Κεφάλαια για την ανάπτυξη των ορυχείων της στη Ζάμπια, αναζητά η Vedanta, η πολυεθνική εταιρεία πρωτων υλών. Ειδικότερα, η εταιρεια που ανήκει στον Ινδό δισεκατομμυριούχο Ανίλ Αγκαργουάλ  εξετάζει την εισαγωγή στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ για να συγκεντρώσει 1 δισ. δολάρια για τα ορυχεία χαλκού της Ζάμπια

Η Vedanta Resources, εξετάζει το ενδεχόμενο δημόσιας εγγραφής της μονάδας Konkola Copper Mines της Ζάμπια στις ΗΠΑ ως μία από τις επιλογές της για να προσπαθήσει να συγκεντρώσει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την ανάπτυξη του ορυχείου, δήλωσαν στο Reuters τρεις πηγές που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες.

Η μεταλλευτική εταιρεία,  έχει προσλάβει την Barclays και τη Citigroup προκειμένου να τη συμβουλεύσουν σχετικά με τα σχέδια για μια αρχική δημόσια προσφορά, δήλωσαν οι πηγές, οι οποίες αρνήθηκαν να κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας γύρω από τις συζητήσεις.

Εισαγωγή στη Wall Street

Η Vedanta εξετάζει τη Νέα Υόρκη ως μία από τις επιλογές για την εισαγωγή της KCM, όπως είναι γνωστή η μονάδα της Ζάμπια, ανέφεραν οι πηγές.

Είπαν ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα.
Εκπρόσωπος της Vedanta Resources αρνήθηκε να σχολιάσει πέραν του ότι εξετάζονται διάφορες επιλογές.

«Συνεχίζουμε να αξιολογούμε μια σειρά από επιλογές χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων εσωτερικών δεδουλευμένων, χρεωστικών μέσων και επιλογών μετοχών, καθώς επενδύουμε και αναπτύσσουμε τις δραστηριότητές μας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Η Citigroup αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η Barclays δεν απάντησε σε ερωτήσεις του Reuters που εστάλησαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η Vedanta έχει δηλώσει ότι θέλει να αντλήσει κεφάλαια στο πλαίσιο των σχεδίων της να αυξήσει σταδιακά την παραγωγή χαλκού σε περίπου 300.000 μετρικούς τόνους ετησίως μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η παραγωγή της KCM μειώθηκε καθώς ο Ανίλ Αγκαργουάλ  έδωσε μια παρατεταμένη νομική μάχη για να διεκδικήσει τα περιουσιακά στοιχεία μετά την αναγκαστική εκκαθάριση της KCM από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου της Ζάμπια, Εντγκαρ Λούνγκου. Είχε κατηγορήσει τη Vedanta ότι δεν είχε επενδύσει για να ενισχύσει την παραγωγή χαλκού.
Ο Ανίλ Αγκαργουάλ ανέκτησε τον έλεγχο των ορυχείων χαλκού, του χυτηρίου και του διυλιστηρίου πέρυσι.

Έκτοτε η Vedanta δημιούργησε μια οντότητα με έδρα τις ΗΠΑ, την Global Transition Resources Inc. η οποία, όπως ανέφερε σε ανάρτησή της στο Linkedin, παράγει χαλκό, κοβάλτιο και χρυσό στην Αφρική.

Το Reuters δεν μπόρεσε να διαπιστώσει άμεσα αν η Global Transition Resources θα είναι η οντότητα που θα στεγάσει τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία σε περίπτωση εισαγωγής στις ΗΠΑ.

Χαλκός και κοβάλτιο

Ο χαλκός, με χρήσεις από την ενέργεια έως τις κατασκευές, έχει ζήτηση από τον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων και από νέες εφαρμογές όπως τα κέντρα δεδομένων για την τεχνητή νοημοσύνη.

Η Vedanta δήλωσε ότι η KCM κατέχει ένα από τα υψηλότερης ποιότητας κοιτάσματα χαλκού στον κόσμο, μαζί με αποθέματα περίπου 400.000 τόνων κοβαλτίου, ενός άλλου ορυκτού που απαιτείται για τη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια.

Από τότε που ανέκτησε τα περιουσιακά στοιχεία από την κυβέρνηση της Ζάμπια, η Vedanta εξασφάλισε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση και άρχισε να πληρώνει χρέη προς τους τοπικούς πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, που είχαν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της περιόδου. Επίσης, αύξησε τις δαπάνες για τις κοινότητες που περιβάλλουν τα ορυχεία.

Η Vedanta επιχείρησε πέρυσι να πουλήσει μερίδιο στην International Resources Holding (IRH) με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά η συμφωνία κατέρρευσε λόγω διαφορών στην αποτίμηση, ανέφερε το Reuters.

Μια ξεχωριστή διαδικασία για την πώληση τουλάχιστον 30% του μετοχικού κεφαλαίου των ορυχείων δεν είχε επιτύχει, αφήνοντας την εισαγωγή στο χρηματιστήριο ως μια από τις πιο βιώσιμες επιλογές, ανέφερε μια από τις πηγές.

Η Vedanta Resources, η μητρική εταιρεία της ινδικής μεταλλευτικής Vedanta Ltd , με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ανοίγει νέα καρτέλα κατέχει το 80% των μετοχών της KCM και η κυβέρνηση της Ζάμπια κατέχει το υπόλοιπο 20% των μετοχών μέσω της κρατικής επενδυτικής εταιρείας ZCCM-IH .

Η Vedanta διαχωρίζει τον όμιλο πετρελαιοειδών-μετάλλων σε πέντε ξεχωριστές επιχειρήσεις, με σχέδια για ξεχωριστή εισαγωγή των μονάδων σε χρηματιστήριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές