Η χώρα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ενδυμάτων από την Αφρική προς τις ΗΠΑ — μια σπάνια ιστορία επιτυχίας που προέκυψε από έναν νόμο που εισήγαγε ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, για την ανάπτυξη στην Αφρική, (AGOA), προσφέροντας δασμολογική απαλλαγή στις φτωχότερες χώρες της ηπείρου. Πολλά από τα εργοστάσια ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας του Λεσότο ανήκουν σε Κινέζους και Ταϊβανέζους μετανάστες. Όλα αυτά τώρα διακυβεύονται.

Αλλά το νέο καθεστώς στις εισαγωγές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, θα επιβάλει δασμούς 50%, το υψηλότερο ποσοστό της Αφρικής, μόλις ολοκληρωθεί η αναστολή 90 ημερών.

Οι δασμοί θα θέσουν σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα περιορίσουν την ικανότητα της χώρας να πληρώνει για την ηλεκτρική ενέργεια, είπε ο υπουργός Εμπορίου.

Οι δασμοί θα θέσουν σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας

Το Μαζέρου έχει προσφέρει στην Ουάσιγκτον διάφορες παραχωρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των εμποδίων στις επενδύσεις και της πιθανής αποδοχής των απελαθέντων.

Μεταξύ των ενδυμάτων που κατασκευάζονται στο Λεσότο και απειλούνται από τους δασμούς είναι τα μπλουζάκια γκολφ με την επωνυμία Trump, αναφέρουν οι Financial Times.

Λεσότο: Μια ακμάζουσα κλωστοϋφαντουργική βιομηχανία

Η ριγέ πόλο μπλούζα, που πωλείται από τον πρώην επαγγελματία γκόλφερ και φανατικό θαυμαστή του Ντόναλντ Τραμπ, Γκρεγκ Νόρμαν, αποτελεί προϊόν μιας ακμάζουσας κλωστοϋφαντουργικής βιομηχανίας στο μικρό βασίλειο των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων, που επίσης προμηθεύει μάρκες όπως είναι η Levi’s, Wrangler και Foot Locker, επισημαίνουν οι FT.

«Ήμουν περήφανος [που έφτιαχνα μπλουζάκια του Τραμπ], αλλά τώρα όχι», γιατί βλέπω ότι έκανα δουλειές με κάποιον που δεν ενδιαφέρεται και δεν είναι αξιόπιστος, δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής Ζεράρντ Τσέπε, αναφερόμενος στους «ανταποδοτικούς» δασμούς ύψους 50%, που απείλησε να επιβάλει ο Τραμπ στο Λεσότο — ένα από τα υψηλότερα ποσοστά για οποιαδήποτε χώρα.

Με εξαγωγές μόλις 240 εκατ. δολαρίων, το Λεσότο αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 0,02% του ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και χωρίς τους υψηλότερους δασμούς του Τραμπ – που έχουν προσωρινά ανασταλεί, οι νέοι γενικοί δασμοί ύψους 10% απειλούν να καταστρέψουν μια βιομηχανία βασισμένη σε εξαιρετικά χαμηλά περιθώρια κέρδους.

Οι δασμοί «κοροϊδεύουν τον AGOA, που είχε σκοπό να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες οικονομίες», δήλωσε στους FT ο επιχειρηματίας και πρώην πρέσβης Νκοπάνε Μονιάνε, που για χρόνια διαχειριζόταν μεγάλο εργοστάσιο ενδυμάτων.

Πρόσθεσε πως οι ιδιοκτήτες των κλωστοϋφαντουργιών ακόμη δεν γνωρίζουν αν οι αγοραστές στις ΗΠΑ θα απορροφήσουν τον δασμό 10% ή θα ακυρώσουν τις παραγγελίες. «Ίσως αυτό να είναι ένα ξυπνητήρι για το Λεσότο ώστε να στραφεί περισσότερο στο αφρικανικό εμπόριο».

Κατευνασμός μέσω παραχωρήσεων; – Η υπόθεση Starlink

Αντιμέτωπο με καταστροφικές οικονομικές συνέπειες, το Λεσότο αναγκάζεται να ενταχθεί στις χώρες που προσπαθούν να κατευνάσουν τον Τραμπ μέσω οικονομικών παραχωρήσεων — μια φαινομενική συναλλαγή που προκαλεί ανησυχία στο εσωτερικό και αποκαλύπτει πόσο εύθραυστα είναι των μικρών κρατών απέναντι στις απαιτήσεις των ΗΠΑ.

Αυτή την εβδομάδα, το Λεσότο χορήγησε στην Starlink του συμβούλου του Τραμπ, Ίλον Μασκ, άδεια λειτουργίας διάρκειας 10 ετών, λίγες ημέρες αφότου ο πρωθυπουργός Σαμ Ματεκάνε δήλωσε ότι η χώρα «απομακρύνει ενεργά τα εμπόδια για επενδύσεις των ΗΠΑ, διευθετώντας ζητήματα όπως η Starlink, οι επενδύσεις στην ενέργεια και τη φιλοξενία».

Αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι η άδεια εγκρίθηκε κατ’ εξαίρεση. Όμως σε υπόμνημα προς το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, που είδαν οι FT, ο υπουργός Εξωτερικών Λετζόνε Μποτζοάνε προσφέρει επίσης την έγκριση κατασκευής ξενοδοχείου Marriott και εξετάζει εισαγωγές καλαμποκιού και σιταριού από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mother Jones, το Λεσότο σκέφτεται επίσης να δεχτεί απελαθέντες υπηκόους τρίτων χωρών από τις ΗΠΑ και να τοποθετήσει στρατιώτες για την προστασία αμερικανικών εταιρειών στο πλούσιο σε ορυκτά Κονγκό.

«Δεδομένου του συναλλακτικού χαρακτήρα της [κυβέρνησης Τραμπ], μπορεί και να πετύχει», είπε ο πρώην υπουργός Μεταλλείων και ανεξάρτητος αναλυτής Λεμπόχανγκ Θοτανανιάνα. «Αλλά η κυβέρνηση του Λεσότο υπονομεύει τον ρυθμιστικό φορέα της βιομηχανίας. Με τον τρόπο που γίνεται, είναι προφανές ότι εξαγοράζουν τους Αμερικανούς».

Ο τομέας ένδυσης του Λεσότο κυριαρχείται εδώ και χρόνια από επενδυτές και ιδιοκτήτες εργοστασίων από την Ανατολική Ασία, μερικοί από τους οποίους είχαν μετακομίσει από τη Νότια Αφρική τη δεκαετία του ’80 για να παρακάμψουν τις κυρώσεις του Απαρτχάιντ.

O νόμος AGOA

Το 2002, μετά την εφαρμογή του AGOA, περισσότεροι Ασιάτες εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και τις παγκόσμιες επαφές τους στον κλάδο για να επωφεληθούν από τη συμφωνία.

Η πολυεθνική από την Ταϊβάν Nien Hsing, με δραστηριότητες επίσης στο Μεξικό και το Βιετνάμ, έχτισε τη μεγαλύτερη μονάδα της στο Λεσότο, όπου παράγει περίπου 600.000 μονάδες ρουχισμού μηνιαίως για μάρκες όπως η Levi’s. Το 20% των εξαγωγών της πηγαίνει στη γειτονική Νότια Αφρική, ενώ το υπόλοιπο στις ΗΠΑ.

Ο κλάδος ένδυσης είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης του ιδιωτικού τομέα στο Λεσότο, με 30.000 άμεσες θέσεις εργασίας και δεκάδες χιλιάδες έμμεσες, σύμφωνα με το τοπικό εμπορικό επιμελητήριο.

Οι τεράστιες ποσότητες βαμβακιού που υφαίνονται, κόβονται και ράβονται στο εργοστάσιο της Nien Hsing αποδεικνύουν τη διεθνή φύση του κλάδου: Το βαμβάκι προέρχεται από την Αίγυπτο και τη Δυτική Αφρική, μετατρέπεται σε τζιν, πηγαίνει στα λιμάνια της Νότιας Αφρικής και από εκεί στις ΗΠΑ. Ο διευθυντής διοίκησης Ρίκι Τσανγκ αναφέρει ότι ακόμη και μικρές αυξήσεις στους δασμούς θα είναι «αφόρητες… ο κλάδος της ένδυσης λειτουργεί με πολύ μικρά περιθώρια κέρδους».

Και τόνισε στους FT ότι αν τελικά εφαρμοστούν οι ανταποδοτικοί δασμοί, οι αγοραστές θα στραφούν σε «άλλους ισχυρούς παίκτες» της περιοχής όπως η Αιθιοπία, η Κένυα και η Νότια Αφρική, που επίσης αναμένουν δασμούς από 10% έως 30%. «Αν όλοι μπορούν να παράγουν το ίδιο προϊόν με την ίδια ποιότητα, σε ποια χώρα θα το παραγγείλεις;»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή