Η Πορτογαλία θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργοποιήσει τη λεγόμενη ρήτρα δημοσιονομικής διαφυγής για να επιτρέψει υψηλότερες αμυντικές δαπάνες ανακοινωθηκε  την Τετάρτη απο το υπουργείο Οικονομικών.

Οπως σημειώνει το Reuters, η Πορτογαλία θα είναι ένα από τα πρώτα κράτη μέλη που θα το πράξουν.

Η Πορτογαλία δαπάνησε πέρυσι το 1,55% του ΑΕΠ για την άμυνα, που εξακολουθεί να είναι πολύ κάτω από τον επίσημο στόχο του ΝΑΤΟ για 2%, αλλά έχει υποσχεθεί περισσότερες δαπάνες τα επόμενα χρόνια για να ενισχύσει την παραγωγή και την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού και τεχνολογίας στην Ευρώπη.

Οι ευρωπαϊκές χώρες δέχονται πιέσεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πιέζει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες έως και 5% και είναι απρόθυμος να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το Κίεβο στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να επιτραπεί στα κράτη μέλη να αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες κατά 1,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο για τέσσερα χρόνια, χωρίς πειθαρχικά μέτρα που συνήθως εφαρμόζονται όταν το δημόσιο έλλειμμα σκαρφαλώνει πάνω από το 3% του ΑΕΠ.
Η κίνηση αυτή εντάσσεται στα σχέδιά της να κινητοποιήσει σχεδόν 800 δισεκατομμύρια ευρώ (910,80 δισεκατομμύρια δολάρια) για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης και την αύξηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων.

Συμφωνία με την αντιπολίτευση

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας, η οποία ασκεί υπηρεσιακό ρόλο εν αναμονή των εκλογών του Μαΐου, συμβουλεύτηκε το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, προτού λάβει την απόφαση να ενεργοποιήσει τη ρήτρα, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους ομολόγους της στη ζώνη του ευρώ, η Πορτογαλία παρουσιάζει δημοσιονομικά πλεονάσματα εδώ και αρκετά χρόνια, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει την προθυμία της να δοκιμάσει τη ρήτρα διαφυγής χωρίς να διακινδυνεύσει μια μεγάλη έκρηξη του ελλείμματος.

Η κυβέρνηση έχει προβλέψει πλεόνασμα 0,3% του ΑΕΠ φέτος, μετά το περσινό πλεόνασμα 0,7%.

Η γειτονική Ισπανία, η οποία μεταξύ των 32 μελών του ΝΑΤΟ είχε πέρυσι τις χαμηλότερες αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του οικονομικού της προϊόντος, μόλις 1,3%, παρουσίασε την Τρίτη ένα σχέδιο ύψους 10,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επίτευξη του στόχου του 2% φέτος, αλλά δήλωσε ότι εξακολουθεί να αξιολογεί αν θα ενεργοποιήσει τη ρήτρα διαφυγής.

Τα κράτη – μέλη θα πρέπει να υποβάλουν έως τα τέλη Απριλίου τις αιτήσεις για την ενεργοποίηση της ρητρας διαφυγής που θα επιτρέψει την υπέρβαση των αμυντικών δαπανών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή