Ενώ η παγκόσμια οικονομία κλυδωνίζεται εξαιτίας της αβεβαιότητας που πηγάζει από τον φόβο ενός ραγδαία εξελισσόμενου και απρόβλεπτου εμπορικού πολέμου, με τις προστατευτικές πολιτικές, τους δασμούς και τις γεωπολιτικές εντάσεις να απειλούν το παγκόσμιο εμπόριο, επιβαρύνοντας τις εφοδιαστικές αλυσίδες, ενισχύοντας τον πληθωρισμό και αυξάνοντας τις πιθανότητες ύφεσης, κοινή συνισταμένη των εκτιμήσεων οικονομολόγων, δεξαμενών σκέψης και αναλυτών της αγοράς είναι πως, παρά την ανθεκτικότητά της, η ελληνική οικονομία, μετά την πανδημία, τους πολέμους, την ενεργειακή κρίση, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις πολιτικές προστατευτισμού, βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις.

Καθώς η «καταιγίδα Τραμπ» έκανε, σύμφωνα με κορυφαίους αναλυτές, τις «μέρες να μοιάζουν με δεκαετίες και τις ώρες με χρόνια» και καθώς η Ελλάδα έχασε το 26,5% του ΑΕΠ της κατά την κρίση χρέους και την περίοδο της χρεοκοπίας, ενώ χρειάστηκε 15 χρόνια για να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και από 5 οίκους αξιολόγησης που γίνονται σήμερα δεκτοί από το ευρωσύστημα, η οικονομία της χώρας, που ακόμη δεν έχει ισχυροποιηθεί στον επιθυμητό βαθμό, βρίσκεται μπροστά σε νέους κινδύνους, όχι τόσο λόγω της άμεσης έκθεσής της στο εμπόριο με τις ΗΠΑ όσο έμμεσα μέσω της ένταξής της στις ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας και της επίπτωσης της αυξημένης αβεβαιότητας στις επενδύσεις και στη ζήτηση για ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Οι εξαγωγές

H απειλή είναι διπλή και αφορά τόσο τις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών όσο και τις επενδύσεις που είναι αναγκαίες ώστε ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας να παραμείνει ικανοποιητικός, αναφέρουν κορυφαίοι οικονομολόγοι. Με τις ελληνικές εξαγωγές να υπερβαίνουν συνολικά το 40% του ΑΕΠ (στο 4,8% του ΑΕΠ στις ΗΠΑ), οτιδήποτε συμβαίνει στη διεθνή οικονομία επηρεάζει και την Ελλάδα πολύ περισσότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν. Εάν η παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία μπει σε ύφεση, σαφώς και η ελληνική οικονομία θα επηρεαστεί, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι ακόμη και σε αυτό το σενάριο η χώρα έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να μην μπει σε ύφεση. Η τουριστική βιομηχανία της χώρας δεν φαίνεται να απειλείται π.χ. φέτος. Οι κρατήσεις από τις ΗΠΑ είναι αυξημένες κατά 18% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η διολίσθηση του δολαρίου έναντι του ευρώ εκτιμάται πως δεν θα επηρεάσει καταλυτικά τον κλάδο, ο οποίος μπορεί να δεχτεί μεγάλο πλήγμα μόνο αν οι βασικές αγορές της Ελλάδας βρεθούν σε μακροχρόνια ύφεση.

Το Ταμείο Ανάκαμψης παίζει έναν σημαντικό ρόλο

Επενδύσεις

Η Ελλάδα χρειάζεται, ωστόσο, μία αύξηση των επενδύσεων κατά περίπου 8% ετησίως, σε πραγματικούς όρους, μέχρι το τέλος της δεκαετίας ώστε το μερίδιο των επενδύσεων στο ΑΕΠ να προσεγγίσει τον αντίστοιχο μέσο όρο της ευρωζώνης και η οικονομία να συνεχίσει να αναπληρώνει το κεφαλαιακό απόθεμα το οποίο χάθηκε στα χρόνια της κρίσης χρέους. Το Ταμείο Ανάκαμψης παίζει έναν σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, ενώ εξίσου σημαντική είναι η συνεισφορά των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες συνοδεύουν ως όροι την εκταμίευση αυτών των κεφαλαίων. Οι Αμεσες Ξένες Επενδύσεις, δε, είναι σημαντικό να συνεισφέρουν περισσότερο στη δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων, δεδομένου ότι σήμερα αφορούν περισσότερο την κτηματαγορά και χρηματοοικονομικά στοιχεία ενεργητικού. Ειδικότερα, 50% των ξένων επενδύσεων αφορούν ακίνητα και 30% σε υφιστάμενες επιχειρήσεις. Παράλληλα και οι τράπεζες πρέπει να χρηματοδοτήσουν ενεργότερα την οικονομία, καθώς ο λόγος δανείων προς καταθέσεις είναι μόλις 60% περίπου.

Οι προϋποθέσεις

Το 2025 πάντως, σύμφωνα με αξιωματούχους, θα έχουμε το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των τελευταίων 15 ετών ύψους 14,6 δισ. ευρώ, το οποίο το 2026 θα ξεπεράσει τα 17 δισ. Παράλληλα, φέτος και την επόμενη χρονιά θα διατεθούν κεφάλαια συνολικά 8 με 8,5 δισ. ευρώ από το ΤΑΑ και το ΕΣΠΑ με δυναμική να μοχλεύσουν περί τα 18-19 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με κορυφαίους παράγοντες της αγοράς, η ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, η διαχείριση υδάτινων πόρων, η ενδυνάμωση του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, η ενίσχυση των μεταφορών και υποδομών, η διαχείριση των τιμών της ενέργειας, η υποκατάσταση μέρους των εισαγωγών με εγχώρια παραγωγή, οι βαθιές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, η προσέλκυση περισσότερων παραγωγικών επενδύσεων, η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος αποτελούν μερικές από τις προϋποθέσεις για την αύξηση των επενδύσεων από 16% του ΑΕΠ σήμερα αρκετά πάνω από το 23% του ΑΕΠ, που είναι ο μέσος όρος της ευρωζώνης, ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια σύγκλισης.
Ανάληψη πολιτικών

Για ορισμένους οικονομολόγους, η συγκυρία παρουσιάζει επίσης και ευκαιρίες λόγω της κινητοποίησης της ΕΕ που μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για την ανάληψη πολιτικών για την εμβάθυνση της λειτουργίας της ενιαίας αγοράς, καθώς και το πρόγραμμα ενίσχυσης της άμυνας, που δίνει ευκαιρίες αναζωογόνησης της ελληνικής βιομηχανίας. Επιπροσθέτως, η γεωγραφική θέση και η στρατηγική ένταξη της χώρας επιτρέπουν να παίξει έναν σημαντικό ρόλο ως κόμβου για τη διασύνδεση των δικτύων μεταφοράς προσώπων, αγαθών και δεδομένων της Ευρώπης με την Εγγύς και Άπω Ανατολή και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Η αγορά ακινήτων καλπάζει, με τις τιμές να κινούνται πλέον πριν από την περίοδο της χρεοκοπίας

Τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία

Από την άλλη πλευρά, τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά. Η αγορά ακινήτων καλπάζει, με τις τιμές να κινούνται πλέον πριν από την περίοδο της χρεοκοπίας.

Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας επίσης έχει σταθεροποιηθεί σε επίπεδα χαμηλότερα της Ιταλίας, με τα ελληνικά ομόλογα να προσελκύουν ισχυρή ζήτηση, μέσω και των συνεχόμενων πλέον αναβαθμίσεων του ελληνικού αξιόχρεου και των πρόωρων αποπληρωμών των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου, που αναμένεται να αποπληρωθούν συνολικά 10 χρόνια πριν από τη λήξη τους.

Η σωρευτική απόδοση του χρηματιστηρίου (πάνω από 80%) τα τελευταία τρία χρόνια ξεπέρασε επίσης τις προσδοκίες, με τους επενδυτές να δείχνουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για στρατηγικές τοποθετήσεις σε ελληνικές εταιρείες, και αυτό αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά κατά την επικείμενη ανάκτηση του στάτους της ανεπτυγμένης αγοράς – μια διαδικασία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που είναι ο καθρέφτης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, πάντως είναι έντονα αρνητικό

Η προτίμηση

Από πλευράς αποτίμησης, εξάλλου, η συνολική κεφαλαιοποίηση της εγχώριας αγοράς κυμαίνεται στο 39% του ΑΕΠ της χώρας έναντι του 83% του μέσου όρου των ευρωπαϊκών αγορών, δεικνύοντας και τα περιθώρια των ελληνικών μετοχών.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που είναι ο καθρέφτης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, πάντως είναι έντονα αρνητικό, παρά τη βελτίωση στις εξαγωγές ορισμένων κλάδων. Οι ρυθμοί μεγέθυνσης που σήμερα υπερβαίνουν τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους οφείλονται κυρίως στην αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης από ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Εάν, όμως, δεν υπάρξει αύξηση της παραγωγικότητας, η σημερινή τάση θα αντιστραφεί, μια και η μεγέθυνση στη χρήση παραγωγικών συντελεστών σταδιακά φτάνει προς ένα όριο. Καθώς κλείνει ο κύκλος μετά την κρίση χρέους, η σταθερή πολιτική στόχευση και η κοινωνική στήριξη για αλλαγές που θα αναβαθμίζουν συστηματικά την παραγωγή και τα εισοδήματα των πολιτών είναι το νέο ζητούμενο.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ (ΟΤ) – ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Δίκτυο Καταπολέμησης της Φτώχειας: Οι πολιτικές της κυβέρνησης διαιωνίζουν τη φτώχεια
Οικονομία |

Δίκτυο Καταπολέμησης της Φτώχειας: Οι πολιτικές της κυβέρνησης διαιωνίζουν τη φτώχεια

Οι κοινωνικές πολιτικές που εφαρμόζονται συντηρούν τη φτώχεια και την ανισότητα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει επιδείνωση. Τι λέει το Δίκτυο Καταπολέμησης της Φτώχειας για την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ.