«O δήμος Αθηναίων μέσω της Αναπτυξιακής Αθήνας είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις στην Ελλάδα, όπου ο τρίτος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης διαχειρίζεται ο ίδιος κονδύλια του ΕΣΠΑ. Σε αυτή λοιπόν την προγραμματική περίοδο διαχειριζόμαστε περίπου 100 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2027».
88η ΔΕΘ: Αυλαία στις 7/9 για τον κορυφαίο οικονομικό θεσμό
Τα παραπάνω δήλωσε ο Γιάννης Γεώργιζας, διευθύνων Σύμβουλος της «Αναπτυξιακής Αθήνας ΑΕ» σε συνέντευξη που παραχώρησε στο στούντιο του OT, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, σχετικά με τις δράσεις και τις αρμοδιότητες στην εκπόνηση μελετών και την υλοποίηση τεχνικών έργων του δήμου.
Σχολιάζοντας τη δημιουργία της Αναπτυξιακής Αθήνας ο κ. Γεώργιζας είπε μεταξύ άλλων: Στη δομή της Αναπτυξιακής υπάρχει η Τεχνική Υπηρεσία και μπορεί να υποστηρίζει τον δήμο ωριμάζοντας έργα, ακόμα και συμμετέχοντας στην υλοποίησή τους. Και ήδη έχουμε κάνει πάρα πολλά πράγματα αθόρυβα. Έχουμε συμβάλει ακόμα και στις διαδικασίες του γηπέδου [σ.σ. στο Βοτανικό]. Σε συνεργασία με το Γενικό Γραμματέα υπάρχει στενότατη συνεργασία και ώσμωση των στελεχών της Αναπτυξιακής Αθήνας με τα στελέχη και τις υπηρεσίες του Δήμου.
Το αντικείμενο της Αναπτυξιακής
Όσον αφορά στο αντικείμενο της Αναπτυξιακής, είναι «η τεχνική υποστήριξη και οτιδήποτε αναπτυξιακό μετασχηματίζεται στον αναπτυξιακό πυλώνα, στον αναπτυξιακό βραχίονα της Αθήνας. Επιπλέον η διαχείριση της κύριας γραμμής χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΕΣΠΑ για την Αθήνα, τη λεγόμενη Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση».
Ο κ. Γεώργιζας επισήμανε πως «είμαστε από τις ελάχιστες φορές περιπτώσεις μάλλον στην Ελλάδα, όπου ο τρίτος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης διαχειρίζεται κονδύλια του ΕΣΠΑ ο ίδιος. Σε αυτή λοιπόν την προγραμματική περίοδο διαχειριζόμαστε περίπου 100 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2027. Δεν είναι βέβαια μόνο αυτά τα διαθέσιμα κονδύλια για το Δήμο της Αθήνας. Υπάρχουν και άλλα κονδύλια από άλλες υπηρεσίες του ΕΣΠΑ και από άλλα χρηματοδοτικά ταμεία, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι επιτέλους έχουμε τη δυνατότητα ως Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, Τοπική αυτοδιοίκηση, έχουμε επίπεδο Δήμου» .
Τα μεγάλα πρότζεκτ
Αναφερόμενος ο κ. Γεώργιζας στα μεγάλα πρότζεκτ που τρέχει η Αναπτυξιακή Αθήνας, το πιο σημαντικό είναι η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση «… γιατί ουσιαστικά κάτω από αυτήν βρίσκονται πάρα πολλά έργα που τρέχει ο Δήμος. Και βέβαια εμείς είμαστε ενδιάμεσος φορέας που ελέγχει τις διαδικασίες και διευκολύνει τις χρηματοροές από αυτά τα έργα».
Είναι όμως και άλλα έργα όπως «του πρασίνου, είναι τα έργα των αναβαθμίσεων των πλακών στρώσεων, είναι τα έργα του Εμπορικού τριγώνου, Είναι έργα προμηθειών.
Έχουμε υπόψη μας να κάνουμε δημοτική συγκοινωνία. Άλλα αντικείμενα με τα οποία ασχολείται αποκλειστικά η Αναπτυξιακή Εταιρεία είναι η υποστήριξη του Δήμου στην ωρίμανση των μελετών. Πάρα πολλές μελέτες που ακούτε, εκπονούνται με την ευθύνη πλέον όλο και περισσότερο της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Ένα άλλο έργο που τρέχουμε είναι το Φεστιβάλ Πολιτιστικού χαρακτήρα και πολλά άλλα βέβαια, αλλά αυτό είναι το πιο εμβληματικό.
Το φεστιβάλ
«Το φεστιβάλ αποτελείται από μια πλειάδα δράσεων που υλοποιούνται περίπου την άνοιξη, το Μάιο. Η αρχική στόχευση βέβαια, γιατί έγινε και πέρυσι το φεστιβάλ ήταν οι τουρίστες αλλά και η πολιτική ηγεσία έδωσε μια διαφορετική γραμμή, την οποία την γνωριζόμαστε και την εφαρμόζουμε. Να αφορά το Φεστιβάλ οι δράσεις αυτές και τους πολίτες. Και έτσι λοιπόν μετά σχηματίσαμε. Φέτος έγινε και πανηγύρι στα πλαίσια του φεστιβάλ και επίσης το απλώσαμε σε όλες τις γειτονιές για να αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες και αυτό νομίζω έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής».
Συνεδριακός τουρισμός
Ο CEO της Αναπτυξιακής Αθήνας αναφερόμενος και στον τομέα του τουρισμού έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον συνεδριακός τουρισμός. Όπως είπε συγκεκριμένα, «υπάρχουν χώροι … το μόνο έλλειμμα που υπάρχει είναι ένας πολύ μεγάλος χώρος της τάξεως των δεκάδων χιλιάδων. Αυτό είναι έλλειμμα στην Αθήνα βέβαια μπορεί να μη γίνει μόνο στο Δήμο της Αθήνας.
Όσον αφορά τη συζήτηση για τον υπερτουρισμό, ο κ. Γεώργιζας υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει απολύτως αυτό στην Αθήνα όπως υπάρχει στη Βαρκελώνη. Υπάρχουν επίσης το δεδομένο ότι ορισμένοι τουρίστες έρχονται σε μια μικρή περίμετρο γύρω από την Αθήνα σε μια μικρή χρονική διάρκεια».
Ενεργειακή φτώχεια
Ένα από τα ζητήματα που πρόβαλε στην προεκλογική του παρουσία ο σημερινός δήμαρχος Χ. Δούκας ήταν αυτό της ενεργειακής φτώχειας καθώς και η πρωτοβουλία που ανέλαβε για την ενεργειακή συμμαχία.
Σχολιάζοντας επ΄αυτού ο κ. Γεώργιζας είπε μεταξύ άλλων:
«Η Αναπτυξιακή ίδρυσε το γνωστό Γραφείο Ενεργειακής Φτώχειας. Αυτό το γραφείο είναι μια πρότυπη προσπάθεια που είχε ξεκινήσει όταν ο δήμαρχος συνεργαζόταν με τη Βιώσιμη Πόλη, ένα δίκτυο δήμων στα πλαίσια ενός ευρωπαϊκού προγράμματος. Και το ιδρύσαμε εδώ πέρα. Το να ιδρύσεις ένα τέτοιο γραφείο στο Δήμο της Αθήνας αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αποτελεί ένα πρότυπο πανελλήνιο. Αυτό έχει στόχο να προσεγγίσει τους πολίτες που έχουν πρόβλημα, να τους βοηθήσει να μειώσουν τα προβλήματα ενεργειακής εξάρτησης ώστε να μειώσουν το πρόβλημα της λεγόμενης ενεργειακής φτώχειας».