Μήνυση κατά της κυβέρνησης Τραμπ κατέθεσε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τις «παράνομες» προσπάθειές της να παγώσει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση και να αυξήσει την κυβερνητική εποπτεία του ιδρύματος.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του Χάρβαρντ, Άλαν Γκάρμπερ, προειδοποίησε ότι «οι σαρωτικές και παρεμβατικές απαιτήσεις της κυβέρνησης… θα επιβάλουν άνευ προηγουμένου και ακατάλληλο έλεγχο στο Πανεπιστήμιο» με «σοβαρές συνέπειες στην πραγματική ζωή για ασθενείς, φοιτητές, καθηγητές, προσωπικό, ερευνητές και τη θέση της αμερικανικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον κόσμο».

Και πρόσθεσε: «Υποστηρίζουμε την αλήθεια ότι τα κολέγια και τα πανεπιστήμια σε ολόκληρη τη χώρα μπορούν να αγκαλιάσουν και να τιμήσουν τις νομικές τους υποχρεώσεις και να εκπληρώσουν με τον καλύτερο τρόπο τον ουσιαστικό τους ρόλο στην κοινωνία χωρίς αθέμιτη κυβερνητική παρέμβαση».

Αρκετά πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου του Χάρβαρντ, έχουν στραφεί στις αγορές ομολόγων για να δημιουργήσουν βραχυπρόθεσμα μετρητά, παρέχοντάς τους ρευστότητα

Η κυβέρνηση έχει κατηγορήσει το Χάρβαρντ ότι απέτυχε να καταπολεμήσει τον αντισημιτισμό στην πανεπιστημιούπολη. Μετά το πάγωμα 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση νωρίτερα αυτόν τον μήνα, προσπαθεί επίσης να μπλοκάρει μελλοντικές επιχορηγήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από το Χάρβαρντ και τέσσερα άλλα ελίτ πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Δεν είναι μόνο το Χάρβαρντ

Σε ένα email που διέρρευσε στο περιοδικό Nature και δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, ένας ανώτερος αξιωματούχος από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας έδωσε εντολή στους συναδέλφους να «παγώσουν κονδύλια» για τα πανεπιστήμια Harvard, Brown, Columbia, Cornell και Northwestern — και να μην αιτιολογήσουν τις περικοπές. Οι επιχορηγήσεις του περασμένου έτους σε αυτά τα ιδρύματα ανήλθαν συνολικά σε 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επίσης απειλήσει να ανακαλέσει το καθεστώς φοροαπαλλαγής του Χάρβαρντ αφού η ηγεσία του πανεπιστημίου απέρριψε τα αιτήματα για αυστηρούς κυβερνητικούς ελέγχους στην ακαδημαϊκή ελευθερία του.

Ξεχωριστά, όπως γράφουν οι Financial Times, επιστολές που διέρρευσαν στη δημοσίευση του The College Fix την περασμένη εβδομάδα έδειχναν ότι το Γραφείο Πολιτικών Δικαιωμάτων του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ ζήτησε από το Χάρβαρντ να παράσχει αντίγραφα όλων των ευρημάτων του ή προσχέδια εκθέσεων για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και της αντι-ισραηλινής προκατάληψης, καθώς και άλλων για αντιμουσουλμανικές, αντιαραβικές και αντιπαλαιστινιακές προκαταλήψεις.

Επτά πανεπιστήμια έχουν επιλεχθεί για στοχευμένες κρατικές περικοπές από τον Μάρτιο. Ο Michael Kotlikoff, πρόεδρος του Cornell, είπε σε ένα email στο πανεπιστήμιό του τη Δευτέρα ότι δεν έλαβε καμία επίσημη κυβερνητική επικοινωνία που να επιβεβαιώνει το πάγωμα 1 δισ. δολαρίων που ανακοινώθηκε στις αρχές Απριλίου.

Αλλά πρόσθεσε ότι οι ερευνητές του Cornell είχαν λάβει μια σειρά από εντολές «διακοπής εργασίας» από κυβερνητικούς χρηματοδότες και είπε ότι το πανεπιστήμιο «απαντά σθεναρά». «Αυτό περιλαμβάνει νομική, στρατηγική και δέσμευση σε επίπεδο πολιτικής για την αναστροφή αυτών των ενεργειών και την πρόληψη περαιτέρω διαταραχών», πρόσθεσε.

Συλλήψεις φοιτητών

Η κυβέρνηση έχει εντείνει τις τελευταίες εβδομάδες τις συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών διαδηλωτών σε όλη τη χώρα, ανακαλώντας εκατοντάδες βίζες για διεθνείς φοιτητές. Την περασμένη εβδομάδα ζήτησε από το Χάρβαρντ να παράσχει λεπτομερή αρχεία για τις «παράνομες και βίαιες δραστηριότητες των κατόχων αλλοδαπών φοιτητικής βίζας» ή να χάσει την επιλεξιμότητά του να δέχεται ξένους φοιτητές.

Το Χάρβαρντ απάντησε ότι «δεν θα παραιτηθεί από την ανεξαρτησία του ούτε θα παραιτηθεί από τα συνταγματικά του δικαιώματα». «Θα συνεχίσουμε να συμμορφωνόμαστε με το νόμο και αναμένουμε από την κυβέρνηση να κάνει το ίδιο», είπε ο Γκάρμπερ.

Το πανεπιστήμιο έχει δημιουργήσει επιτροπές για τη διερεύνηση του αντισημιτισμού και δημοσίευσε τις προκαταρκτικές συστάσεις του το περασμένο καλοκαίρι. Ο Γκάρμπερ είπε τη Δευτέρα ότι αυτή και μια ξεχωριστή έκθεση σχετικά με τις μουσουλμανικές, αντιαραβικές και αντιπαλαιστινιακές προκαταλήψεις θα δημοσιευθούν «σύντομα».

Η Wall Street Journal ανέφερε ότι η ειδική ομάδα αντισημιτισμού της κυβέρνησης είχε εξοργιστεί από την απόφαση του Χάρβαρντ να δημοσιοποιήσει την επιστολή της και σχεδίαζε περαιτέρω πάγωμα 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η απόφαση του Χάρβαρντ να αψηφήσει τις απαιτήσεις της κυβέρνησης -σε αντίθεση με τις παραχωρήσεις του Πανεπιστημίου Κολούμπια στην εντολή της κυβέρνηση για αναθεώρηση της διακυβέρνησης και της φοιτητικής πειθαρχίας- έχει πυροδοτήσει μια αύξηση στις δωρεές από αποφοίτους, με αρκετές χιλιάδες συνεισφορές που αναφέρθηκαν από την εφημερίδα Crimson την περασμένη εβδομάδα.

Το Χάρβαρντ βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τα περισσότερα πανεπιστήμια να αντέξει τις περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση. Το κονδύλι του 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι το μεγαλύτερο από οποιοδήποτε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις ΗΠΑ.

Αρκετά πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου του Χάρβαρντ, έχουν στραφεί στις αγορές ομολόγων για να δημιουργήσουν βραχυπρόθεσμα μετρητά, παρέχοντάς τους ρευστότητα για να γεφυρώσουν τη βραχυπρόθεσμη πτώση της χρηματοδότησης και πιθανές επερχόμενες νομικές μάχες. Πολλοί έχουν επίσης εφαρμόσει πάγωμα θέσεων εργασίας και μέτρα μείωσης του κόστους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Επιχειρήσεις: Γιατί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις πατάνε pause – Τι είναι η μεγάλη παύση
Διεθνή |

Γιατί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις πατάνε... pause - Τι είναι η «μεγάλη παύση»

Η νέα λέξη της μόδας για τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων είναι η «παύση», το προσωρινό πάγωμα των αποφάσεων μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους δασμούς. Όμως το pause κινδυνεύει να γίνει delete.