Η ιστορική στροφή της Γερμανίας προς τους επανεξοπλισμούς δημιουργεί προσδοκίες για αύξηση της απασχόλησης, εν μέσω των μεγάλων οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Ειδικά μετά τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία της Covid-19 και -τώρα- οι σαρωτικοί δασμοί με τους οποίους απειλεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η μεγάλη αύξηση των αμυντικών δαπανών αλλάξει το τοπίο της βαριάς βιομηχανίας, στρέφοντας τη χώρα από την κατασκευή τραίνων στην κατασκευή τανκς, σχολίαζαν οι Financial Times. Εργάτες που απασχολούνταν σε αυτοκινητοβιομηχανίες τώρα στρέφονται σε θέσεις απασχόλησης στην άμυνα, αν και μένει να φανεί κατά πόσο αυτές οι θέσεις είναι διατηρήσιμες και με τι κόστος.

Τα στοιχεία που παρουσιάζει η βρετανική εφημερίδα είναι αποκαλυπτικά: Η παραγωγή στους πιο ενεργοβόρους τομείς της Γερμανίας έχει μειωθεί πλέον κατά 20% σε σύγκριση με το 2021 – το έτος πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, όταν η Γερμανία έχασε μεταξύ άλλων την πρόσβαση σε φθηνό φυσικό αέριο από τη Μόσχα.

Για πολλούς Γερμανούς που ζουν στο ανατολικό κομμάτι της Γερμανίας, τα σημερινά προβλήματα σηματοδοτούν το δεύτερο κύμα αποβιομηχάνισης που έχουν βιώσει από την επανένωση της χώρας το 1990.

Σε όλη τη Γερμανία, εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους βλέπουν όλο και περισσότερες εταιρείες στην αυτοκινητοβιομηχανία, τη μηχανολογία και τη χημική βιομηχανία να παραπαίουν και να χάνονται μαζί τους καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας που έχουν στηρίξει ολόκληρες γενιές μαζί, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Οι εταιρείες άμυνας θέλουν προσωπικό

Οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 80% από το 2020, φτάνοντας πάνω από 90 δισ. ευρώ πέρυσι σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ. Επίσης η ώθηση του Βερολίνου για επανεξοπλισμό εντείνει τώρα τον ανταγωνισμό μεταξύ των κατασκευαστών όπλων για ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, σημειώνεται.

Η Rheinmetall, η Diehl Defence, η Thyssenkrupp Marine Systems και η MBDA, τέσσερις όμιλοι άμυνας με ισχυρή παρουσία στη Γερμανία, έχουν προσλάβει τα τελευταία τρία χρόνια περισσότερους από 16.500 εργαζομένους, αύξηση που ξεπερνά το 40%. Σκοπεύουν να προσλάβουν περίπου 12.000 ακόμη έως το 2026, είπαν στελέχη αμυντικών εταιρειών στους Financial Times.

Γεμίζουν τα ταμεία των κατασκευαστών όπλων

Οικονομικώς, τέτοιες εταιρείες πάνε πλέον πολύ καλύτερα από όσο στο παρελθόν. Προσοδοφόρες κρατικές συμβάσεις ώθησαν τις εισηγμένες εταιρείες όπλων να ενισχύσουν σημαντικά τα μερίσματα των μετόχων. Η Rheinmetall σχεδιάζει να αυξήσει το μέρισμά της κατά 42% φέτος, η Hensoldt κατά 25% και η εταιρεία κατασκευής κιβωτίων ταχυτήτων για τανκς, η Renk, κατά 40%. Τέτοιες κινήσεις που είναι πιθανό να αυξήσουν τις πιέσεις για επανεπενδύσεις στις τοπικές οικονομίες, αναφέρεται.

«Εάν τώρα χρησιμοποιούμε τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων για ασφάλεια, τότε πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και στη Γερμανία», δήλωσε τον περασμένο μήνα ο διευθύνων σύμβουλος της Rheinmetall, Armin Papperger, καθώς αποκάλυψε το ενδιαφέρον της εταιρείας για ενδεχόμενη εξαγορά εργοστασίων αυτοκινήτων που δεν τα θέλουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες λόγω πλεονάζουσας παραγωγής.

Θέλουν εργοστάσια αυτοκινητοβιομηχανιών

Τον περασμένο μήνα ο Papperger μαζί με αντιπροσωπεία από τη Rheinmetall επισκέφτηκαν εργοστάσιο της Volkswagen που θα σταματήσει σύντομα να λειτουργεί στο Osnabrück στη βορειοδυτική Γερμανία, εν μέσω συνομιλιών για πιθανή εξαγορά του. Η κατασκευάστρια πυρομαχικών και τανκς επιδιώκει αυτό το διάστημα να επεκτείνει με κάθε τρόπο την παραγωγική της ικανότητα για να καλύψει τις εκκρεμείς παραγγελίες αξίας 55 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όλα αυτά τη στιγμή που η Volkswagen σχεδιάζει να μειώσει στο μισό την παραγωγή της, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζουν οι FT.

Ερωτηματικό το ύψος των προσλήψεων

Η Rheinmetall μαζί με τον κατασκευαστή ραντάρ και αισθητήρων Hensoldt, έχει επίσης δεσμευτεί να προσλάβει περίπου τριακόσιους απολυμένους εργαζομένους από την Continental και τη Bosch – δύο από τους μεγαλύτερους προμηθευτές εξαρτημάτων αυτοκινήτων της Γερμανίας.

Το ενδιαφέρον των αμυντικών ομίλων όμως για τέτοιο προσωπικό «αντιπροσωπεύει μικρό κλάσμα των δεκάδων χιλιάδων περικοπών θέσεων εργασίας στην αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης προετοιμάζονται για οριστικά χαμηλότερες πωλήσεις.

Μέχρι στιγμής, μόνο ένας υπάλληλος της Continental έχει μεταφερθεί σε εργοστάσιο της Rheinmetall, με τις μετακινήσεις να εξαρτώνται από εθελοντικές αιτήσεις εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία», σχολίαζαν οι FT.

«Το πόσο ενθουσιασμένοι είναι οι Γερμανοί για να συμμετάσχουν στην ώθηση επανεξοπλισμού του Βερολίνου, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής υποστήριξής του προς την Ουκρανία – είτε με την κατάταξή τους ως στρατιώτες είτε με την κατασκευή τανκς – δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο», αναφέρεται.

Ερωτηματικό είναι επίσης το πόσο θα συνεχίσει να υπάρχει ζήτηση για θέσεις εργασίας στην άμυνα, Ο Axel Drescher, στέλεχος του συνδικάτου IG Metall, ανέφερε ότι το σωματείο χαιρετίζει τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, αλλά αμφισβητεί πόσο θα μπορούσε να διαρκέσει η επέκταση του αμυντικού τομέα – εκτός εάν, σημείωσε, εξακολουθούν να χρειάζονται άπλετα πυρομαχικά και τανκς λόγω πολέμου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή