
Μια ομάδα Δημοκρατικών γερουσιαστών απαιτεί από την Federal Reserve να εκδώσει τα αρχεία που σχετίζονται με την αποτυχία της Synapse, μιας εταιρείας fintech που κατέρρευσε πέρυσι και άφησε χιλιάδες ανθρώπους χωρίς πρόσβαση στις αποταμιεύσεις τους.
Η Synapse ήταν μια startup της Silicon Valley που ήθελε να φέρει επανάσταση στη χρηματοδότηση των καταναλωτών, βοηθώντας στη σύνδεση νεοφυών επιχειρήσεων που διέθεταν στο εμπόριο εφαρμογές αποταμίευσης με τράπεζες που αποθηκεύουν τα κεφάλαια των πελατών τους. Ο μεσάζων επέβλεπε δισεκατομμύρια δολάρια στο αποκορύφωμά του και διατήρησε κυρίως κεφάλαια στην Evolve Bank, μια τράπεζα του Τενεσί που ελέγχεται από τη Fed.
Σε μια επιστολή προς την κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας Μισέλ Μπόουμαν, τέσσερις γερουσιαστές, μεταξύ των οποίων οι δημοκρατικοί Ελίζαμπεθ Γουόρεν και Τζον Φέτερμαν αναφέρουν ότι η Fed απέτυχε να επιβλέψει σωστά την Evolve και θα έπρεπε να είχε αποτρέψει το σκάνδαλο των χαμένων κεφαλαίων.
«Υπήρχαν πολλά ανησυχητικά προειδοποιητικά σημάδια που θα έπρεπε να είχαν οδηγήσει σε άμεση εποπτική και επιβολή παρέμβασης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ», ανέφερε η επιστολή που είδε η Wall Street Journal.
Η κατάρρευση
Όταν η Synapse κήρυξε πτώχευση πριν από περίπου ένα χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν εφαρμογές όπως το Yotta ή το Juno για να κερδίσουν τόκους από τις αποταμιεύσεις τους δεν μπορούσαν πλέον να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους. Ένας διαμεσολαβητής που διορίστηκε από το δικαστήριο αργότερα αποκάλυψε ότι μπορεί να λείπουν έως και 96 εκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια πελατών και μερικοί άνθρωποι ανέφεραν ότι έχασαν τις οικονομίες τους.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Synapse κατηγόρησε την Evolve Bank για κακή διαχείριση κεφαλαίων πελατών. Η Evolve είπε ότι το λάθος είναι της Synapse.
Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς άνοιξαν ποινική έρευνα για το σκάνδαλο και πήραν συνέντευξη από ένα στέλεχος της Synapse που σήμανε συναγερμό σχετικά με την έλλειψη κεφαλαίων πριν η startup χρεοκοπήσει, ανέφερε στο παρελθόν η WSJ.
Μια κλήση αφύπνισης
Η καταστροφή ήταν μια κλήση αφύπνισης για τους πελάτες που χρησιμοποιούν εφαρμογές smartphone που διαφημίζονται ως εναλλακτικές λύσεις στους παραδοσιακούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου.
Οι άλλοι τραπεζικοί εταίροι της Evolve και της Synapse είναι ασφαλισμένοι από την Federal Deposit Insurance Corp. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι τράπεζες δεν είναι αυτές που απέτυχαν, τα χρήματα που λείπουν από τους πελάτες δεν καλύπτονται από την ασφάλιση καταθέσεων.
Στην επιστολή τους, οι γερουσιαστές επέκριναν τον κυβερνήτη της Fed, Μπάουμαν, για την προώθηση συνεργασιών χρηματοοικονομικής τεχνολογίας με μικρές τράπεζες, ενώ εξελισσόταν το φιάσκο της Synapse.
Ο Πρόεδρος Τραμπ τον Μάρτιο όρισε τον Μπάουμαν ως αντιπρόεδρο της Fed για την εποπτεία, τον κορυφαίο ρυθμιστικό της ρόλο.
«Αντί να ελέγχετε κατάλληλα τη συμμόρφωση της Evolve με τους ομοσπονδιακούς νόμους περί οικονομικών καταναλωτών, υποστηρίξατε δημοσίως τις συνεργασίες μικρών τραπεζών με εταιρείες fintech και προειδοποιούσατε να μην επιβάλλετε οποιοδήποτε πρόσθετο ρυθμιστικό ή εποπτικό «βάρος» σε αυτές τις ρυθμίσεις», έγραψαν οι γερουσιαστές.


Latest News

Οι οικονομικές ανησυχίες βαραίνουν τα αποτελέσματα των αεροπορικών εταιρειών
Οι ευρωπαϊκές κρατήσεις μειώνονται και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα

Μεγαλώνει το χάσμα ανισοτήτων στην Αμερική - Τι λέει έρευνα της BofA
Τι αναφέρει η έρευνα της Bank of America (ΒοfΑ) για τις ΗΠΑ

Ποιος είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από τον Αμερικανό Πρόεδρο
Ο Ράσελ Βόουτ θεωρείται δεύτερος μόνο από τον ίδιο τον Τραμπ

Πως ο Ρούμπιο μεταμορφώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο υπουργός εκθέτει σχέδια για περικοπή θέσεων και συρρίκνωση αυτού που ονόμασε διογκωμένη γραφειοκρατία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μετά τα τσιπ, οι φαρμακευτικές - Γιατί μπαίνουν στο στόχαστρο Τραμπ
Η έρευνα για τις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων - Οι επιπτώσεις και οι εκτιμήσεις σημειώματος της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον

Deutsche Bank: Κι όμως… οι αγορές δεν βλέπουν ακόμη ύφεση λόγω δασμών
Η ιστορία δείχνει ξεκάθαρα ότι αν τελικά υπάρξει ύφεση, τότε υπάρχει ακόμα πολύς χώρος για περαιτέρω πτώση στις αγορές, εξηγεί η Deutsche Bank

H Πορτογαλία ζητά την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες
Η Πορτογαλία δαπανά το 1,55% του ΑΕΠ για την Αμυνα, κάτω απο το 2% που ζητά το ΝΑΤΟ

Λαγκάρντ: Είναι πιθανόν οι δασμοί να επιδράσουν αποπληθωριστικά για την Ευρώπη
Το ακριβές αποτέλεσμα στον πληθωρισμό είναι ακόμα αβέβαιο δεδομένου του μεγάλου εύρους των παραγόντων, είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ

Κατακόρυφη η πτώση για την Gucci - Διψήφια η μείωση πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο
Οι πωλήσεις της Gucci κατακρημνίζονται καθώς o μητρικός όμιλος Kering προσπαθεί -χωρίς επιτυχία- να αναζωογονήσει τη ζήτηση

Η Nissan θα επενδύσει 1,4 δισ δολ στην Κίνα για να αυξήσει τις πωλήσεις
H Nissan θα λανσάρει 10 νέα οχήματα στην Κίνα μέχρι το καλοκαίρι του 2027