
Η αναταραχή που έχει δημιουργήσει το «φαινόμενο» Τραμπ οδηγεί ακόμη περισσότερους Έλληνες να στραφούν σε νέα επενδυτικά καταφύγια, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν και να μεγιστοποιήσουν την αξία της περιουσίας και των διαθέσιμων χρημάτων τους.
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο «ΟΤ», παρόλο που από τον προηγούμενο μήνα (31/3), το σύνολο του ενεργητικού των αμοιβαίων κεφαλαίων παρουσιάζει μικρή υποχώρηση κατά 0,56%, το σύνολο του ενεργητικού έχει αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2025 κατά 7,99% και διαμορφώνεται άνω των 23 δισ. ευρώ.
Κάτι που σημαίνει πως οι Έλληνες ψάχνουν αποδόσεις στα αμοιβαία κεφάλαια σε αυτή τη περίοδο των μειούμενων επιτοκίων. Παρόλα αυτά σε καμία περίπτωση οι Έλληνες δεν ξεχνούν τις καταθέσεις που είναι ταιριάζουν απόλυτα στην ιδιοσυγκρασία τους.
Καταθέσεις
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΤτΕ (Φεβρουάριος 2025 ), οι καταθέσεις των νοικοκυριών έφθασαν τα 149,1 δισ. ευρώ από 144,5 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2025. Μια αύξηση δηλαδή κοντά στα 5 δισ. ευρώ έχει σημειωθεί μόνο στις καταθέσεις.
Αμοιβαία κεφάλαια
Το ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων έχει ξεπεράσει τα 23 δισ. ευρώ όταν τον ίδιο μήνα πέρυσι ήταν λίγο παραπάνω από τα 18 δισ. ευρώ.
Η κατανομή του ενεργητικού των αμοιβαίων κεφαλαίων ανά κατηγορία είναι κατά 54,12% ομολογιακά, μικτά 15,07%, 12,66% μετοχικά 9,68% σε Funds of Funds και τα υπόλοιπα σε λοιπά προϊόντα.

Συγκρίνοντας τα στοιχεία από την 1η Ιανουαρίου με σήμερα υπάρχει μια μεγαλύτερη στροφή των επενδυτών προς τα ομολογιακά αμοιβαία καθώς όπως φαίνεται και από τους παρακάτω πίνακες το ποσοστό των ομολογιακών αμοιβαίων έχει αυξηθεί.
Οι εισροές στα ομολογιακά
Αναλύοντας τα στοιχεία που ανακοινώνει η ένωση θεσμικών επενδυτών, οι μεγαλύτερες εκροές στο διάστημα από 31/3 έως και σήμερα, -δηλαδή στο διάστημα της αβεβαιότητας που έχουν δημιουργήσει οι δασμοί του Τραμπ-, μεγαλύτερες εκροές υπάρχουν στα μετοχικά αμοιβαία όπως για παράδειγμα τα μετοχικά ΑΚ Ελλάδας, στα οποία μέσα σε αυτό το διάστημα υπήρξαν εκροές της τάξεως των 24 εκατ. ευρώ από την άλλη τα ομολογιακά αμοιβαία κερδίζουν έδαφος.
Στα ομολογιακά ΑΚ Διεθνή για παράδειγμα, οι εισροές μέσα σε αυτό το διάστημα ήταν κοντά στα 248 εκατ. ευρώ γεγονός που αποδεικνύει πως σε αυτή την περίοδο, οι Έλληνες επενδυτές αναζητούν ακόμη περισσότερο ασφάλεια στις επενδύσεις τους.


Latest News

Ο χάρτης πληρωμών της εβδομάδας - Ποιοι πάνε αύριο ταμείο
Το χρονοδιάγραμμα ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ - Θα καταβληθούν 1.253.742.257,83 ευρώ σε 2.530.742 δικαιούχους

Πώς η ρήτρα διαφυγής γεμίζει το καλάθι της ΔΕΘ - Ποια μέτρα ενίσχυσης εξετάζονται
Σύμφωνα τη «Λευκή Βίβλο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω της ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής, κάθε χώρα έχει τη δυνατότητα απόκλισης από τα συμφωνηθέντα όρια αύξησης δαπανών, ίση με την αύξηση των αμυντικών δαπανών σε σχέση το 2021
![Χρυσές λίρες: Φρενίτιδα χωρίς τέλος – Πόσες πούλησαν και αγόρασαν οι Έλληνες [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/xrises-lires-600x300.jpg)
Φρενίτιδα χωρίς τέλος - Πόσες λίρες πούλησαν και αγόρασαν οι Έλληνες [πίνακες]
Οι κλυδωνισμοί από τον «τυφώνα» των δασμών - Οι Ελληνες πουλάνε τις λίρες τους ενώ ο χρυσός καλπάζει

Επιδόματα: Ποιες πληρωμές θα γίνουν από 22 έως 25 Απριλίου
Το χρονοδιάγραμμα ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ - Ποιοι πάνε ταμείο την ερχόμενη εβδομάδα

Ξεκινά το «παζάρι» για τις νέες φοροελαφρύνσεις - Η ημερομηνία κλειδί και τα σενάρια
Δασμοί και έξτρα έσοδα από φοροδιαφυγή ορίζουν τον δημοσιονομικό χώρο για νέες φοροελαφρύνσεις

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις - – Όλες οι ημερομηνίες ανά ταμείο
Οι ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών

Μεγάλη η απήχηση των Youth Pass στους νέους - Πόσοι έλαβαν 150 ευρώ
Το Youth Pass μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών

Ποια ελληνικά προϊόντα χτυπούν οι δασμοί Τραμπ - Πώς επηρεάζονται οι τιμές
Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου όπως εξελίσσεται αναμένεται να διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού απειλώντας την ανθεκτικότητα των οικονομιών

Η επόμενη μέρα για το ελληνικό χρέος - Τι φέρνει η αποπληρωμή των δανείων του Μνημονίου
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, που είναι σήμερα το υψηλότερο στην ευρωζώνη, αναμένεται να «πέσει» κοντά στο 135% του ΑΕΠ μέχρι το 2027

Η ανάγκη για επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας - Τι λένε κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες
Μονόδρομο αποτελεί η επαναβιομηχανοποίηση της χώρας και η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας