Στην ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στις ΗΠΑ και διεθνώς μέσω της εκπαίδευσης αναφέρθηκε η Δρ. Νίκη Καλογηράτου, Chief Communication Officer στην Capital Ship Management, μιλώντας στο συνέδριο της Capital Link για τη συμβολή της Ομογένειας.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, «η πρόσφατη δημιουργία της Έδρας Μιλτιάδη Μαρινάκη για την Νεοελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό ενδυνάμωσε ένα τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών που επρόκειτο να συρρικνωθεί, στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια πανεπιστήμια της Αμερικής. Δημιουργήθηκε από την τοπική ελληνική κοινότητα, με βασικό δωρητή τον Βαγγέλη Μαρινάκη, που την ονόμασε στη μνήμη του πατέρα του, Μιλτιάδη Μαρινάκη, ο οποίος του ενέπνευσε το καθήκον απέναντι στην ελληνική παράδοση και τον πολιτισμό».

«Στην σχολή αυτή, από το 2018 έχουν παρακολουθήσει περίπου 800 φοιτητές διαφόρων ειδικοτήτων μαθήματα για τη νεοελληνική γλώσσα, ιστορία και τον πολιτισμό, ενώ στηρίζει και το εκπαιδευτικό έργο της τοπικής ορθόδοξης εκκλησίας. Οι φοιτητές δημιουργούν τα δικά τους ραδιοφωνικά προγράμματα τα οποία εκπέμπονται διαδικτυακά σε όλο τον κόσμο. Το τμήμα διατηρεί σχετικά αρχεία και εκδίδει λεπτομερή ενημερωτικά δελτία των δραστηριοτήτων του. Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής της Έδρας Μιλτιάδη Μαρινάκη, George Anagnostou, δημοσιεύει βραβευμένες μελέτες σχετικά με την ταυτότητα της ομογένειας στην σύγχρονη αμερικανική πολυπολιτισμική κοινωνία. Ο καθηγητής Gregory Jusdanis σύντομα θα εκδώσει βιογραφία του Καβάφη στον φημισμένο διεθνή εκδοτικό οίκο Farrar Straus Giroux, ενώ οι διακεκριμένοι καθηγητές Brian Joseph και Christopher Brown διδάσκουν και μελετούν αδιάλειπτα τη νεοελληνική γλώσσα και οι φοιτητές τους παρακολουθούν στην Ελλάδα τα αναντικατάστατα  προγράμματα του ΕΚΠΑ», ανέφερ η κ. Καλογηράτου.

Επιπλέον, τόνισε πως «η δημιουργία της Έδρας Μιλτιάδη Μαρινάκη συνέβαλε στο εξωτερικό στην διατήρηση ενός σημείου επαφής και γνωριμίας με τη νεοελληνική παιδεία. Η χώρα μας διαθέτει δύο βιομηχανίες παγκοσμίου βεληνεκούς, τη ναυτιλία και τον τουρισμό, οι οποίες την φέρνουν κοντά σε εκατομμύρια ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι σημαντικό οι Αμερικανοί και φοιτητές όλων των εθνικοτήτων να μπορούν να την γνωρίσουν καλύτερα αλλά και οι Έλληνες της Ομογένειας μέσω της εκπαίδευσης να κατανοήσουν τις ρίζες τους και τη σχέση του ελληνικού με τους άλλους πολιτισμούς που αποτελούν πια μέρος της οικογενειακής τους παράδοσης στα πλαίσια της πολυπολιτισμικής αμερικανικής κοινωνίας».

Σύμφωνα με την Chief Communication Officer στην Capital Ship Management «η βιώσιμη ανάπτυξη του πλανήτη μας, εξαρτάται τόσο από τις τεχνολογική πρόοδο για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και από την διατήρηση της πολιτιστικής βιοποικιλότητας. Ο πολιτισμός απευθύνεται στο μυαλό των ανθρώπων. Είναι οι ιδέες των ανθρώπων που αλλάζουν τον κόσμο γύρω μας, όπως η ανθρωποκεντρική φιλοσοφία του Ελληνικού πολιτισμού, η ελληνική γλώσσα και οι αξίες που πρεσβεύει η σύγχρονη ιστορία μας και μπορούν να συνεισφέρουν στην ατομική και κοινωνική συνοχή και ευημερία. Για το λόγο αυτό ο ελληνικός πολιτισμός πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής για την βιώσιμη ανάπτυξη τόσο για τους ιδιωτικούς όσο και τους κρατικούς φορείς διεθνώς».

«Γέφυρα» οι ομογενείς

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, ανέδειξε τη σημασία ενδυνάμωσης του brand της Ελλάδας στο εξωτερικό, τονίζοντας πως στόχος του υπουργείου Εξωτερικών είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης ευέλικτης δομής, η οποία θα παρέχει στήριξη στις ελληνικές επιχειρήσεις και θα αξιοποιεί τους ομογενείς ως γέφυρα. «Να μπορούν οι ομογενείς μας να μας βοηθούν, να μπορούν να βρουν συνεργάτες οι ελληνικές επιχειρήσεις και στο τέλος να δημιουργούμε εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις με όλες τις χώρες, που είναι και η βάση για τις πολιτικές σχέσεις».

«Στο θέμα των επενδύσεων και των εξαγωγών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η σημασία η αξιοπιστία. Εδώ και τρία χρόνια η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα δρόμο να φτιάξει το brand της χώρας και αυτό δεν είναι κάτι το θεωρητικό. Η αξιοπιστία φτιάχνεται μέσα από τις μεταρρυθμίσεις και η ελληνική οικονομία έχει καταφέρει πολλά παρά την πανδημία», επεσήμανε ο κ. Σμυρλής.

Πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννης Χρυσουλάκης, έστειλε μήνυμα ότι η Ελλάδα ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και με θετική ατζέντα.

Ο κ. Χρυσουλάκης τόνισε πως η ελληνική εξωτερική πολιτική πέτυχε πολλά όλα αυτά τα χρόνια με τη συμβολή των πρεσβειών, των τριμερών και πολυμερών συνεργασιών κ.λπ. Ενδεικτικά, ο γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σκληρή δουλειά, όπως η υπογραφή των συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία, και η σύναψη συμφωνιών με ΗΠΑ, Γαλλία, ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία. Επιπλέον, έκανε λόγο για τη σημασία της αμυντικής θωράκισης της χώρας με την αγορά των Rafale και των φρεγατών Belharra.

Tην ίδια ώρα, τονίστηκε η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για τη σύνδεση και συνεργασία του ελληνικού κράτους με τους ομογενείς. «Εμείς σαν γραμματεία έχουμε βρεθεί πολύ κοντά στους απόδημους μας και έχουμε αξιοποιήσει όλες ψηφιακές τις δυνατότητες μέσω των πρεσβειών», σημείωσε.

Σημαντική η συμβολή των εκλεγμένων ομογενών

Ο ομογενής Γερουσιαστής των ΗΠΑ και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, Λεωνίδας Ραπτάκης, αναφέρθηκε στη σημασία των εκλεγμένων ομογενών του εξωτερικού, οι οποίοι υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις.

Όπως είπε, «είναι πολύ σημαντικό ότι στην Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού βρίσκονται 93 εκλεγμένοι, 43 από τις ΗΠΑ, 19 από την Αυστραλία, 9 από τον Καναδά κ.α.». Ο ίδιος τόνισε ότι «διδάσκουν» τους συναδέλφους τους για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, ενώ αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη συμφωνία που «έκλεισε την πόρτα» στην Τουρκία για τα F-35 και εξέφρασε την ελπίδα ότι το ίδιο θα συμβεί και για τα F-16.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο κ. Ραπτάκης σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντική η συμβολή των ομογενών στις επενδύσεις και τον τουρισμό και επεσήμανε ότι «μπορούμε να κάνουμε πολλά τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο».

«Η Ελλάδα μετά την πανδημία έχει καταφέρει να καταγράψει αρκετά ρεκόρ όπως στον τουρισμό και τις εξαγωγές, ενώ επανακάμπτει και στην ενέργεια. Η χώρα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και να είναι μια μελλοντική σημαντική βάση» σημείωσε, αναφέροντας ως παράδειγμα την Αλεξανδρούπολη και τη Ρεβυθούσα.

Όπλο η εκπαίδευση

Τέλος, ο κ. Bill Papastergiadis, Melbourne Managing Partner – Moray & Agnew Lawyers; President – Greek Community of Melbourne & Victoria, Australia ανέφερε ότι μπορούμε να φέρουμε την Ελλάδα κοντά με τον υπόλοιπο κόσμο επενδύοντας στην εκπαίδευση, την κοινωνία και τον πολιτισμό, προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως είναι τρόποι για να ενταχθούν οι μειονότητες στις κοινωνίες. Μάλιστα, ο κ. Papastergiadis στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο της εκπαίδευσης, τον οποίο χαρακτήρισε ως αναξιοποίητο όπλο της Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, αναφέρθηκε επίσης στα εθνικά θέματα επισημαίνοντας τη συμβολή των Ελλήνων της Αυστραλίας στην διάδοση των ελληνικών θέσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία