Η ζημιά στην οικονομία

Εγώ αντιλαμβάνομαι τους κυβερνητικούς παράγοντες πέριξ των οικονομικών. Οι άνθρωποι την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενοι, προσπαθούν να είναι καθησυχαστικοί προς πάσαν κατεύθυνση. Κοινώς κάνουν τη δουλειά τους … την προεκλογική. Ουδείς ψόγος επ΄αυτού. Ωστόσο όμως υπάρχει και η σκληρή πραγματικότητα. Που λέει πως η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος προκαλεί προβληματισμό. Και δημιουργεί πολιτικό ρίσκο.

Στα υπουργεία κοινώς «δεν κουνιέται φύλλο». Και η ενασχόληση της κυβέρνησης περιορίζεται με την … παραγωγή και διανομή επιδομάτων. Αιφνιδίως, δηλαδή με την λήψη μέτρων «υπέρ αδυνάτων» – για να θυμηθώ τον Λυσία των μαθητικών μου χρόνων.

Οι επενδύσεις – παρά τις μεγαλοστομίες διαφόρων κυβερνητικών παραγόντων – έχουν «παγώσει», μεγάλα και εμβληματικά έργα καθυστερούν. Κι όσο νάναι οι ενδιαφερόμενοι ξένοι δεν «πετούν την σκούφια τους» κι από ενθουσιασμό. Αν όλα αυτά συμβαίνουν σήμερα τι μέλλει γενέσθαι – το λένε και ξεκαθάρισμα κομματικών λογαριασμών – αν ο μη γένοιτο ο πρωθυπουργός επιμείνει να κάνει εκλογές στη λήξη της θητείας του; Ο κίνδυνος να συνθλιβεί η οικονομία στις πολιτικές μυλόπετρες κάθε άλλο παρά αμελητέος είναι.

Γι’ αυτό όλο και περισσότεροι γνώστες της οικονομίας και των επιχειρήσεων επιμένουν πως οι εκλογές δεν μπορούν να καθυστερήσουν. Επενδυτές – ελληνικής και αλλοδαπής προελεύσεως – ενδιαφερόμενοι για την σταθερότητα της χώρας, εξετάζουν την προοπτική σταθερής διακυβέρνησης κι όχι αν θα έχουμε αυτοδύναμη ή κυβέρνηση συνεργασίας.

Ακούει κανείς;

Η Attica, η Ellington και η αύξηση κεφαλαίου

Ευχάριστες ειδήσεις! Χθες το πρωί έγινε γνωστό ότι η αμερικανική Ellington σκοπεύει να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank. Χαρά μεγάλη και σε πολλούς. Ποιός θα ήθελε το «ναυάγιο»; Πράγματι, λοιπόν, η Ellington κατέθεσε επιστολή όπου γίνεται αναφορά για συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου 490 εκατ. ευρώ που πρόκειται να γίνει τους επόμενους μήνες.
Όπως έμαθα η επιστολή έχει και «ψιλά» γράμματα.

Λένε όσοι έχουν άμεση γνώση πως υπάρχουν πολλά «ναι μεν αλλά» και πολλοί όροι δεσμευτικοί για τη συμμετοχή στην ΑΜΚ. Και βέβαια ο αρχικός ενθουσιασμός κατέρρευσε. Κι άρχισαν οι ανησυχίες. Μετά το «Δόξα των Θεώ» άρχισαν το «Βόηθα Παναγιά»…

Κάποιοι όμως είναι ψύχραιμοι και ισχυρίζονται ότι ότι δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την ΑΜΚ. Και υποστηρίζουν, επίσης, πως ακόμη κι αν δεν συμμετάσχει η Ellington, υπάρχει και plan B που αφορά στην αναζήτηση νέου επενδυτή. Κάποια έκπληξη; Ποιος ξέρει… Συντόμως όμως θα πληροφορηθούμε τις εξελίξεις για την ΑΜΚ και με ποιό τρόπο θα γίνει η διαχείριση των «κόκκινων δανείων». Μέχρι τότε οψόμεθα!

Αρχισαν τα ραντεβού με τα στελέχη στον ΕΦΚΑ

Προεκλογική σηματωρός είναι κατά κύριο λόγο οι προσλήψεις και οι αναβαθμίσεις στη δημόσια διοίκηση – και η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, αλλά αυτό είναι εκτός θέματος.

Είμαστε, λοιπόν, στην «περιοχή» του ΕΦΚΑ και όπως είναι αναμενόμενο ο σύλλογος του προσωπικού «έχει ανέβει στα κάγκελα». Αιτία είναι η προκήρυξη για την πλήρωση των πέντε πρώτων θέσεων γενικών διευθυντών, από τους – ζωή να έχουν – 24 συνολικά.

Το θέμα το είχε αναδείξει προσφάτως η στήλη, όταν η πρώτη εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο δεν έγινε δεκτή, με ψήφους 7-4. Επανήλθε – ο επιμένων νικά… – και ω του θαύματος έγινε αποδεκτή, διότι κάποιοι προφανώς σκέφθηκαν φρονιμότερα – έτσι συμβαίνει συνήθως σ΄αυτές τις περιπτώσεις – και άλλαξαν γνώμη. Αιφνιδίως!

Κι όπως ισχυρίζονται κάποιοι – κακεντρεχείς – η προκήρυξη, λένε, είναι για τα μάτια του κόσμου, αφού έχουν γίνει ήδη επιλογές «γαλάζιων» στελεχών και έχουν ξεκινήσει ραντεβού και οι πρώτες επαφές με τους «σημαδεμένους».

Καλά, αυτοί οι κακεντρεχείς δεν σέβονται ούτε την … αριστεία και στέκονται σε λεπτομέρειες χρωματισμού; Τι να πω;

Η Primark έφερε ταραχή

Πανικός προκλήθηκε από την πληροφορία ότι η εταιρεία Primark – που έχει αποφασίσει να έρθει στην Ελλάδα – θα πάρει θέση στον ανακαινισμένο Πύργο του Πειραιά. Η Piraeus Tower Α.Ε. έσπευσε αμέσως να διαψεύσει την υπογραφή προσυμφώνου μίσθωσης εκ μέρους της συγκεκριμένης αλυσίδας ενδυμάτων.

Αυτό όμως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπογραφεί σε «δεύτερο χρόνο» ή ότι η γνωστή αλυσίδα δεν θα δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα. Ισως να κάνει την πρεμιέρα της στον Πύργο, ίσως και σε κάποιο άλλο εμπορικό σημείο της Αττικής. Αυτό που γνωρίζουμε, πάντως, είναι πως η απόφαση για την είσοδο της στην ελληνική αγορά. Αυτό πάντως που έχει ενδιαφέρον είναι οι – δυνάμει – ανταγωνιστές της έχουν θορυβηθεί. Το παιχνίδι ανοίγει…

Ολοταχώς σε ανατιμήσεις των τιμολογίων της σταθερής και κινητής τηλεφωνίας

Κακές ειδήσεις. Ανατιμήσεων συνέχεια. Οχι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνις Γεωργιάδης έχει καμμία ευθύνη εν προκειμένω.

Ο νέος «καημός» είναι η κινητή και σταθερή τηλεφωνία.

Ο επικεφαλής της Vodafone κ. Χάρης Μπρουμίδης είπε ότι μόνο στην εταιρεία του το ενεργειακό κόστος για το 2022 ανήλθε στα 60 εκατ. ευρώ και πρέπει κάποια στιγμή να αυξηθούν οι χρεώσεις των συνδρομητών. Πρόσθεσε μάλιστα ότι και τα υλικά των οπτικών ινών έχουν ανατιμηθεί κατά 70% σε ένα χρόνο. Κι εξήγησε πως αν δεν γίνουν ανατιμήσεις τότε οι επιλογές είναι δύο: ή θα μειωθεί το προσωπικό – «απολύσεις» την ονομάζουν αυτή την εκδοχή – ή θα περικοπούν οι επενδύσεις.

Παρόμοιοι προβληματισμοί επικρατούν και στις διοικήσεις των άλλων εταιρειών. Και το τελευταίο που θα ήθελαν, φυσικά, οι καταναλωτές είναι οι ανατιμήσεις στην κινητή και σταθερή τηλεφωνία. Στο τέλος θα πηδάνε από τα παράθυρα…

Και μία λεπτομέρεια έτσι για να υπάρχει: στην Ελλάδα η κινητή τηλεφωνία είναι κατά 164% ακριβότερη από τον ευρωπαικό μέσο όρο. Τι καλά που περνάμε;

Αύξηση τζίρου των επιχειρήσεων κατά 42,8%

Οι ανατιμήσεις των προϊόντων και των υπηρεσιών αποτυπώνεται φυσικά και στους τζίρους των επιχειρήσεων. Έτσι λοιπόν, ανήλθε στα 133 δισ. ευρώ ο τζίρος των επιχειρήσεων στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η αύξηση σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2021 ανέρχεται στο 42,8% – ήταν στα 93.341.622 χιλ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών στο τρίτο τρίμηνο 2022 σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο 2021 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα της μεταποίησης, κατά 44,2%.

Αντιθέτως τη μικρότερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας, κατά 3,1%.

Βρισκόμαστε στον αστερισμό του πληθωρισμού. Για πόσο ακόμη;

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories