Ένα μακρύ ταξίδι σαν παραμύθι, ένα success story που χτίστηκε βήμα – βήμα, ξεπερνώντας τα στενά όρια των ελληνικών συνόρων, κατακτώντας τα πέρατα του κόσμου.

Το επιχειρηματικό πνεύμα, η διορατικότητα, το πείσμα και η σκληρή δουλειά του Ευάγγελου Μυτιληναίου «γέννησαν» έναν κολοσσό. Προσηλωμένος στον στόχο του, μεθοδικός, επίμονος, οραματιστής ξέρει τι θέλει να πετύχει και τον τρόπο για να τα καταφέρει.

Η ιστορία της METLEN ξεκινά στις αρχές του 20ου αιώνα. Το 1908, η τότε μικρή βιοτεχνία μεταλλουργίας ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ λειτουργούσε στον Πειραιά ως μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικογενειακή επιχείρηση. Το 1990 ιδρύεται o όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ως μετεξέλιξη της παλαιάς μεταλλουργικής οικογενειακής επιχείρησης και το 2017 εξελίσσεται σε μια νέα ενιαία επιχειρηματική οντότητα, την MYTILINEOS.

Από την ίδρυσή της, η METLEN γνωρίζει συνεχή ανάπτυξη, με αποτέλεσμα σήμερα να θεωρείται μια από τις ηγετικές βιομηχανικές και ενεργειακές εταιρείες της χώρας μας με σημαντική διεθνή δραστηριότητα.

Η εξέλιξη στο DNA του Ομίλου

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ήθελε να δημιουργήσει έναν καθετοποιημένο όμιλο (περνώντας από την παραγωγή στο εμπόριο). Από το 1991 έως το 1994 συγκεντρώνει όλες τις δραστηριότητες της οικογενειακής επιχείρησης σε μία μητρική εταιρία. Εγένετο λοιπόν η εταιρεία Μυτιληναίος, η οποία το 1995, μπήκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Την διετία 1996-1997, ο Όµιλος εδραιώνει τη θέση του στις διεθνείς αγορές κλείνοντας βαρύνουσα σημασίας συµφωνίες συνεργασίας µε κορυφαία μεταλλουργικά συγκροτήµατα χαλκού, ψευδαργύρου, μολύβδου και αλουµινίου στα Βαλκάνια.

Ο Όμιλος εισέρχεται το 2000 στο χώρο της παραγωγής και εµπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, ξεδιπλώνοντας ένα πρόγραµµα επενδύσεων – μαμούθ, την ώρα που η αγορά ενέργειας απελευθερώνεται.

Το 2005, ένα έτος – ορόσημο για τον Όμιλο, έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, εξαγοράζει το 53% της Αλουμίνιον της Ελλάδος, μιας εμβληματικής βιομηχανίας που πουλούσαν οι Καναδοί ιδιοκτήτες της σε ιδιαίτερα αλμυρό τίμημα.

Το 2010 απελευθερώνεται η αγορά Φυσικού Αερίου. Ο Όμιλος Μυτιληναίος είναι ο πρώτος ιδιώτης που προχωρά στην προμήθεια ΥΦΑ. Την ίδια χρονιά, ο Όμιλος καταλήγει σε συμφωνία με την ENEL για την εξαγορά του μεριδίου 50.01% στην ENDESA HELLAS η οποία μετονομάζεται σε PROTERGIA και εδραιώνει τη θέση του ως ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ενέργειας στην Ελλάδα.

Σε διαρκή κίνηση και εξέλιξη, το 2015, ο Όμιλος ιδρύει την εταιρία ΜΕΤΚΑ EGN – νέα εταιρεία στην παγκόσμια αγορά μεγάλων φωτοβολταϊκών έργων.

Η επέκταση γιγάντωση του Ομίλου, είχαν ως αποτέλεσμα την συγχώνευσης δι’ απορρόφησης της ΜΕΤΚΑ, της ΑτΕ, της Protergia και της Protergia Thermo από τη Μυτιληναίος το 2016.

Η πορεία προς την επιτυχία

1990

Ίδρυση της MYTILINEOS, ως μετεξέλιξη παλαιάς μεταλλουργικής οικογενειακής επιχείρησης από το 1908.

1991-1994

Συγκέντρωση στη μητρική εταιρία, των δραστηριοτήτων των θυγατρικών επιχειρήσεων.

1995

Εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

1996-1997

Ο Όµιλος ισχυροποιεί τη θέση του στις διεθνείς αγορές μετάλλων µέσω της σύναψης στρατηγικών συµφωνιών συνεργασίας µε κορυφαία μεταλλουργικά συγκροτήµατα χαλκού, ψευδαργύρου, μολύβδου και αλουµινίου στα Βαλκάνια.

1998

1)Εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ΜΕΤΚΑ Α.Ε., του μεγαλύτερου μεταλλοκατασκευαστικού συγκροτήµατος της Ελλάδας.

2)Εξαγορά του μεταλλουργικού συγκροτήματος παραγωγής ψευδαργύρου και μόλυβδου, SOMETRA S.A. στη Ρουμανία.

1999

Εξαγορά ποσοστού 30% της Hellenic Cooper Mines Ltd, παραγωγού χαλκού στην Κύπρο.

2000

Εξαγορά του 43% της μέχρι τότε κρατικής Ελληνικής Βιοµηχανίας Οχηµάτων (ΕΛΒΟ Α.Β.Ε), αναλαµβάνοντας ταυτόχρονα και τη διοίκηση της.

2002

Η MYTILINEOS εισέρχεται στο χώρο της παραγωγής και εµπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, παρουσιάζοντας ένα εκτεταµένο πρόγραµµα επενδύσεων με αφορμή την υπό εξέλιξη απελευθέρωση της αγοράς.

2005

Ολοκλήρωση της εξαγοράς του πλειοψηφικού ποσοστού 53% της Αλουµίνιον της Ελλάδος Α.Ε., ενός εκ των μεγαλύτερων πλήρως καθετοποιημένων παραγωγών αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρώπη.

2006

Εξαγορά των εταιριών Δέλτα Project και Spider Ενεργειακή, με στόχο την ισχυροποίηση του χαρτοφυλάκιου του Ομίλου στον τοµέα των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

2007

Ίδρυση της Endesa Hellas, κατόπιν συμφωνίας με την ισπανική Endesa Europa. Η νέα εταιρία, αρχικής κεφαλαιοποίησης 1,2 δις ευρώ, αποτελεί τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο παραγωγό ενέργειας στην Ελλάδα, με προγραμματισμένη ισχύς ως το 2013 πάνω από 1600MW

2008

1)Ολοκλήρωση της τριπλής συγχώνευσης, μέσω απορρόφησης, των εταιριών Αλουμίνιον της Ελλάδος και Δέλτα Project από τον Όμιλο MYTILINEOS.

2)Η μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας (ΣΗΘ) εισέρχεται σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας. Η συγκεκριμένη μονάδα ισχύος 334MW αποτελεί την πρώτη θερμική μονάδα του Ομίλου MYTILINEOS που θα ενταχθεί στο εθνικό σύστημα.

3)Η MYTILINEOS ανακοινώνει την υπογραφή συμφωνίας (Joint Venture Agreement) με τη ΜOTOR OIL για την από κοινού κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση μονάδος συνδυασμένου κύκλου ισχύος 437MW με καύσιμο φυσικό αέριο εντός των εγκαταστάσεων της MOTOR OIL στους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας.

2009

1)O Όμιλος MYTILINEOS και η MOTOR OIL ενώνουν τις δυνάμεις τους στον τομέα της αγοράς Φυσικού Αερίου.

2)Οι Όμιλοι MOTOR OIL και MYTILINEOS ανακοινώνουν από κοινού σύσταση εταιρείας με σκοπό την εισαγωγή και εμπορία Φυσικού Αερίου σε κάθε του μορφή (LNG,CNG κ.λπ.).

2010

1) Απελευθέρωση της αγοράς Φυσικού Αερίου. Ο Όμιλος MYTILINEOS γίνεται ο πρώτος ιδιώτης που προχωρά στην προμήθεια ΥΦΑ. Το πρώτο φορτίο ΥΦΑ για λογαριασμό του Ομίλου καταφτάνει στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας το Μάιο του 2010.

2) Ο Όμιλος καταλήγει σε συμφωνία με την ENEL για την εξαγορά του μεριδίου 50.01% στην ENDESA HELLAS. Με τη συμφωνία αυτή, ο Όμιλος καθίσταται ο μοναδικός μέτοχος της ENDESA HELLAS, που μετονομάζεται σε PROTERGIA και εδραιώνει τη θέση του ως ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ενέργειας στην Ελλάδα.

3)Ο Όμιλος MYTILINEOS συστήνει από κοινού με τη MOTOR OIL την εταιρεία M & M GAS Co S.A., με αντικείμενο την προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου, που συμβάλλει στην πράξη στην απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση στη δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

2011

1)Έναρξη εμπορικής λειτουργίας της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 444MW της PROTERGIA στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.

2)Η ΜΕΤΚΑ ανέλαβε την κατασκευή θερμικής μονάδας ισχύος 1250MW στο Ιράκ.

2012

1)Ο MYTILINEOS έλαβε την άδεια εµπορικής λειτουργίας του 3ου σταθµού του, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, µε καύση φυσικού αερίου σε συνδυασµένο κύκλο. Πρόκειται για το σταθµό ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 436ΜW, της KORINTHOS POWER, που είναι θυγατρική εταιρεία του Οµίλου MYTILINEOS (65%) και της MOTOR OIL (35%). Ο σταθµός βρίσκεται στις βιοµηχανικές εγκαταστάσεις της MOTOR OIL στους Αγίους Θεοδώρους, Κορινθίας.

2)Υπογραφή νέας τριετούς σύμβασης προμήθειας Φυσικού Αερίου των θυγατρικών εταιριών του Ομίλου, ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, Protergia και KORINTHOS POWER με τη ΔΕΠΑ Α.Ε.

3)Η Power Projects (100% θυγατρική της ΜΕΤΚΑ στην Τουρκία) ανέλαβε την κατασκευή ενεργειακού έργου στην Αλγερία.

2014

Η Protergia ανακοινώνει τη δραστηριοποίησή της στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο να προσφέρει ηλεκτρικό ρεύμα σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά.

2015

Ο Όμιλος ιδρύει την εταιρία ΜΕΤΚΑ EGN – νέα εταιρεία στην παγκόσμια αγορά μεγάλων φωτοβολταϊκών έργων.

2016

Υπογραφή σύμβασης 7ετούς διάρκειας για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

2017

Συγχώνευση της MYTILINEOS – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, με τις βασικές θυγατρικές της ΜΕΤΚΑ Α.Ε., PROTERGIA A.E. και ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Β.Ε.Α.Ε.

2019

1)Η Protergia ενίσχυσε το χαρτοφυλάκιό της με την έναρξη λειτουργίας 3 φωτοβολταϊκών σταθμών στην Άρτα, τη Βοιωτία και την Αιτωλοακαρνανία συνολικής ισχύος 11,5MW.

2)Θεμελίωση της νέας μονάδας με καύσιμο το φυσικό αέριο, ισχύος 826MW,  με 63% θερμική απόδοση, η πιο ισχυρή και αποδοτική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και πιο αποδοτικούς στην Ευρώπη.

3)Η εξαγορά του 60% της Zeologic, που παρέχει καινοτόμες λύσεις στον τομέα επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων.

4)Η απόκτηση του 100% της METKA EGN, με παρουσία πια και στις 5 ηπείρους.

2020

Μετασχηματισμός του Τομέα Έργων EPC – ΜΕΤΚΑ σε ένα νέο, σύγχρονο και καινοτόμο Τομέα Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, τον Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Engineering Solutions – SES BU).

Διαρκής εξέλιξη, διαρκής επιτυχία

Η μετονομασία σε Metlen Energy & Metals ήταν η φυσική εξέλιξη της εταιρείας σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο που αντικατοπτρίζει την ανάπτυξη και το δυναμικό νέο κεφάλαιο στην πορεία της εταιρείας.

Η δέσμευση για ανάπτυξη, καινοτομία και παγκόσμια παρουσία αντικατοπτρίζονται στο DNA της νέας ταυτότητας η ανανέωση της οποίας δένει αρμονικά με τους στρατηγικούς στόχους της εταιρείας, ενισχύοντας τη πρωταγωνιστική της θέση στην αιχμή της ενεργειακής μετάβασης και της πράσινης μεταλλουργίας.

Η νέα εταιρική ταυτότητα αναδεικνύει τον ρόλο της εταιρείας ως ολοκληρωμένου παρόχου υπηρεσιών κοινής ωφέλειας στον ενεργειακό τομέα και ως σημείο αναφοράς για την ανταγωνιστική πράσινη μεταλλουργία σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, «ξεδιπλώνοντας» την εξέλιξή της σε μια πραγματικά ελληνική, διεθνή δύναμη.

Έτοιμη για Λονδίνο

Στο πλαίσιο αυτό, η MΕΤLEN εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής των μετοχών της σε διεθνές χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, λαμβάνοντας υπόψη την ολοένα και πιο διαφοροποιημένη και διεθνή γεωγραφική παρουσία της και στοχεύοντας στην αύξηση της εμπορευσιμότητας της μετοχής προς όφελος των επενδυτών.

H εταιρεία δηλώνει δυναμικό «παρών» και στις 5 ηπείρους, σε 40 χώρες, με 6.144 εργαζόμενους και 286 έργα ενώ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώνεται στα €5,492 δισ. και τα EBITDA αγγίζουν τα €1,014 δισ.

Στο πλαίσιο αυτής της εκτενούς στρατηγικής ανασκόπησης, η Metlen θα αξιολογήσει διάφορες οργανικές και μη ευκαιρίες ανάπτυξης, το μοντέλο κατανομής κεφαλαίου της (capital allocation), την βέλτιστη δομή ισολογισμού της (capital structure) και την προσφορότερη δομή διαπραγμάτευσης των μετοχών της σε οργανωμένη αγορά (listing structure).

H Metlen δεσμεύεται για περαιτέρω διεθνή ανάπτυξη, αξιοποιώντας την παγιωμένη και διαφοροποιημένη γεωγραφικά παρουσία της και στηριζόμενη πάντα στις ελληνικές της ρίζες, την εφευρετικότητα και το επιχειρηματικό της πνεύμα, στo πλαίσιo ενός ισχυρού περιβάλλοντος εταιρικής διακυβέρνησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις