
H Volkswagen αντιμετωπίζει προβλήματα καθώς η Porsche πλήττεται από την αδύναμη ζήτηση στην Κίνα για πολυτελή EV, με την εταιρεία να εκδίδει προειδοποίηση κερδών λόγω της πτώσης των πωλήσεων στην Κίνα. Η τιμή της μετοχής του ομίλου σπορ αυτοκινήτων έχει έκτοτε μειωθεί περίπου 15%.
Έτσι, οι επενδυτές της Volkswagen αυξάνουν την πίεση στον Όλιβερ Μπλουμ να παραιτηθεί από το διπλό του ρόλο ως διευθύνων σύμβουλος στην Porsche αλλά και τη μητρική της εταιρεία, καθώς η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών.
«Πώς μπορεί να κάνει και τις δύο δουλειές με τον σωστό τρόπο όταν η αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται σε διαρθρωτική κρίση;» αναρωτήθηκε μιλώντας στους Financial Times ο ϊνγκο Σπείχ, επικεφαλής εταιρικής διακυβέρνησης της Deka Investment, η οποία συγκαταλέγεται στους 15 μεγαλύτερους κατόχους προνομιούχων μετοχών της VW.
Ο Χένδρικ Σμιτ, εμπειρογνώμονας εταιρικής διακυβέρνησης της DWS που κατέχει περίπου το 2% των προνομιούχων μετοχών της VW, είπε στους FT ότι η κρίση έδειξε ότι η ασυνήθιστη ηγετική δομή ήταν «αποδεκτή μόνο για μια προσωρινή περίοδο».

Ταυτόχρονα CEO σε Volkswagen και Porsche
Από τότε που ο Μπλούμε ανέλαβε τον όμιλο Volkswagen πριν από δύο χρόνια, πέρα από τη θέση του CEO του στην Porsche με έδρα τη Στουτγάρδη, έχει αντιμετωπίσει κριτική από επενδυτές και αναλυτές που αμφισβήτησαν την ικανότητά του να διευθύνει δύο εισηγμένες εταιρείες ταυτόχρονα.
Η πίεση έρχεται καθώς ο Μπλούμε αντιμετωπίζει μια μάχη με το συμβούλιο εργαζομένων της VW σχετικά με τα σχέδια να περικόψει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και να κλείσει εργοστάσια στη Γερμανία για πρώτη φορά στην 87χρονη ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο Μπλούμε και άλλα στελέχη υποστηρίζουν ότι οι περικοπές είναι ζωτικής σημασίας για να επιβιώσει η εταιρεία σε διαρθρωτικές προκλήσεις.
Η Porsche, η οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο του 2022, είναι μέρος του ομίλου VW, ο οποίος με τη σειρά του ελέγχεται από την οικογένεια Porsche-Piëch.
«Θα υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη πίεση στον Μπλούμε να επικεντρωθεί στη δουλειά στον όμιλο Volkswagen, και αυτή η πίεση θα προέρχεται από τους εργαζόμενους, τους μετόχους και τελικά την οικογένεια Porsche επίσης», δήλωσεστους FT ο Φρανκ Σβόπε, λέκτορας για τη διαχείριση αυτοκινήτων στο University of Applied Sciences FHM Hannover.
Ο Μπλούμε, ο οποίος το 2023 έλαβε 9,7 εκατομμύρια ευρώ σε αμοιβές, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων, και από τις δύο αυτοκινητοβιομηχανίες, επωφελήθηκε από τη στενή σχέση του με την οικογένεια Porsche-Piëch, η οποία κατέχει την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου της VW.
Η στήριξη της οικογένειας Porsche-Piëch
Η Porsche SE, το επενδυτικό όχημα που ελέγχεται από την οικογένεια Porsche-Piëch, δήλωσε ότι υποστηρίζει πλήρως τον Μπλούμε και στους δύο ρόλους.
Η VW επισήμανε τα προηγούμενα σχόλια του Μπλούμε όπου υπερασπίστηκε τον ρόλο του ως επικεφαλής της VW και της Porsche λέγοντας ότι η δουλειά του στη μάρκα σπορ αυτοκινήτων τον βοήθησε να πάρει καλύτερες στρατηγικές αποφάσεις για ολόκληρο τον όμιλο.
Πολλοί επενδυτές, που ζητούν από τον Μπλούμε να επικεντρωθεί σε έναν ρόλο, πιστεύουν ότι είναι το κατάλληλο άτομο για να καθοδηγήσει την αυτοκινητοβιομηχανία στην αναδιάρθρωση, ειδικά καθώς η διαμάχη του με την πρόεδρο του συμβουλίου εργαζομένων Ντανιέλα Καβάλο εντείνεται.
«Αν υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να πείσει το συμβούλιο εργαζομένων ότι αυτό πρέπει να γίνει, αυτός είναι ο Μπλούμε», είπε στους FT ένα άτομο με γνώση της διαδικασίας. Το συμβούλιο εργαζομένων κατέχει τις μισές έδρες στο εποπτικό συμβούλιο της VW.
Ο Μπλούμε, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του ως εκπαιδευόμενος στην Audi το 1994 κατέχει επίσης μερίδιο στην αυτοκινητοβιομηχανία.
Ο αναλυτής της Jefferies, Φιλίπ Χουσουά, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης θα κρίνει τις τύχες τόσο του Μπλούμε όσο και της Καβάλο.


Latest News

Στο τραπέζι ακόμη και μία «έκπληξη» από την ΕΚΤ - Τι «βλέπει» η SoGen
Η Societe Generale δεν αποκλείει να μειωθεί το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, ώστε να είναι πιο ξεκάθαρη η «έξοδος» από την περιοριστική νομισματική πολιτική

Ανακατεύει το ΔΣ η Intel - Μεγάλες αλλαγές αναμένονται τον Μάιο
Η Intel αναδομεί την διοίκηση σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της τελευταίας τετραετίας

Δασμοί Τραμπ: Ο εμπορικός πόλεμος καταρρίπτει τις ελπίδες για αναβίωση της πολυτελείας το 2025
Οι δασμοί ΗΠΑ-Κίνας φαίνεται ότι θα καταδικάσουν τη βιομηχανία σε άλλη μια δύσκολη χρονιά

Τα 10 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου
Οι αερομεταφορές έχουν ανακάμψει και επισήμως πλέον

Δασμοί Τραμπ: Προκαλούν συσσώρευση εισαγόμενων αυτοκινήτων σε αμερικανικά λιμάνια
Στέλεχη προειδοποιούν ότι οι δασμοί μπορεί να κάνουν την κατάσταση «αρκετά άσχημη» σε λίγες εβδομάδες

Γιατί η Sony αυξάνει τις τιμές του PlayStation 5 στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο
Η Sony ανέφερε «ένα σκηνικό ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών»

Σε κρίση το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας τρία χρόνια μετά την πώληση από τη Lukoil
Η αναφορά των Financial Times σε γνωστό Έλληνα εφοπλιστή -το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τη Lukoil- και το ρωσικό πετρέλαιο.

Υποψίες για χειραγώγηση της Wall Street από τον Ντόναλντ Τραμπ
Δημοκρατικοί βουλευτές καταγγέλλουν χοντρό χρηματιστηριακό παιχνίδι με τα «είπα-ξείπα» του πλανητάρχη για τους δασμούς

Βουτιά στις πωλήσεις της LVMH - Προ των πυλών μεγάλη ύφεση στην αγορά πολυτελείας
Η LVMH ελέγχεται από τον γάλλο δισεκατομμυριούχο Μπερνάρ Αρνό, διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του ομίλου,

Ηχηρό όχι Χάρβαρντ σε συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ
Το Χάρβαρντ δεν θα «διαπραγματευτεί την ανεξαρτησία του ή τα συνταγματικά του δικαιώματα»