
Στις 25 Απριλίου θα υποβληθούν αυτόματα χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις που «προσυμπλήρωσε» η ΑΑΔΕ για τη διευκόλυνση μισθωτών και συνταξιούχων, χωρίς να απαιτείται κάποια ενέργεια από τους φορολογούμενους.
Οι λογιστές συμβουλεύουν πως οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προλάβουν την προθεσμία και να ελέγξουν τα στοιχεία των δηλώσεων, ώστε να μην βρεθούν προ εκπλήξεων.
Οι φορολογικές δηλώσεις
Οι δηλώσεις βρίσκονται στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή: Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > Δήλωση ΦΕΦΠ (Ε1-Ε2-Ε3) > Επιλέξτε το έτος 2025.
Εφόσον διαπιστώσουν ότι τα στοιχεία είναι πλήρως προσυμπληρωμένα και ακριβή, δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής τους, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί αυτόματα από την ΑΑΔΕ, την Παρασκευή 25 Απριλίου.
Στην περίπτωση που τα προσυμπληρωμένα στοιχεία δεν είναι ακριβή ή ελλείπουν στοιχεία, οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να τροποποιήσουν ή/και να συμπληρώσουν τα ορθά στοιχεία υποβάλλοντας:
α) αρχική δήλωση, μέχρι την Πέμπτη 24 Απριλίου, ή/και
β) τροποποιητική δήλωση χωρίς κυρώσεις (επέχει θέση αρχικής δήλωσης), από την Παρασκευή 25 Απριλίου μέχρι και την Τρίτη 15 Ιουλίου
Διευκρινίζεται ότι στην εφαρμογή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, θα δημιουργηθεί ειδικό ψηφιακό αρχείο που περιλαμβάνει το σύνολο των στοιχείων που θα λάβει υπόψη της η ΑΑΔΕ για την προσυμπλήρωση της δήλωσης και ενημέρωση για το φορολογικό αποτέλεσμα, χρεωστικό, μηδενικό ή πιστωτικό, που προκύπτει με βάση αυτά.
Ο φόρος
Ο φόρος που θα προκύψει από την αυτόματη οριστικοποίηση της δήλωσης από την ΑΑΔΕ στις 25 Απριλίου, δεν συμψηφίζεται αυτεπάγγελτα με χρηματικές απαιτήσεις του φορολογούμενου έναντι του Δημοσίου, πριν την πάροδο της γενικής προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (15 Ιουλίου).
Σε συνέχεια της αυτόματης οριστικοποίησης της δήλωσης για την καταβολή του φόρου ισχύει ό,τι προβλέπεται για τους φορολογούμενους που υποβάλλουν οι ίδιοι τη δήλωσή τους. Συγκεκριμένα, η καταβολή πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την Πέμπτη 31 Ιουλίου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών.
Για τις προεκκαθαρισμένες δηλώσεις, σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής μέχρι τις 31 Ιουλίου, παρέχεται έκπτωση 4%, ανεξαρτήτως εάν υποβληθούν από τον φορολογούμενο μέχρι και τις 24 Απριλίου ή οριστικοποιηθούν από την ΑΑΔΕ στις 25 Απριλίου, καθώς και για τροποποιήσεις έως τις 30 Απριλίου.


Latest News

Την Παρασκευή η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων - Πώς θα πετύχετε την έκπτωση
Οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγξουν την πληρότητα και την ορθότητα των προσυμπληρωμένων στοιχείων

Η ακτινογραφία της αγοράς εργασίας - Οι νέες προσλήψεις, τα ποσοστά της ανεργίας [πίνακας]
Τι αναφέρεται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για την αγορά εργασίας
![Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο – Πότε ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/syntaxeis-dimogr28-2-600x466.jpg)
Οι συνταξιούχοι που θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο [πίνακες]
Το μέτρο αφορά και ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία - Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Παράνομη εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση του Airbnb - Η απόφαση του ΣτΕ
Το θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Έρχεται η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών για επικουρική σύνταξη
Προτεραιότητα στην μείωση των καθυστερήσεων των επικουρικών συντάξεων δίνει το υπουργείο Εργασίας

Τι αλλάζει την Παρασκευή με τις φορολογικές δηλώσεις - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Έρχονται οι «Ράμπο» της ομάδας «ΔΕΟΣ» - Ποιοι φορολογούμενοι πρέπει ν' ανησυχούν...
Ειδικές δυνάμεις εφοριακών και τελωνειακών αναλαμβάνουν τις δύσκολες αποστολές - Ποιοι φορολογούμενοι μπαίνουν στο στόχαστρο τους

Οι 20 παροχές σε είδος και σε χρήμα που είναι αφορολόγητες - Αναλυτικά η λίστα
Το πλαίσιο αυτών των απαλλαγών εμπλουτίστηκε και προσαρμόστηκε στις προβλέψεις του νόμου για τα επαγγελματικά ταμεία και τις αντίστοιχες εισφορές

Ξεκίνησε η δοκιμαστική εφαρμογή του «Εργάνη ΙΙ» - Οι αλλαγές που φέρνει
Η λειτουργία του «Εργάνη ΙΙ» θα είναι δοκιμαστική για ένα ικανό χρονικό διάστημα ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση και να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στο νέο σύστημα

Αντίστροφη μέτρηση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις