Μετά την σχεδιαζόμενη φυγή πλουσίων από την Βρετανία, τώρα η τάση φαίνεται να εδραιώνεται και στην αντιπέρα όχθη της Μάγχης, στη Γαλλία.
Όπως φαίνεται, το σχέδιο του Γάλλου πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ να αυξήσει τους φόρους στους πλούσιους θα μπορούσε να ωθήσει ορισμένους να εγκαταλείψουν τη χώρα και άλλους που ίσως σκέφτηκαν να εγκατασταθούν στη χώρα να ακυρώσουν τα σχέδιά τους, σύμφωνα με συμβούλους περιουσίας και φορολογίας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει παρόμοια φαινόμενα με αυτά που προκαλεί η κυβέρνηση Στάρμερ στην Βρετανία.
Βρετανία: Οι υπερπλούσιοι απειλούν με μαζική φυγή ενόψει των προτεινόμενων φορολογικών αλλαγών
Σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των πλούσιων επενδυτών δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο εντός δύο ετών ή «σύντομα» εάν η κυβέρνηση των Εργατικών προχωρήσει στα σχέδια για την κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών που διατηρούνται από την αποικιοκρατική εποχή, ενώ το 67 % δήλωσε ότι δεν είχε μεταναστεύσει στη Βρετανία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη της Oxford Economics, η οποία αξιολογεί τα σχέδια αυτών.
Σκοπός η αύξηση εσόδων
Ο προϋπολογισμός του Μπαρνιέ για το 2025 που αποκαλύφθηκε αργά την Πέμπτη τοποθετεί ένα κατώτατο όριο 20% στον φορολογικό συντελεστή για άτομα που κερδίζουν 250.000 ευρώ και πάνω ετησίως ή για ζευγάρια που κερδίζουν διπλάσιο αυτό το ποσό. Το υπουργείο Οικονομικών είπε ότι θα έχει τριετή διάρκεια, θα επηρεάσει περίπου 65.000 νοικοκυριά και θα συγκεντρώσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ, αναφέρει το Bloomberg.
Η πρόταση θα μπορούσε να τροποποιηθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη βαθιά διχασμένη Εθνοσυνέλευση, όπου η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπαρνιέ μπορεί εύκολα να ανατραπεί και τόσο η αριστερή αντιπολίτευση όσο και τα σκληρά δεξιά κόμματα έχουν να αντιμετωπίσουν πίεση για πιο εκτεταμένες πολιτικές φορολογίας των πλουσίων.
«Οι πλούσιοι στιγματίζονται ολοένα και περισσότερο στη Γαλλία», δήλωσε στο Bloomberg η Ξένια Λεζέντρ, διευθύνουσα σύμβουλος στη δικηγορική εταιρεία Hogan Lovells στο Παρίσι, προσθέτοντας με νόημα: «Κάποιοι θα φύγουν. Έχουν βαρεθεί την ανασφάλεια και την αστάθεια, απλά θα φύγουν».
Η κίνηση να αυξηθούν οι φόροι στους πλούσιους είναι το αποκορύφωμα μηνών πολιτικής ρητορικής που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας των πρόωρων εκλογών, όταν η αντιπολίτευση στόχευσε τις δημοσιονομικές πολιτικές του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων τραπεζιτών που μεταβαίνουν στο Παρίσι λόγω Brexit. Περιόρισε το εύρος του φόρου περιουσίας της χώρας στην ακίνητη περιουσία και επέβαλε μια κατ’ αποκοπή εισφορά στο κεφάλαιο, η οποία κέρδισε επαίνους από την επιχειρηματική κοινότητα και κριτική από επικριτές που τον ονόμασαν «πρόεδρο των πλουσίων».
Μια κυβερνητική έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι επιπτώσεις των πολιτικών του Μακρόν είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν, αναφέροντας ότι η αναθεώρηση του φόρου περιουσίας στοίχισε στο κράτος περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικά έσοδα το 2022. Ωστόσο, τα μέτρα φάνηκε να σταματούν τις αποχωρήσεις πλουσίων μετά την εφαρμογή τους.
Τώρα, ο Μπαρνιέ αυξάνει τους φόρους στους πλούσιους ως μέρος της στρατηγικής του για τη μείωση του ελλείμματος της Γαλλίας, ένα σχέδιο που εξετάζεται επίσης από την κυβέρνηση των Εργατικών υπό τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Μπαρνιέ είπε ότι η εστίαση στις πλούσιες και μεγάλες πολυεθνικές είναι ένας τρόπος για να αποφευχθούν ευρύτερες αυξήσεις για τους εργαζόμενους και τα μεσαία στρώματα.
Η Γαλλία κατοικία κροίσων
Η Γαλλία φιλοξενεί μερικές από τις μεγαλύτερες περιουσίες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της περιουσίας του Μπερνάρ Αρνό, του γίγαντα πολυτελείας LVMH και της Φρανσουά Μπετενκούρ Μάιερς, κληρονόμου της L’Oreal, την πλούσια οικογένεια πίσω από την Hermes International, τους κληρονόμους Βερτχάιμερ της Chanel και τη δυναστεία της αμυντικής βιομηχανίας Ντασό.
Ορισμένοι πλούσιοι άρχισαν να εξερευνούν σχέδια εξόδου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, κυρίως λόγω της υπόσχεσης του αριστερού συνασπισμού του Νέου Λαϊκού Μετώπου για πιο σημαντικές αυξήσεις φόρων. Πλέον, έχει επικρατήσει κάποια ανοχή, αλλά μόνο εάν οι υψηλότερες εισφορές που ανακοίνωσε ο Μπαρνιέ είναι πραγματικά προσωρινές και συνοδεύονται από μια συντονισμένη προσπάθεια μείωσης των υπερβολικών και άχρηστων δημόσιων δαπανών.
Μια γαλλική οικογένεια που θα νιώσει ιδιαίτερα τις επιπτώσεις του προϋπολογισμού είναι η ναυτιλιακή δυναστεία Σααντέ με έδρα τη Μασσαλία. Η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως, η CMA CGM θα πληγεί με επιπλέον φόρους 500 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος και 300 εκατ. ευρώ το 2026. Οι Σααντέ έχουν περιουσία αξίας 34 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη πλούτου του Bloomberg.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο France Inter νωρίτερα αυτό το μήνα, ο μεγιστάνας Ζαβιέ Νιέλ χαρακτήρισε το γαλλικό κράτος «αναποτελεσματικό» και είπε ότι η σχετική δημοσιονομική σταθερότητα των τελευταίων ετών έχει εμποδίσει τους πλούσιους να εγκαταλείψουν τη χώρα. Παρά τις αναμενόμενες αυξήσεις το επόμενο έτος, είπε: «Θα είμαι ο τελευταίος που θα φύγω, αγαπώ αυτή τη χώρα».
Latest News
Ποιες χώρες κάθονται (περισσότερο) σε αναμμένα κάρβουνα για το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ
Ολος ο κόσμος έχει το βλέμμα προσηλωμένο στις εκλογές των ΗΠΑ - Για κάποιες, όμως, διακυβεύονται περισσότερα από το αποτέλεσμα
Ενώ οι Αμερικανοί βαδίζουν προς τις κάλπες τα social media έρχονται στο προσκήνιο
Οι Αμερικανοί νομοθέτες έχουν πιέσει ήδη από το 2016 τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ανακόψουν τη διάδοση της παραπληροφόρησης
Πόσα δισ. την ημέρα κοστίζει στις εταιρείες η πολιτική πόλωση στις ΗΠΑ
Οι εργοδότες των ΗΠΑ προειδοποιούν το προσωπικό του να αποφύγει τις συγκρούσεις - Στα ύψη η πόλωση στις αμερικανικές εκλογές
Έφοδος φορολογικών αρχών στα γραφεία του Netflix σε Γαλλία και Ολλανδία
Το Netflix έχει βρεθεί στο στόχαστρο στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας για φορολογική απάτη, δήλωσε γαλλική δικαστική πηγή
Η θεωρία του... χάους στις αμερικανικές εκλογές ανεξάρτητα ποιος θα κερδίσει
Τα περιθώρια νίκης είναι στενά και η εμπιστοσύνη στο σύστημα είναι σε ιστορικό χαμηλό
Η Uniper ξεπληρώνει το Βερολίνο για τη «διάσωση»
H Uniper ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής αντιστάθμισης κινδύνου, έχει πουλήσει σημαντικές ποσότητες της μελλοντικής της παραγωγής ενέργειας
Πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν τα αντίποινα της Κίνας με τους δασμούς
H Κίνα θα «ζυγίσει» την απάντησή της και με δεδομένο ότι επιδιώκει στενότερες οικονομικές σχέσεις με την Ευρώπη, την ώρα που κλιμακώνονται οι εντάσεις με τις ΗΠΑ
Πώς διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Hugo Boss για το τρίτο τρίμηνο - Ο ρόλος της Κίνας
Αμετάβλητες οι πωλήσεις, καλύτερα τα λειτουργικά κέρδη για τη Hugo Boss το τρίτο τρίμηνο - Παραμένουν μειωμένες οι προβλέψεις
Καταρρέει το επιχειρηματικό μοντέλο της Γερμανίας - Τι σημαίνει για την Ευρώπη
Όλες οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας βρίσκονται σε κρίση, και η οικονομία στη Γερμανία ισοπεδώνεται
Πώς προετοιμάζεται ο πλανήτης για μια νίκη Τραμπ ή Χάρις
Η οικονομία της Αμερικής παραμένει η μεγαλύτερη στον κόσμο και οι πολιτικοί της είναι έτοιμοι να την εργαλειοποιήσουν