
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ εκτιμά ότι στην παρούσα συγκυρία κλυδωνισμού του δολαρίου λόγω κυρίως της απειλής επιβολής υψηλότατων δασμών από τις ΗΠΑ στους κυριότερους εμπορικούς τους εταίρους, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση του ευρώ ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, αλλά και ως νομίσματος αναφοράς στις διεθνείς συναλλαγές.
Στο πλαίσιο αυτό, θα ήταν σκόπιμο, υποστηρίζει ο Λε Μερ, να εξεταστεί η επιτάχυνση της δημιουργίας ενός ψηφιακού ευρώ που θα επιτρέψει τη σταδιακή απεξάρτηση από τα επικρατούντα διεθνώς αμερικανικά μέσα ψηφιακών πληρωμών, όπως VISA, Mastercard, Paypal, αλλά και η ανάληψη από την Ε.Ε. του τμήματος του δημοσίου χρέους των κρατών-μελών της που υπερβαίνει το 50% του Α.Ε.Π. σε κάθε χώρα.
Συγχώνευση
Ο γάλλος πρώην υπουργός Οικονομικών προτείνει, επίσης, τη συγχώνευση των δανειακών υποχρεώσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του κοινού ευρωπαϊκού χρέους που προέκυψε από το Σχέδιο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε το 2020 για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.
Μία τέτοια προσέγγιση, σύμφωνα με τον ίδιο, θα καθιστούσε ελκυστικότερο το χρέος των ευρωπαϊκών κρατών και θα επέτρεπε την ευχερή χρηματοδότησή του με χαμηλότερο κόστος μέσω της έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου.
Η ενδυνάμωση του ευρώ μέσω των ανωτέρω προτάσεων θα ενίσχυε, επιπρόσθετα, τη διαπραγματευτική θέση της ΕΕ έναντι των ΗΠΑ και των άλλων εταίρων της.
Η Ευρώπη, σύμφωνα με τον Μπρουνό Λε Μερ, διαθέτει για πρώτη φορά μετά το 1945 μία ιστορική ευκαιρία να καθιερώσει το ευρώ ως κυρίαρχο νόμισμα στις διεθνείς συναλλαγές.
Πράγματι, οι διεθνείς επενδυτές μειώνουν στην παρούσα φάση την έκθεσή τους σε αμερικανικούς τίτλους, ενώ το δολάριο έχει απωλέσει από τις 2 Απριλίου το 5% της αξίας του έναντι του ευρώ και το 8% από την ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου Trump στις 20 Ιανουαρίου.


Latest News

Topshop, η επιστροφή - Πώς θα ανακάμψει η Asos τη βασική της μάρκα
Φυσική παρουσία και ηλεκτρονικό κατάστημα ετοιμάζει η βρετανική Asos για την Topshop
ΗΠΑ: Μικρή αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας
Η αγορά εργασίας παραμένει σταθερή

Μειωμένο το guidance της P&G για το 2025 καθώς υποχωρεί η ζήτηση
Εξαιτίας της συρρίκνωσης των εισοδημάτων, μειώνεται η ζήτηση και εταιρείες όπως η P&G αναθεωρούν τις προβλέψεις τους - Προς τα κάτω

Η Ισπανία ακυρώνει την αγορά πυρομαχικών από το Ισραήλ κάτω κάτω από εσωτερική πολιτική πίεση
Η αγορά, αξίας 6,6 εκατομμυρίων ευρώ, προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ισπανία

Γκρεμίστηκαν οι μετοχές της Kering - Προβλήματα για την Gucci
Η πτώση των πωλήσεων της Gucci και το τέταρτο τρίμηνο έδειξε ότι η αισθητική της αναμόρφωση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες

Χαμηλώνει τον πήχη για τα κέρδη η PepsiCo, ελέω Τραμπ
O κολοσσός τροφίμων PepsiCo ανακοίνωσε ότι «λαμβάνει μέτρα» προκειμένου να βελτιώσει τις επιδόσεις της στη Βόρεια Αμερική

Οι ασκήσεις ισορροπίας του Τόκιο με την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο - Όχι στην οικονομική πίεση της Κίνας
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας ενώ οι ΗΠΑ ο επίσημος σύμμαχος ασφαλείας της

Μήνυση από δώδεκα πολιτείες κατά της κυβέρνησης Τραμπ για τους δασμούς
Οι δασμοί Τραμπ θα έπρεπε να θεωρούνται παράνομοι, σύμφωνα με την αγωγή, που θέλει να εμποδίσει την εφαρμογή τους, υποστηρίζοντας ότι έχουν ήδη προκαλέσει σημαντική οικονομική ζημία

Η Κίνα διαψεύδει ότι γίνονται συνομιλίες με τις ΗΠΑ - Ζητά να ανακαλέσει η Ουάσινγκτον τους μονομερείς δασμούς
Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να επιλύσουν το πρόβλημα... θα πρέπει να ακυρώσουν όλα τα μονομερή μέτρα για την Κίνα, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας

Το Επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας έχασε 40 δισ. δολ. από τις επενδύσεις σε μετοχές τεχνολογίας
Το αξίας 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων επενδυτικό ταμείο έχει μεγάλες επενδύσεις στις λεγόμενες Big tech