
Ιάπωνες επενδυτές ξεφόρτωσαν περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε διεθνή ομόλογα καθώς οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ συγκλόνισαν τις αγορές στις αρχές αυτού του μήνα, σε ένδειξη του τρόπου με τον οποίο η αναταραχή της Wall Street μεταδίδεται σε όλο τον κόσμο.
Ιδιωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών και των συνταξιοδοτικών ταμείων, πούλησαν 17,5 δισ. δολάρια μακροχρόνια ξένα ομόλογα την εβδομάδα έως τις 4 Απριλίου και άλλα 3,6 δισ. δολάρια τις επόμενες επτά ημέρες, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών της Ιαπωνίας.
Η Ιαπωνία κατέχει 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα των ΗΠΑ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – το μεγαλύτερο διεθνές απόθεμα στον κόσμο – επομένως οι συναλλαγές της παρακολουθούνται στενά και θεωρούνται ως μέσο για την αγορά ή πώληση του αμερικανικού κρατικού χρέους, σύμφωνα με τους Financial Times.
Το πρόσφατο sell-off σηματοδοτεί μία από τις μεγαλύτερες εκροές σε οποιαδήποτε περίοδο δύο εβδομάδων από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία το 2005.
Τα ομόλογα υποφέρουν από τους δασμούς
Η μετατόπιση των διεθνών ομολόγων ήρθε μετά την ανακοίνωση των δασμών Τραμπ στις 2 Απριλίου προκάλεσε αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές μετοχών και ομολόγων, με τις ΗΠΑ στο επίκεντρο των δονήσεων.
Ο δείκτης S&P 500 της Wall Street σημείωσε βουτιά 12% τις τέσσερις ημέρες διαπραγμάτευσης μετά τις 2 Απριλίου και στη συνέχεια ανέκαμψε κάπως αφού ο Τραμπ ανέβαλεε τους περισσότερους αιφνίδιους «αμοιβαίους» δασμούς για 90 ημέρες.
Τα αμερικανικά ομόλογα υπέστησαν επίσης μια έντονη περίοδο πωλήσεων κατά τη διάρκεια της αστάθειας της αγοράς, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να αυξάνονται την εβδομάδα της 11ης Απριλίου κατά το μέγιστο από το 2001.
Η έκθεση του υπουργείου Οικονομικών της Ιαπωνίας δεν παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με το ποια μακροπρόθεσμα ομόλογα διαπραγματεύτηκαν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.
Ωστόσο, ο Τομοάκι Σισίντο, ανώτερος αναλυτής των επιτοκίων της ιαπωνικής τράπεζας Nomura, είπε στους Financial Times ότι «ένα σημαντικό ποσοστό των πωλήσεων είναι πιθανότατα είτε ομόλογα των ΗΠΑ είτε ομόλογα πρακτορείων των ΗΠΑ». Το τελευταίο αναφέρεται σε τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια που εγγυάται η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
«Ορισμένες πωλήσεις ξένων ομολόγων θα μπορούσαν να προέρχονται από την επανεξισορρόπηση ιαπωνικών συνταξιοδοτικών ταμείων… ή μπορεί να είναι τράπεζες ή ασφαλιστές ζωής που μειώνουν τον κίνδυνο επιτοκίου τους», πρόσθεσε.
Οι πωλήσεις από διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ και η εκτόνωση των συναλλαγών μόχλευσης από αμερικανικά και διεθνή αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου είναι επίσης πιθανό να συνέβαλαν στο sell-off στα ομόλογα αυτού του μήνα.
Η αναταραχή στην Wall Street επηρεάζει όλους
Αλλά η αναταραχή των διεθνών πωλήσεων ομολόγων από την Ιαπωνία είναι ένα σημάδι του πώς η αναταραχή της Wall Street μεταδόθηκε στις παγκόσμιες αγορές.
Σύμφωνα με αρκετούς επενδυτές, η πτώση των αμερικανικών μετοχών θα είχε ρίξει εκτός ισορροπίας τις κατανομές των ιαπωνικών συνταξιοδοτικών ταμείων στο διεθνές χρέος και σε μετοχές.
Ως αποτέλεσμα, τα αμοιβαία κεφάλαια θα ήταν υπό πίεση να πουλήσουν ομόλογα και άλλα χρέη που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να φέρουν τα χαρτοφυλάκιά τους ξανά σε ευθυγράμμιση, είπαν.
Ορισμένες από τις πωλήσεις από ιδιώτες Ιάπωνες επενδυτές θα μπορούσαν επίσης να ήταν το αποτέλεσμα της χαλάρωσης των στρατηγικών αντιστάθμισης κινδύνου που εφαρμόζουν οι ιαπωνικές τράπεζες, σύμφωνα με αναλυτές.
Σε αυτές τις αποκαλούμενες «carry trades», οι επενδυτές δανείζονται σε αγορές χαμηλής απόδοσης για να στοιχηματίσουν σε αγορές με υψηλότερες αποδόσεις. Λόγω των σχετικά χαμηλών αποδόσεων της, η Ιαπωνία είναι μια κοινή αγορά «χρηματοδότησης» για τις συναλλαγές.
Ωστόσο, ο Στέφαν Άνγκρικ, οικονομολόγος που ειδικεύεται στην Ιαπωνία στο Moody’s Analytics, δήλωσε ότι αν και ο όγκος των ομολόγων που πωλήθηκαν από ιαπωνικά κεφάλαια ήταν σημαντικός, δεν θα ήταν αρκετά μεγάλος για να καλύψει πλήρως τις αυξήσεις των αποδόσεων τις πρώτες δύο εβδομάδες του Απριλίου.
«Τα βασικά στοιχεία μπορεί να φαίνονται ογκώδη, αλλά σε όρους αγοράς ομολόγων, δεν είναι ούτε κυματάκι», είπε ο Άνγκρικ, ο οποίος σημείωσε ότι η αγορά αμερικανικών ομολόγων βλέπει συναλλαγές σχεδόν 1 τρισεκατομμύριου δολαρίων τη μέση ημέρα.


Latest News

Με τραπεζική ώθηση «βλέπει» και τις 1.700 μονάδες το ΧΑ
Κομβικός παραμένει ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου, τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη

Ο Τραμπ τορπιλίζει μετοχές και ασφαλή καταφύγια - Νέο ρεκόρ για τον χρυσό
Οι επιθέσεις του Τραμπ στον Πάουελ κλονίζουν τους επενδυτές - Αντιστέκεται το ΧΑ

Μοιρασμένο το ταμπλό στο ΧΑ, με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Η αγορά βλέπει πλέον τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P – Κάτι που έχουμε να δούμε πάρα πολλά χρόνια

Υπό πίεση οι ευρωαγορές, προσπαθεί να διαφοροποιηθεί ο FTSE 100
Οι ανησυχίες για τις προεκτάσεις του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου παραμένουν στις αγορές

Μικρές διακυμάνσεις στις αγορές της Ασίας
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων τον Μάιο

Σε ελεύθερη πτώση το δολάριο
Οι επιθέσεις του Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος κλονίζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αμερικανική οικονομία

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μνήμες της «Μεγάλης Ύφεσης» ξυπνά ο Dow Jones - Ο χειρότερος Απρίλιος από το 1932
Λίγοι πιστεύουν ότι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εμπορικούς εταίρους θα αποφέρουν αποτελέσματα αρκετά σύντομα για να μετριάσουν την πίεση

«Βαθύ κόκκινο» έφερε ο Τραμπ στη Wall Street - Πόνος για το δολάριο και ράλι σε χρυσό και Bitcoin
Η Wall Street προσπαθεί να βρει πατήματα, όμως οι παρεμβάσεις του Τραμπ κατά του Πάουελ την φέρνουν σε περιδίνηση

Χάνει πάνω από 1.000 μονάδες ο Dow μετά τη νέα επίθεση Τραμπ σε Πάουελ - Πτώση άνω του 3% για S&P 500 και Nasdaq
Τα νέα σχόλια του Τραμπ κατά του επικεφαλής της Fed έφεραν νέα αναστάτωση στη Wall Street με νέες μεγάλες απώλειες - Ξανά ρεκόρ για χρυσό