
Στις 9 Ιουλίου 1961, στην Αίθουσα Τροπαίων της Βουλής, με την μεγαλύτερη δυνατή επισημότητα, υπογράφτηκε η Συμφωνία Σύνδεσης μεταξύ της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας.
Αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή και των 6 ευρωπαϊκών χωρών τότε ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις που άρχισαν από το 1955.
Η συμφωνία ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 28 Φεβρουαρίου του 1962. Και τέθηκε σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου του 1962. Τελικά ολοκληρώθηκε το 1979 με την Συνθήκη Προσχώρησης και από την την 1η Ιανουαρίου του 1981 η Ελλάδα έγινε πλήρες μέλος της – τότε – ΕΟΚ.
Η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των πολυεθνικών
Ομως προϊόντος του χρόνου και με την ωρίμανση των συζητήσεων για τη συμφωνία, ακόμη από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 και πολύ περισσότερο με την ψήφιση της η ελληνική αγορά «τοποθετήθηκε» στους «χάρτες» της γεωγραφικής επέκτασης των ευρωπαικών πολυεθνικών ομίλων – κυρίως στην κατηγορία των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης. Είναι τότε που αρχίζει η μεταπολεμική τους διείσδυση στην Ελλάδα.
Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΟΚ, το φθινόπωρο του 1961, ο Βασίλης Μελάς, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελαϊς ΑΕ – από τις κορυφαίες ελαιουργίες της εποχής – συγκεντρώνει το προσωπικό της εταιρείας και τους ανακοινώνει πως «ενόψει του ανταγωνισμού της ΕΟΚ, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να συνεργαστεί με την πολυεθνική εταιρεία Unilever N.V» – Ν. Μέλιος Ευαγ. Μπαφούνη «85 χρόνια Ελαίς».
Η είσοδος της Unilever στην Ελαΐς
Η Unilever στη σημερινή της μορφή είναι προϊόν συγχώνευσης μιας ολλανδικής και μιας αγγλικής «συνιστώσας», που η κάθε μία εξ αυτών έλκει την καταγωγή της από τα μέσα του 19ου αιώνα.
Καθ΄ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 – αλλά και στη δεκαετία του 1960 – οι οικονομικές χρήσεις της Ελαΐς ΑΕ ήταν κερδοφόρες! Τον επόμενο χρόνο, το 1962, παράλληλα με την Συμφωνία Σύνδεσης που εγκρίνεται από τη Βουλή και τίθεται σε εφαρμογή, υπογράφεται και η σύμβαση της Unilever με την Ελαΐς.
Σύμφωνα με την οποία της εκχωρείται στην Unilever το 20% των μετοχών της. Αυτή είναι και η αφετηρία για τη ελληνική σταδιοδρομία του αγγλο – ολλανδικού πολυεθνικού ομίλου. Ομως ο ξένος όμιλος δεν περιορίζεται μόνο στην περίπτωση της Ελαΐς.
Η επένδυση στην Klinex
Τον επόμενο χρόνο, το 1963 δημιουργεί την θυγατρική της, την Unilever Hellas και διευρύνει την επενδυτική της παρουσία στην ελληνική αγορά. Από το 1947 οι αδελφοί Χρήστος και Νίκος Χατζηκοκόλης δημιουργούν την εταιρεία Klinex και παράγουν την ομώνυμη χλωρίνη.
Η Unilever Hellas αποκτά συμμετοχή στην εταιρεία και ολοκληρώνει την εξαγορά της στα τέλη της δεκαετίας του 1970.
Οι ίδιοι επιχειρηματίες έχουν επίσης δημιουργήσει και την εταιρεία Ελληνική Βιομηχανία Απορρυπαντικών (ΕΒΑ) – παρήγαγε απορρυπαντικά και διάφορα άλλα καθαριστικά είδη.
O εμπλουτισμός της γκάμας με νέα προϊόντα
Την ίδια χρονιά, μαζί με την Klinex, εξαγοράζουν και την ΕΒΑ. Oι αδελφοί Χατζηκοκόλη θεωρούνταν από τους πιο σημαντικούς έλληνες επιχειρηματίες, εκείνη την εποχή, στον τομέα των καθαριστικών ειδών.
Και το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε από την απόφαση ενός πολυεθνικούς ομίλου, όπως της Unilever, να εξαγοράσει και τις δύο εταιρείες τους!
Στα χρόνια που ακολούθησαν κι ενώ οι όροι της Συμφωνίας Σύνδεσης τίθενται σε εφαρμογή, η Unilever αυξάνει τα ποσοστά της στις εξαγορασθείσες εταιρείες, διευρύνει την γκάμα των προϊόντων της στην Ελλάδα.
Και πλέον στη δεκαετία του 1980 είναι ένας από τους κορυφαίους ομίλους καταναλωτικών προϊόντων στην ελληνική αγορά. Βέβαια στη δεκαετία του 1970 οι οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολες.
Η πετρελαϊκή κρίση και ο πληθωρισμός
Η πετρελαϊκή κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός προκαλούν μείωση των πωλήσεων. Η ανάπτυξη των μεγάλων λιανεμπορικών ομίλων στην ευρωπαϊκή και την αμερικανική αγορά, περιορίζει την διαπραγματευτική ισχύ της βιομηχανίας διεθνώς.
Αλλά και στην Ελλάδα -μετά από το 1974- η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη. Ο έλεγχος των τιμών αποτελεί βασική παράμετρο της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Τόσο στη δεκαετία του 1970 όσο και στη δεκαετία του 1980.
Παρόλα αυτά οι θυγατρικές της Unilever στην Ελλάδα συνεχίζουν να έχουν κερδοφόρες οικονομικές χρήσεις. Σε κάποιες χρονιές η κερδοφορία τους είναι χαμηλότερη από το ύψους πληθωρισμού – είναι τα χρόνια του υψηλού πληθωρισμού – ωστόσο όμως κέρδη υπάρχουν πάντα!
Τα ηγεμονικά μερίδια
Από το 1984 άρχισε να δραστηριοποιείται και στον εισαγωγικό τομέα, φέρνοντας στην ελληνική αγορά προϊόντα του μητρικού ομίλου – διεθνείς «μπράντες» που αποκτούν ηγεμονικά μερίδια αγοράς!
Η εταιρεία δεσπόζει όλο και περισσότερο στην αγορά. Το 1970 η Unilever αποκτά το 45% των μετοχών και μέχρι το 1982 κατόρθωσε να αποκτήσει την πλειοψηφία της Ελαΐς, το 67,5%.
Η έξοδος από την Ελαΐς από το ΧΑ
Λίγα χρόνια αργότερα θα αποκτήσει το 100% των μετοχών της και το 2007 – μετά από 66 χρόνια θα αποσύρει την μετοχή της από το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Είχε εισαχθεί το 1941!
Το 1986 πρόεδρος των δύο εταιρειών, της Ελαίς ΑE και της Lever Hellas AE ανέλαβε ο Κ. Πινότσης και αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο Λέων Μελάς. Το 1990 ο Λ. Μελάς απεβίωσε και στη θέση του ανέλαβε ο Γ. Καραγιώργος (ο οποίος απεβίωσε το 1996).
Από το 1997 πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ανέλαβε ο κ. Σπ. Δεσύλλας. To 2005 οι δύο εταιρείες συγχωνεύθηκαν και δημιουργήθηκε η Ελαϊς – Unilever Hellas AΕ.
Ο μακροβιότερος πρόεδρος
Το 2014 μετά από 17 χρόνια ο κ. Δεσύλλας συνταξιοδοτήθηκε – υπήρξε ο μακροβιότερος πρόεδρος της εταιρείας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς στη Unilever.
Εν συνεχεία ανέλαβε η κυρία Ηρώ Αθανασίου, την οποία το 2017 την διαδέχθηκε ο γάλλος Ζαν Φρανσουά Ετιέν. Ακολούθησαν ο κ. Αντριου Κένεντι και το 2023 ο κ. Δημήτρης Μαγγιώρος, ο οποίος αποχώρησε τον επόμενο χρόνο και από τις πρώτες μέρες του 2025 ανέλαβε την θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου ο κ. Γιώργος Τζαβάρας.

Ο πρόεδρος και CEO κ. Γιώργος Τζαβάρας
Το 1991 η εταιρεία προχώρησε σε μια επένδυση που αυτοχρηματοδοτούνταν και δημιούργησε μονάδα φυσικού εξευγενισμού, βελτιώνοντας την ποιότητα των προϊόντων της και μειώνοντας παράλληλα το κόστος παραγωγής τους.
Το deal με τον Κίκιζα για το Pummaro
Στα τέλη του 1998 απέκτησε από την εταιρεία Κίκιζας ΑΒΕΕ τα προϊόντα ντομάτας με την επωνυμία Pummaro και Πελαργός, καθώς και το εργοστάσιο παραγωγής τους στη Γαστούνη του Νομού Ηλείας έναντι 11,8 δισ. δραχμών. Λίγο αργότερα εξαγόρασε και τα προϊόντα ντομάτας της βιομηχανίας ζυμαρικών Στέλλα ΑΕ αντί 398 εκατ. δραχμών.
Τα προϊόντα τομάτας μαζί με το εργοστάσιο στη Γαστούνη πουλήθηκαν το 2022 στη Μινέρβα ΑΕ.
Το 2017 η Ελαΐς – Unilever πούλησε τον τομέα των μαργαρινών, των σπορελαίων και του ελαιολάδου, μαζί με τα σήματα Βιτάμ και Αλτις στην εταιρεία Upfield του fund ΚΚR – όχι όμως και το σήμα Ελαΐς, το οποίο συνεχίζει να υπάρχει – πλέον μόνο(!) – στον τίτλο της εταιρείας «Ελαΐς – Unilever». Τότε ήταν στρατηγική επιλογή του μητρικού ομίλου να αποχωρήσει διεθνώς από τις συγκεκριμένες κατηγορίες.
Οι παραγωγικές εγκαταστάσεις
Η Unilever Hellas AE είναι μία από τις λίγες πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα, που συνεχίζουν να έχουν παραγωγική δραστηριότητα – μετά από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Διαθέτει τις παραγωγικές εγκαταστάσεις στην περιοχή του Ρέντη, όπου παράγονται καθαριστικά χώρου, απορρυπαντικά ρούχων και προϊόντα της Hellmans – και κέντρο αποθήκευσης στο Σχηματάρι.
Επίσης στα πλαίσια του στρατηγικού επαναπροσανατολισμού του ομίλου αποφασίστηκε ο διαχωρισμός του παγωτού και στην Ελλάδα. Η νέα εταιρεία ονομάζεται Algida Ice cream – ο διεθνής κλάδος του παγωτού ως ανεξάρτητη εταιρεία θα εισαχθεί στα τρία χρηματιστήρια που είναι και ο όμιλος και θα πουληθεί εν συνεχεία.
Η αναβάθμιση και η ευθύνη για 13 χώρες
Εχει όμως ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι η ελληνική θυγατρική έχει αναβαθμιστεί στα πλαίσια της λειτουργίας του πολυεθνικού ομίλου – είναι λίγες τέτοιες περιπτώσεις στην Ελλάδα σήμερα.
Και πλέον από τις αρχές του χρόνου η Αθήνα έχει στην ευθύνη της ακόμη 13 χώρες – την Κύπρο, τις χώρες των βαλκανίων και τις βαλτικές, την Λιθουανία, την Εσθονία και την Λετονία, οι περισσότεροι μάνατζερς των οποίων είναι έλληνες.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι σ΄ ολόκληρη την Ευρώπη, ο αγγλο – ολλανδικός όμιλος μείωσε τις θέσεις εργασίας κατά 3.500. Στην Ελλάδα χάθηκαν 40 θέσεις εργασίας, από τους συνολικά 65 αποχωρήσαντες με ισχυρό πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.
Και τούτο διότι μία ομάδα εργαζομένων απορροφήθηκε σε θέσεις του ομίλου διεθνώς και μία άλλη ομάδα θέσεων εργασίας καλύφθηκε από στελέχη που χρειάστηκαν για να ενισχύσουν τις ομάδες διεύθυνσης στις νέες αγορές που απέκτησε η Αθήνα.


Latest News

Οι 9 τάσεις της ευρωπαϊκής αγοράς λιανικού εμπορίου τροφίμων την επόμενη πενταετία
Η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη, με αβεβαιότητα γύρω από τις παγκόσμιες εμπορικές ροές, σύμφωνα με το ΕΒΕΠ

Mega-deal της Metlen με την Glenfarne για υβριδικό έργο ΑΠΕ στη Χιλή
Η συνολική αξία της συναλλαγής συμφωνήθηκε στα 815 εκ. δολάρια, στη βάση συγκεκριμένων χρηματοδοτικών όρων και αναπροσαρμογών

Ψάχνουν… χρυσάφι στον Ασπρόπυργο - Ο «πυρετός» επενδύσεων σε logistics και το αγκάθι
Εκτοξεύθηκαν οι τιμές των οικοπέδων στον Ασπρόπυργο – Τα projects για τη δημιουργία logistics που μεταμορφώνουν την περιοχή

VIDCAST – BizSound: Το marketplace όλης της Ελλάδας | Η ιστορία του SHOPFLIX
Σε αυτό το επεισόδιο φιλοξενούμε τον νέο CEO της SHOPFLIX, Γιάννη Στάθη. Συζητάμε για τα νέα καθήκοντα και για τα επόμενα σχέδια της εταιρείας.

To όραμα του Βαρδή Βαρδινογιάννη - Γιατί επενδύει στο ελληνικό eGaming
Παρά την ισχυρή οικογενειακή παράδοση, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ο νεότερος επενδύει σε eGaming και κυβερνοσφάλεια - Το ελληνικό όραμα και η συμμετοχή της ALTER EGO VENTURES

ΚΕΕΕ: Η υπεραπόδοση τους πλεονάσματος πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία
Κάθε μέτρο ενίσχυσης της μικρομεσαίας τάξης μας βρίσκει σύμφωνους, λέει ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Βουτσινάς

Χατζηθεοδοσίου: Θετικά τα μέτρα στήριξης, αλλά δεν ακούσαμε τίποτα για τις ΜμΕ
Η αγορά περιμένει με αγωνία βελτιώσεις στον φορολογικό νόμο και στοχευμένα μέτρα που θα ενισχύουν την προσπάθεια βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλώνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου

Edison: Ισχυρές οι προοπτικές της Theon το 2025
Η ζήτηση για στρατιωτικό εξοπλισμό συνεχίζει να αυξάνεται, ιδίως στην Ευρώπη, που αποτελεί το 82% των εσόδων της Theon, επισημαίνει η Edison

Intralot: Διαψεύδει δημοσιεύματα για διασυνοριακή συγχώνευση
Η απάντηση της Intralot στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Γεώργιος Μυλωνάς (ALUMIL): «Μπορούμε να προσαρμοζόμαστε σε κάθε αγορά»
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ALUMIL μίλησε στο 10ο Οικονομικό Forum των Δελφών για τις νέες προκλήσεις και τάσεις στον κλάδο του αλουμινίου