Με σημαντικά κέρδη, αλλά με μέτριο τζίρο, υποδέχτηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, με τον γενικό δείκτη να διαφοροποιείται από το επιφυλακτικό διεθνές κλίμα και να μειώνει περισσότερο την απόσταση με τον στόχο των 1.700 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,82% στις 1.672,13 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.644,55 μονάδων (+0,14%) και 1.672,19 μονάδων (+1,83%). Ο τζίρος ανήλθε στα 141,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,5 εκατ. τεμάχια αξίας 16,3 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,36% στις 4.145,12 μονάδες, ενώ στο +1,10% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.531,33 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,34% στις 1.561,72 μονάδες.

Καλύπτεται σταδιακά η «ζημιά»

Η πρόσφατη βύθιση της αγοράς, ελέω της μίνι κρίσης που προκάλεσαν οι αποφάσεις του aμερικανού προέδρου παγκοσμίως, φαίνεται ότι έδωσε καύσιμα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη σταδιακά να απομακρύνεται από τα πρόσφατα χαμηλά. Μάλιστα, παρά τη μειωμένη συναλλακτική δραστηριότητα λόγω των αργιών, κινείται λίγο κάτω από τις 1.700 μονάδες.

Μετά από μια εβδομάδα με σημαντικά κέρδη, ξεπερνώντας με συνοπτικές διαδικασίες το επίπεδο των 1.650 μονάδων, η αγορά είδε σήμερα τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P–κάτι που έχουμε να δούμε πάρα πολλά χρόνια– και μάλιστα με την αναβάθμιση να λαμβάνει χώρα μέσα σε μια δύσκολη περίοδο.

Αν και η κατοχύρωση αυτών των επιπέδων φαίνεται πως θα απαιτήσει αυξημένο όγκο συναλλαγών και ισχυρότερα σήματα, το θετικό στοιχείο είναι η επαναφορά των περισσότερων μετοχών σε «long» θέσεις, σύμφωνα με τη Fast Finance. Σε κάθε περίπτωση η μεταβλητότητα (volatility) έχει αρχίσει να υποχωρεί, επιστρέφοντας σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.

Άλλωστε, οι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες διατήρησαν τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τους εικόνα, με τη διορθωτική κίνηση των προηγούμενων ημερών να βελτιώνει περαιτέρω τα τεχνικά δεδομένα. Κομβικός παραμένει ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου, τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό παραμένει ισχυρό, με ξένους θεσμικούς να ενισχύουν τις θέσεις τους κατά τις διορθώσεις, προσελκύοντας και νέους επενδυτές, κατά τη Fast Finance. Ο τζίρος θα αποτελέσει το «κλειδί» για τη διάσπαση σημαντικών αντιστάσεων και τη διαμόρφωση σταθερότερης ανοδικής τάσης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Optima Bank σημείωσε άλμα 7,14%, με τη Eurobank να την ακολουθεί με +6,11%. Κέρδη 5,36% για την Alpha Bank, η Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 4,26%, ενώ η άνοδος σε ΔΑΑ, Metlen και Εθνική Ξεπέρασε το 2%.

Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΟΤΕ, Jumbo, Cenergy, Aegean, Λάμδα και Βιοχάλκο, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Helleniq Energy, Coca Cola, Motor Oil, ΕΛΧΑ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης και ΟΠΑΠ. Αμετάβλητη στο κλείσιμο η ΔΕΗ, ενώ μικρές ήταν οι απώλειες σε Τιτάν και Aktor.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών