
Σε ναυάγιο εξελίχθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ, της Ουκρανίας και των ευρωπαίων αξιωματούχων την Τετάρτη στο Λονδίνο για το ουκρανικό με ζητούμενο τον τερματισμό του πολέμου καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο ακύρωσε ξαφνικά το ταξίδι του στο Λονδίνο και οι διαπραγματεύσεις υποβαθμίστηκαν.
Η μη εμφάνιση του Ρούμπιο οδήγησε σε ακύρωση μια ευρύτερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών από την Ουκρανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία και οι συνομιλίες συνεχίστηκαν σε χαμηλότερο επίπεδο. Οι ΗΠΑ θα εκπροσωπούνται τώρα από τον απεσταλμένο της Ουκρανίας στρατηγό Κιθ Κέλογκ.
Πηγή προσκείμενη στις συζητήσεις είπε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η ακύρωση του ταξιδιού του Ρούμπιο αποφασίστηκε αφού η Ουκρανία συνέταξε ένα έγγραφο για τους Ευρωπαίους την Τρίτη, στο οποίο ανέφερε ότι δεν θα γίνουν συζητήσεις για εδαφικά ζητήματα μέχρι να υπάρξει «μια πλήρης και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός».
Η ίδια πηγή είπε ότι η φαινομενική νευρικότητα των ΗΠΑ μπορεί να υποδηλώνει ότι η ουκρανική θέση δεν ευθυγραμμίζεται με όσα είχαν συμφωνήσει μέχρι στιγμής οι εκπρόσωποι της Ουάσιγκτον με τους Ρώσους.
Μήνυμα Βανς
Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι ντι Βανς διεμήνυσεότι οι ΗΠΑ έχουν εκδώσει μια «πολύ ρητή πρόταση» στη Ρωσία και στην Ουκρανία σε μια πορεία προς μια ειρηνευτική συμφωνία, προσθέτοντας ότι «είναι καιρός είτε να πουν ναι είτε οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποχωρήσουν από αυτή τη διαδικασία.
«Οι τρέχουσες γραμμές, κάπου κοντά τους, είναι εκεί που τελικά, νομίζω, θα χαράξετε τις νέες γραμμές στη σύγκρουση», είπε ο Βανς σε δημοσιογράφους στην Ινδία την Τετάρτη, προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία θα πρέπει να παραχωρήσουν κάποια εδάφη που ελέγχει αυτή τη στιγμή η κάθε πλευρά.
Το πάγωμα της σύγκρουσης κατά μήκος των υφιστάμενων γραμμών μάχης θα ήταν πολύ μεγαλύτερη θυσία για την Ουκρανία, η οποία επιδίωξε να ανακτήσει όλα τα εδάφη στα ανατολικά και νότια της χώρας που κατέλαβε η Ρωσία από το 2014, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, και μετά την εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.
Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν τον έλεγχο της Ρωσίας στην ουκρανική χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας και να χαλαρώσουν τις κυρώσεις στη Μόσχα ως μέρος μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας, ανέφερε προηγουμένως ο Βανς στο Bloomberg.
Ο Ζελένσκι από την πλευρά του δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα του δεν θα αναγνωρίσει τη ρωσική κατοχή της Κριμαίας, η οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως ουκρανικό έδαφος.
«Θα πρέπει να γίνουν κάποιες εδαφικές ανταλλαγές», είπε ο Βανς, προσθέτοντας ότι, ενώ τα σύνορα μπορεί να μην είναι ακριβώς οι πρώτες γραμμές όπως είναι τώρα, για να σταματήσει ο πόλεμος και οι δύο πλευρές πρέπει να «αποθέσουν τα όπλα, να παγώσουν αυτό το πράγμα και να συνεχίσουν το έργο της οικοδόμησης μιας καλύτερης Ρωσίας και μιας καλύτερης Ουκρανίας».


Latest News

Στοιχήματα εκατομμυρίων δολαρίων για τον διάδοχο του πάπα Φραγκίσκου
Το όνομα, η καταγωγή και η ηλικία του επόμενου πάπα γίνονται αφορμή για έντονο διαδικτυακό παιχνίδι στοιχημάτων

Το γραφείο του Μακρόν διαψεύδει τα περί πρόωρων εκλογών
Σε διάψευση των δημοσιευμάτων για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο προέβη το Ελυζέ , μέσω ανάρτησης στο «X»

Πωλείται το ιστορικό αυτοκίνητο του Ανδρέα Παπανδρέου
Το αυτοκίνητο του Ανδρέα Παπανδρέου βρίσκεται στην Αθήνα, στα χέρια ενός συλλέκτη που δε θέλει να εμφανίζεται το όνομά του
![Μόσχα: Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της πόλης [βίντεο]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/54656-600x432.jpg)
Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της Μόσχας [βίντεο]
Ένα αυτοκίνητο εξερράγη σε υπόγειο πάρκινγκ στη Μόσχα, ενώ υπάρχουν αναφορές και για περισσότερες εκρήξεις

Ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη
Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης στην Κωνσταντινούπολη με επίκεντρο τη θάλασσα του Μαρμαρά.

Πενθήμερο εθνικό πένθος στην Ιταλία – Eκτακτα μέτρα για την κηδεία του Πάπα
Ο Πάπας Φραγκισκος θα κηδευτεί το Σάββατο – Πόσο κόστισαν στην κυβέρνηση Μελόνι τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας

H «τελική πρόταση» Τραμπ για την ειρήνη στην Ουκρανία - Πού τραβά τη γραμμή των συνόρων
Η Ουκρανία αναμένεται να δώσει σήμερα την απάντησή της στην «πρόταση» των ΗΠΑ που ζητά από το Κίεβο να παραδώσει τις κατειλημμένες περιοχές στον ρωσικό έλεγχο

Παραμένουν τα 25άρια - Πού θα σημειωθούν καταιγίδες
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Ζελένσκι: Δηλώνει έτοιμος για απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία εφόσον ισχύσει κατάπαυση του πυρός
Μετά την εκεχειρία, είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε [στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων] υπό οποιοδήποτε σχήμα ώστε να μην υπάρχουν αδιέξοδα, είπε ο Ζελένσκι

Σύρος – Blue Star: Τι συνέβη με το χάος των υπεράριθμων από Ικαρία – Πώς έφτασαν στον Πειραιά
Από το αδιαχώρητο στη Σύρο, στην έκτακτη δρομολόγηση του Blue Star Paros - Τι λένε οι επιβάτες από την Ικαρία