Η αβεβαιότητα γύρω από τους εμπορικούς δασμούς είναι πολύπλοκη, αλλά μια περίοδος αβεβαιότητας δίνει επίσης στην Ευρώπη την ευκαιρία να επιβληθεί ως οικονομική και γεωπολιτική υπερδύναμη, δήλωσε την Πέμπτη στο CNBC ο διοικητής της Τράπεζας της Λετονίας.

«Με όλη αυτή την αβεβαιότητα και την ευπάθεια, αυτή είναι επίσης η εποχή των ευκαιριών για την Ευρώπη», δήλωσε ο Μάρτινς Καζακς , ο οποίος είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Είναι η ώρα για την Ευρώπη να κατανοήσει όλες τις πτυχές του να είναι μια οικονομική υπερδύναμη και να γίνει μια πραγματικά ολοκληρωμένη πολιτική και γεωπολιτική υπερδύναμη, και αυτό απαιτεί να λάβει όλες τις αποφάσεις που στο παρελθόν, δεν πραγματοποιήθηκαν πλήρως», μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, είπε. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας ανέφερε μια ένωση κεφαλαιαγορών, μια δημοσιονομική ένωση και μια ενιαία αγορά υπηρεσιών ως παραδείγματα περαιτέρω ολοκλήρωσης που απαιτούνται.

«Αυτό απαιτεί πολιτική βούληση, πολιτικό θάρρος για να ληφθούν αυτές οι αποφάσεις και να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή οικονομία και να διεκδικήσει τη θέση της σε έναν παγκόσμιο κόσμο», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Λετονίας στην Κάρολιν Ροθ του CNBC στο περιθώριο των εαρινών συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα.

«Χαμηλή ορατότητα»

Όταν ρωτήθηκε τι σημαίνουν οι δασμοί για την ΕΚΤ, η οποία εφάρμοσε μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Απριλίου, ο Μ. Καζακς δήλωσε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται «από συνεδρίαση σε συνεδρίαση λόγω αυτής της πολύ χαμηλής ορατότητας».

«Η αβεβαιότητα είναι πολύ σκληρή», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «είναι σίγουρα μια πολύ ευάλωτη κατάσταση για την παγκόσμια οικονομία». «Οι [πολιτικές] δηλώσεις, οι πολιτικές αποφάσεις και το πολιτικό περιβάλλον και κυρίως ο πόλεμος των δασμών είναι αυτό που δημιουργεί αυτή την εξαιρετικά αυξημένη αβεβαιότητα».

Ο Μάρτινς Καζακς δήλωσε ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα πρέπει να παρακολουθούνται πολύ προσεκτικά για τυχόν δραματικές αλλαγές στο κλίμα.

«Μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι σχετικά ομαλή … αλλά αν εξετάσει κανείς τις δευτερογενείς επιπτώσεις στην Ευρώπη, οι χρηματοπιστωτικές αγορές λειτουργούν λίγο πολύ καλά, δεν έχουμε δει τα spreads να εκρήγνυνται ή κάτι τέτοιο», είπε.

«Όσον αφορά, όμως, τα μακροοικονομικά σενάρια, αυτή η αβεβαιότητα είναι εξαιρετικά αυξημένη με την έννοια ότι, δεδομένων των πιθανών αποτελεσμάτων, τα πολλαπλά σενάρια και οι πιθανότητές τους είναι πολύ παρόμοια με το βασικό σενάριο [δασμολογίου]», είπε.

Παρόλο που οι αρχικοί δασμοί που ανακοινώθηκαν στις αρχές Απριλίου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και τα αντίμετρα της ΕΕ, διακόπηκαν για 90 ημέρες μέχρι τον Ιούλιο, υπάρχουν ανησυχίες για τον ευρύτερο αντίκτυπο στην περιφερειακή και παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη μόλις λήξει αυτή η περίοδος.

Ο κίνδυνος της ύφεσης

Το ΔΝΤ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προέβλεψε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 1,8% το 2025, μειωμένο κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την πρόβλεψή του τον Ιανουάριο. Το Ταμείο μείωσε επίσης την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,8% φέτος, μειωμένη κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη εκτίμησή του.

Το ταμείο προέβλεψε μια μικρή πτώση στη ζώνη του ευρώ, προβλέποντας ότι το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ θα μειωθεί στο 0,8% το 2025, προτού ανακάμψει ελαφρά στο 1,2% το 2026.

Ο Μάρτινς Καζακς δήλωσε ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι στην αισιόδοξη πλευρά και ότι ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης δεν είναι «ασήμαντος».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή