Τα «γαλλικά» του Χρήστου Σταϊκούρα και η έντονη εκλογική οσμή Μπινελικώνω: Επικρίνω κάποιον δριμύτατα – Μπινελίκι: βρισιά, επίπληξη, κατηγορία. Κατά το λεξικό. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα «μπινελικώθηκε επί δύο ώρες» με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών. Όχι μώλωπες, σκισμένα σακάκια και αναμαλλιασμένους τραπεζίτες, δεν είδε κανείς – κάποιοι παρατήρησαν μάλιστα και κρυφά […]

Τα «γαλλικά» του Χρήστου Σταϊκούρα και η έντονη εκλογική οσμή

Μπινελικώνω: Επικρίνω κάποιον δριμύτατα – Μπινελίκι: βρισιά, επίπληξη, κατηγορία. Κατά το λεξικό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα «μπινελικώθηκε επί δύο ώρες» με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών. Όχι μώλωπες, σκισμένα σακάκια και αναμαλλιασμένους τραπεζίτες, δεν είδε κανείς – κάποιοι παρατήρησαν μάλιστα και κρυφά χαμόγελα κατά την έξοδο. Αλλά αυτά είναι μάλλον κακοήθειες ζηλόφθονων τύπων, που ορέγονται τους πιστούς του υπουργού Οικονομικών πέριξ της Λαμίας.

Αντικείμενο, λοιπόν, του «μπινελικώματος» ήταν η προστασία των δανειοληπτών από την αύξηση των επιτοκίων. Τελικά μόλις 30.000 κι υπό προϋποθέσεις είναι αυτοί που – βοηθούντος του προϋπολογισμού! – θα απολαύσουν προστασίας, τρόπος του λέγειν. Και έτσι γλύτωσαν από τα «γαμψά νύχια των τραπεζιτών».

Χαλάλι το «μπινελίκωμα», οι εκλογείς της Φθιώτιδας μπορούν να νιώθουν… υπερήφανοι!

Κι εκλογική… ανακούφιση με τις λιγνιτικές μονάδες

Είναι γνωστό πως στη Δυτική Μακεδονία η Νέα Δημοκρατία ασθμαίνει. Είναι κάτι σαν «μαύρη τρύπα». Και τα δημοσκοπικά ποσοστά προμηνύουν δυσάρεστες εκλογικές εξελίξεις. Ως εκ τούτου και δεν χωρεί αμφιβολία, η περιοδεία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη αποσκοπεί στην βελτίωση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος.

Πως θα γίνει; Με τον κλασικό τρόπο. Αποφασίστηκε να παραταθούν οι ώρες λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που βρίσκονται στην περιοχή. Περισσότερες ώρες δουλειάς, μεγαλύτερη αμοιβή. Για πόσο; Έχει ο Μεγαλοδύναμος.

Είναι έντονη η εκλογική οσμή. Δεν συμφωνείτε;

Οι εξαγγελίες που έρχονται και η ατζέντα που αλλάζει(;)

Αναμένοντας τις επιδόσεις των εσόδων του προϋπολογισμού, σημαίνει εκτός των άλλων ότι ξέρουν – αυτοί που πρέπει να ξέρουν πρωτίστως – τι απομένει για «αναδιανομή πλούτου». Και τι θα εξαγγείλει (;) ο πρωθυπουργός το Σάββατο, στη συζήτηση του προϋπολογισμού. Πόσο μάλλον που θέλει να αλλάξει και την πολιτική ατζέντα.

Επιμένουν, λοιπόν, οι πληροφορίες πως ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει αναφορά σε άμεσα μέτρα ανακούφισης μεγάλων ομάδων του πληθυσμού. Θα είναι οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων; Θα είναι το τέλος του «τέλους επιτηδεύματος» που περιμένουν οι έμποροι; Θα είναι μια ανακοίνωση για τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο σε ορισμένους;

Προς το παρόν ουδείς γνωρίζει. Λίγη υπομονή και μπορεί … «ο ουρανός να γίνει πιο γαλανός»!

Ο όμιλος Μυτιληναίου ανασχηματίζεται και προσδοκά μερίδιο από τις κατασκευές

Ο όμιλος Μυτιληναίου είναι από τους κορυφαίους της ελληνικής αγοράς, που ετοιμάζεται για διεθνή χρηματιστηριακή σταδιοδρομία – εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες – για το 2024, απ΄ ότι εγκύρως λέγεται.

Έτσι στη χθεσινή παρουσίαση του, ευλόγως υπήρξε πλήθος προσκεκλημένων και ενδιαφερομένων. Από τον κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο (Τιτάν), πρόεδρο του ΣΕΒ, τον κ. Ευτύχη Βασιλάκη (Aegean) και τον κ. Ανδρέα Σιάμισιη (Helleniq Energy) – ενδεικτικώς τους αναφέρω, γιατί ήταν κι άλλοι επιφανείς – μέχρι και χρηματιστηριακούς αναλυτές. Οι δεύτεροι είχαν κάθε λόγο – και αγωνία θα έλεγα – με τις χαμηλές πτήσεις της αγοράς και πόσο μάλλον που η μετοχή του ομίλου είναι από τα βαριά και ελπιδοφόρα «χαρτιά» της.

Ο δεύτερος, λοιπόν, εταιρικός μετασχηματισμός και μάλιστα σε διάστημα μιας πενταετίας προκάλεσε ακόμη και συζητήσεις για «διαδοχές» και «δαχτυλίδια» στην κορυφή του ομίλου. Αυτονόητες οι απορίες κι οι συνειρμοί, αφού ο πρόεδρος, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, μίλησε για «δεξαμενή στελεχών» και για την ευκολία ανέλιξης τους σε υψηλότερες διευθυντικές θέσεις. Και μάλιστα ρωτήθηκε σχεδόν ευθέως. Αλλά – όπως κάθε σοβαρός ηγεμόνας, για να θυμηθώ τους μεσαιωνικούς χρόνους – έσπευσε να δηλώσει πως δεν σκοπεύει να αποχωρήσει και φυσικά δεν αρμόζει σε μία σύγχρονη εταιρεία να δίνεται από τον CEO το «δαχτυλίδι» σε εκείνον που αυτός επιθυμεί. «Προστατευόμενο» θα τον αποκαλούσαν σε εκείνους τους παλιούς χρόνους…

Τώρα κατά τα άλλα, εκτός από την μεγαλοπρέπεια της εκδήλωσης υπήρξε και αγωνία. Μεγάλη θα έλεγα, που αφορά στο σύνολο της εγχώριας βιομηχανίας. Τι θα απογίνουν οι βιομηχανίες που έχουν συμβόλαια παροχής ηλεκτρικού ρεύματος με τη ΔΕΗ και αυτά σταδιακά λήγουν εντός του 2023; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα όχι μόνο των ημερών, αλλά της περιόδου γενικότερα. Ο κ. Μυτιληναίος πάντως το έχει λύσει το πρόβλημα. Πώς; Από το 2024 το εργοστάσιο της «Αλουμίνιον της Ελλάδας» θα ηλεκτροδοτείται από την Protergia, εταιρεία του ομίλου του, όπου βρίσκονται τα assets των θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής αλλά και των ΑΠΕ.

Για την υπόλοιπη βιομηχανία, νομίζω πως τα πράγματα είναι πιο complique. Η ΔΕΗ, πάντως, το μήνυμα το έχει στείλει: οι προνομιακές τιμές ανήκουν στο παρελθόν… Κάτι που ακούγεται και ως «ο Θεός βοηθός»!

Παραμένω στο ίδιο θέμα – έχει το ενδιαφέρον του, όπως και να το κάνουμε. Ο κ. Μυτιληναίος προχωρώντας σε «στρατηγική κίνηση», δημιούργησε δύο θυγατρικές: Τη ΜΕΤΚΑ (κατασκευές) και την «M Παραχωρήσεων». Η «προίκα» τους είναι 1 δισ. ευρώ και ανεκτέλεστο υπόλοιπο ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Όχι πολύ πειστικά είναι αλήθεια, αρνήθηκε πως ο διαχωρισμός τους έχει να κάνει με πιθανή πώληση – «όλα έχουν μία τιμή» είπε.

Προς το παρόν αναμένει το μερίδιο του από την πίτα των 20 δισ. ευρώ από κατασκευές και παραχωρήσεις. Κι ο χρόνος είναι τελικά αμείλικτος κριτής…

Η σουηδική αγορά ακινήτων και ο… «σοσιαλισμός»

Ότι ανεβαίνει, κατεβαίνει. Μεγάλη κουβέντα. Στη Σουηδία αυτό τον καιρό κατεβαίνουν οι τιμές των ακινήτων. Οι αξίες των κατοικιών μειώθηκαν κατά 15% φέτος σε σχέση με το υψηλότερο σημείο τους. Και ο μεγάλος φόβος για την οικονομία αφορά στην εξέλιξη των τιμών των εμπορικών ακινήτων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η εκτίναξη του πληθωρισμού και η αύξηση του κόστους δανεισμού έχουν βουλιάξει τις τιμές των κατοικιών παγκοσμίως, με ένα από τα μέρη όπου η τάση αυτή εξελίσσεται ταχύτερα είναι η Σουηδία. Πως το λέγανε παλιά; «Σκανδιναβικό σοσιαλισμό»;

Κεραυνός άφησε χωρίς ρεύμα τις πετρελαιοπηγές – Αλλά στον Ισημερινό

Μειώθηκε η παραγωγή του πετρελαίου στον Ισημερινό – βασικό εξαγωγικό προϊόν της χώρας. Δεν φταίει εν προκειμένω ο ΟΠΕΚ+ – μην πάει εκεί ο νούς σας. Ένα «ακραίο καιρικό φαινόμενο» όπως λέμε εμείς στην Ελλάδα, προκάλεσε διακοπή ρεύματος. Κι αυτό είχε σαν συνέπεια να «χτυπηθεί» η λειτουργία περισσότερων από 700 πετρελαιοπηγών.

Όπως εξήγησε σε ανακοίνωσή της η δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petroecuador κεραυνός σε περιφέρεια όπου εκτείνεται μέρος του τροπικού δάσους του Αμαζονίου και από όπου εξορύσσεται «μαύρος χρυσός», προκάλεσε βλάβη σε τμήμα του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού, που έπληξε 728 πετρελαιοπηγές.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories