Στη μάχη για την προστασία της οργανικής τους κερδοφορίας που θα δεχθεί πιέσεις από τη μείωση των επιτοκίων, θα ρίξουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι τράπεζες τις εκδόσεις νέων ομολογιακών τίτλων.

Η υποχώρηση του κόστους χρήματος στη ζώνη του ευρώ, λόγω της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σε συνδυασμό με την επιστροφή του ελληνικού δημοσίου και των τεσσάρων μεγάλων του κλάδου στην επενδυτική κατηγορία από τους οίκους αξιολόγησης, έχει λύσει τα χέρια των διοικήσεών τους.

Στο πλαίσιο αυτό και εφέτος η εκδοτική δραστηριότητα θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, με διαφορετικό ωστόσο στόχο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ενώ μέχρι και πέρυσι οι τράπεζες διέθεταν ομόλογα στις αγορές για την εκπλήρωση των στόχων για τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις (MREL), η επίτευξή τους νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία της 1ης Ιανουαρίου 2026, τους επιτρέπει από εδώ και στο εξής να δώσουν έμφαση στη μείωση των τόκων που πληρώνουν.

Το υπόλοιπο, σήμερα

Αυτή τη στιγμή το υπόλοιπο των σχετικών ανοιγμάτων  για τους συστημικούς ομίλους (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς) διαμορφώνεται σε 18,5 δισεκ. ευρώ.

Από αυτά τα 11,9 δισ. ευρώ αφορούν σε ομόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior bonds) και τα 6,6 δισ. ευρώ σε τίτλους χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (subordinated bonds).

Πρόκειται για στοιχεία του παθητικού των τραπεζών που επιβαρύνουν το επιτοκιακό τους εισόδημα.

Ωστόσο, πλέον έχουν την ευχέρεια να περιορίσουν τη σχετική επιβάρυνση. Πρόκειται για μία διαδικασία που ξεκίνησε σταδιακά από το 2024, κατά τη διάρκεια του οποίου η εκδοτική δραστηριότητα υπερδιπλασιάστηκε σε ετήσια βάση, με την άντληση 7,75 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, κατά την περυσινή χρονιά η μεσοσταθμική απόδοση στις νέες εκδόσεις διαμορφώθηκε σε 4,3% για τα senior ομόλογα και σε 6,2% για τα subordinated bonds.

Καταγράφηκε με τον τρόπο αυτό μία πτώση των αποδόσεων κατά 240 και 350 μονάδες βάσης αντίστοιχα σε σχέση με το 2023.

Η στρατηγική για το 2025

Η τάση μείωσης του κόστους δανεισμού των τραπεζών διατηρήθηκε και τους πρώτους μήνες του 2025, παρά την πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.

Ο λόγος που αυτό συνέβη είναι πως συνεχίστηκαν οι αναβαθμίσεις των πιστοληπτικών αξιολογήσεων των σημαντικών ελληνικών τραπεζών.

Ως αποτέλεσμα, από την αρχή του έτους, η απόδοση για τα νεοεκδοθέντα ομόλογα υψηλής και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας έπεσε σε 4,0% και 4,3% αντίστοιχα.

Η εξέλιξη αυτή είναι κομβική για τα αποτελέσματα των τραπεζών. Κι αυτό διότι θα μπορέσουν να αναπληρώσουν τις αναπόφευκτες απώλειες στα έντοκα έσοδα από την υποχώρηση του κόστους δανεισμού, με τον περιορισμό των εξόδων για τόκους.

Συγκεκριμένα, μέσα από τις νέες εκδόσεις που θα πραγματοποιήσουν εφέτος θα αποπληρώσουν ομόλογα που είχαν εκδοθεί κατά τη διετία του ακριβού χρήματος με υψηλά κουπόνια.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στην τελευταία της έκθεση η Τράπεζα της Ελλάδος, η εφαρμογή αυτής της στρατηγικής θα συμβάλει στη διαρθρωτική βελτίωση των καθαρών εσόδων των τραπεζών από τόκους, χωρίς να επιβαρύνεται το κόστος δανεισμού της πραγματικής οικονομίας.

Η τελευταία αναβάθμιση

Προς αυτήν την κατεύθυνση, αναλυτές που παρακολουθούν τον κλάδο, χαρακτηρίζουν πολύ σημαντική τη νέα αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής δημοκρατίας από τον οίκο S&P την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, πλέον αναμένονται νέες προς τα πάνω αναθεωρήσεις της βαθμολογίας και των τραπεζών.

Υπενθυμίζεται πως σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των τραπεζών προχώρησαν οι οίκοι Moody’s και Morningstar DBRS τον προηγούμενο μήνα, αφού είχε προηγηθεί αντίστοιχη κίνηση για το κρατικό αξιόχρεο.

Ως αποτέλεσμα, η βέλτιστη πιστοληπτική αξιολόγηση των τεσσάρων σημαντικών τραπεζών βρίσκεται πλέον εντός της επενδυτικής κατηγορίας.

Συγκεκριμένα, η Moody’s αποδίδει αξιολογήσεις εντός της επενδυτικής κατηγορίας στις μεγάλες τράπεζες για τις καταθέσεις και το υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας μακροχρόνιο χρέος τους.

Από τους άλλους δύο μεγάλους οίκους, η καλύτερη αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών ως εκδοτών ομολόγων είναι για την Εθνική: ΒΒΒ- (S&P), για τη Eurobank: BBB- (S&P), για την Alpha: BB+ (S&P) και για την Πειραιώς: BB+ (S&P).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις