Η Εθνική Τράπεζα χρηματοδοτεί τα μεγάλα έργα που υποστηρίζουν τις υποδομές και εκσυγχρονίζουν τη χώρα μας, καθιστώντας την μεταξύ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών. Παράλληλα, στηρίζει τις τουριστικές επιχειρήσεις με χρηματοοικονομικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Ο τουρισμός έχει κομβική θέση στην ελληνική οικονομία, καθώς συμβάλλει στο ΑΕΠ κατά 14%  (έναντι 8% στις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες και 5% στην ΕΕ) και στις εισπράξεις αγαθών και υπηρεσιών κατά 21%. Η ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού οδήγησε σε ιστορικό ρεκόρ αφίξεων το 2023, με 34 εκατ. τουρίστες. Η επίδοση αυτή αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 50% σε μια 10ετία (2014-2023) και έχει θετικό αντίκτυπο στον κύκλο εργασιών  των ξενοδοχείων, με αύξηση της τάξης του 20% έναντι του 2019 (σε αποπληθωρισμένους όρους).

Η θετική πορεία των εσόδων συνδυάζεται με παράλληλη βελτίωση της ποιότητας και του εύρους των προσφερόμενων υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα ξενοδοχεία 4-5 αστέρων έχουν αυξήσει το μερίδιό τους στο 54% των κλινών το 2023, από 40% το 2012.

Το 2024 έχει τα εχέγγυα να αποτελέσει νέο έτος-ρεκόρ, με άνοδο αφίξεων της τάξης του 5-7% (δεδομένου ότι θα το επιτρέψουν οι κλιματολογικές/γεωπολιτικές συνθήκες), σύμφωνα με τη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας Τάσεις του Επιχειρείν-Τουρισμός.

Σε αυτό συνηγορούν πρόδρομοι δείκτες όπως κρατήσεις και προγραμματισμός πτήσεων για την περίοδο υψηλής ζήτησης (+8% για το διάστημα Ιουνίου-Οκτωβρίου), το ρεκόρ προσλήψεων στον κλάδο καθώς και η συνεχώς βελτιούμενη καταναλωτική εμπιστοσύνη στις βασικές χώρες προέλευσης τουριστών.

Εκτός από έτος-ορόσημο για τις τουριστικές επιδόσεις της χώρας, το 2024 μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία μιας πορείας βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Όπως φανερώνουν πρόσφατες έρευνες της Εθνικής Τράπεζας, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι πλέον συνειδητοποιημένες ως προς τις επιδράσεις που δέχονται από παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή, η εποχικότητα και οι αλλαγές στις προτιμήσεις των τουριστών και δείχνουν στρατηγική ετοιμότητα για προσαρμογή σε ένα νέο βιώσιμο τουριστικό πρότυπο.

Στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων

Η Εθνική Τράπεζα αποτελεί βασικό χρηματοδότη του τουριστικού κλάδου, υποστηρίζοντας μεγάλες τουριστικές επενδύσεις όπως το Costa Navarino, το Amanzoe, το Ilisian (Hilton), καθώς πλήθος άλλες ξενοδοχειακές μονάδες μεσαίας και μικρότερης κλίμακας. Χρηματοδοτεί, επίσης, επιχειρήσεις ακτοπλοΐας, ενοικίασης αυτοκινήτων και άλλων κλάδων που σχετίζονται με την εμπειρία των επισκεπτών.

Επένδυση σε έργα υποδομών

Ταυτόχρονα, επενδύει στις υποδομές της χώρας που υποστηρίζουν τον Έλληνα και ξένο επισκέπτη, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε μοναδικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς. Η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, τα περιφερειακά αεροδρόμια, η Ολυμπία και η Πυλία Οδός αποτελούν έργα υποδομών με χρηματοδότηση ή συγχρηματοδότηση της Εθνικής Τράπεζας, τα οποία  αναβαθμίζουν το τουριστικό μας προϊόν και συνεισφέρουν στις θετικές εμπειρίες όσων επιλέγουν ως τόπο διακοπών τη χώρα μας.

Τι προσφέρει το Corporate & Investment Banking (CIB)

Το Corporate & Investment Banking της Εθνικής Τράπεζας εξυπηρετεί μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, οργανισμούς και κοινοπραξίες επιχειρήσεων, με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των €5 εκατ. Προσφέρει καθολική κάλυψη των πολυδιάστατων επιχειρηματικών αναγκών τους, με τεχνογνωσία, ευελιξία και υψηλή ποιότητα εξυπηρέτησης. Για το σκοπό αυτό διαθέτει εξειδικευμένες ομάδες που παρέχουν ολοκληρωμένη δέσμη τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις:

  • χρηματοδοτήσεις (εγγυοδοτικά και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, leasing, factoring, κ.ά.)
  • επενδυτική τραπεζική (εκδόσεις ομολόγων, εισαγωγές στο Χρηματιστήριο, εξαγορές-συγχωνεύσεις, συμβουλευτική)
  • συναλλακτικές λύσεις (εισπράξεις/πληρωμές, αποδοχή καρτών, κ.ά.)
  • σύνθετα προϊόντα διεθνών αγορών
  • τις πλέον αναβαθμισμένες ψηφιακές υπηρεσίες για επιχειρήσεις (embedded banking, digital banking).

Η Εθνική Τράπεζα έχει δημιουργήσει ένα νέο ολοκληρωμένο μοντέλο εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων με 3 εξειδικευμένους ρόλους που συντελούν στην αναβάθμιση των υπηρεσιών της: Οι Επιχειρηματικοί Σύμβουλοι (RM), βρίσκονται δίπλα στους Corporate πελάτες, για να διευκολύνουν την πρόσβασή τους  σε χρηματοδοτικές λύσεις. Μαζί με τους Συμβούλους Εταιρικής Συναλλακτικής Τραπεζικής (CTB Officers) που εξειδικεύονται σε μη χρηματοδοτικές λύσεις που προσφέρουν άμεση αξία στο συναλλακτικό κύκλωμα των επιχειρήσεων και τους Υπεύθυνους Εξυπηρέτησης (CSU Managers) στα νέα Corporate Hubs στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Λάρισα και το Ηράκλειο Κρήτης βρίσκονται δίπλα σε κάθε επιχείρηση και ανταποκρίνονται σε κάθε ανάγκη.

Με το νέο μοντέλο εξυπηρέτησης της corporate πελατείας της, η Εθνική Τράπεζα επενδύει στη χώρα και τις επιχειρήσεις, δημιουργώντας ευκαιρίες για να αναδείξουμε την ελληνική φιλοξενία και να αναπτύξουμε τόσο την εθνική και όσο και τις τοπικές οικονομίες.

Επενδύει σε υποδομές και, κυρίως, σε ανθρώπους, υπηρετώντας σταθερά το ρόλο της στη δυναμική στήριξη της οικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα χρηματοδοτικά προϊόντα για επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών πάνω από €5 εκατ., κλείστε το ραντεβού σας με τον Επιχειρηματικό Σύμβουλο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων
Επιχειρήσεις |

Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να δίνουν στην αγορά την ευκαιρία να "αναπνέει" προκειμένου να αναπτύσσεται σταθερά», ανέφερε ο Νίκος Παπαδόγλου στο 28th Annual Economist Government Roundtable

Netcompany-Intrasoft: Πραγματοποιώντας κομβικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού για την Ελλάδα και την Ευρώπη
Επιχειρήσεις |

Netcompany-Intrasoft: Πραγματοποιώντας κομβικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Σε βάθος τριών δεκαετιών, η εταιρεία έχει χτίσει πολύτιμη τεχνογνωσία, πραγματοποιώντας στρατηγικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και προσφέροντας υπηρεσίες που βρίσκονται σταθερά στην αιχμή της τεχνολογίας